BMW M4 DTM: да наточим ножовете

Съдържание:

BMW M4 DTM: да наточим ножовете
BMW M4 DTM: да наточим ножовете
Anonim
BMW M4 DTM
BMW M4 DTM

Първият модел се появи за първи път в аеродинамичния тунел в BMW Group Aero Lab на 22 април - 13 дни преди откриването на сезон 2013 в Хокенхайм. През лятото на 2013 г. аеродинамичните тестове продължиха и мюнхенските експерти насочиха вниманието си към дизайна на нови части на окачването.

Новите компоненти направиха първото си излизане на пистата през декември 2013 г. - но по това време все още беше BMW M3 DTM.

Последните части за шасито на BMW M4 DTM са в производство от края на годината, което позволява на екипите на BMW да сглобят първите модели на новия автомобил между януари и февруари.

Триста дни след първия тест в аеродинамичен тунел, BMW M4 DTM излезе на пистата за своя дебют в Монтебланко на 11 февруари 2014 г.

Нека разберем в подробности

Аеродинамика

Аеродинамиката играе основна роля в DTM. Поради тази причина инженерите на BMW Motorsport са посветили значителни часове на въпроси като аеродинамично съпротивление и оптимизиране на въздушния поток. Както при серийния модел, въздушните завеси в предната част на BMW M4 DTM са проектирани да намалят съпротивлението. Стесняването на въздуховод има ефект на ускоряване на потока, който преминава през предната престилка, което има функцията да насочва систематично потоците отвъд предните колела и да намалява турбуленцията около калниците. Друга новост на BMW M4 DTM е удължен и плосък страничен канал, който увеличава отпечатъка на автомобила. Плоският заден прозорец оптимизира начина, по който въздушният поток се доближава до задното крило. Огледалата за обратно виждане, с техния дизайн с две стебла, вече са характеристика на производствения модел, а огледалата на BMW M4 DTM също са аеродинамично оптимизирани за пистата, за да се гарантира, че въздушният поток се изплъзва толкова, колкото възможно. възможно най-бързо до задната част на колата.

Лека конструкция

Производствената версия на BMW M4 Coupe, предоставена от BMW Motorsport, е идеална основа за развитието на състезателния автомобил DTM.

Не е изненадващо, като се има предвид, че основната цел на инженерите на BMW M GmbH, работещи върху BMW M4 Coupe, беше да създадат здрава кола, подходяща за писта. Сред тези, които дадоха ценен принос за постигането на това, бяха пилотите на DTM Бруно Шпенглер и Тимо Глок, които взеха участие в тунинг тестовете на Nürburgring Nordschleife.

“Горд съм, че изиграх своята роля в настройката,” каза Шпенглер. „Шасито на BMW M4 Купе е много спортно. Обратната връзка от предния мост е изключително директна, а сцеплението на задния мост е феноменално. Тази кола е идеалната база за нашата кола в DTM."

Производство

Самото BMW M4 Coupe е чудесен пример за интелигентна олекотена конструкция. Автомобилът тежи само 1497 кг без товар, което е с около 80 кг по-малко от предшественика му. Това намаление на теглото има положителен ефект върху динамиката на шофиране и разхода на гориво. Това стана възможно благодарение на широкото използване на леки материали, като подсилени въглеродни влакна (CFRP) и алуминий.

Използването на карбон също е широко разпространено в моторните състезания. На практика цялото тяло на BMW M4 DTM е направено от този ултра лек и издръжлив материал.

Намаляването на теглото и последващото понижаване на центъра на тежестта са от съществено значение за представянето на автомобила на пистата.

Теглото на BMW M4 DTM с водача е 1110 килограма.

Сигурност

Подобно на BMW M4 Coupe, състезателната версия също отговаря на най-високите стандарти за безопасност. Над 50 от 5000 компонента, съставляващи BMW M4 DTM, са стандартни компоненти, които се използват във всички DTM автомобили. Един от тях е монококът от въглеродни влакна, който е еталонът по отношение на безопасността в моторните спортове. С интегриран резервоар, стоманена предпазна клетка и допълнителни стоп елементи, той предлага на водача ефективна защита в случай на инцидент. Части като скоростна кутия, съединител, амортисьори и задно крило са идентични във всички DTM автомобили.

Двигател

Двигателят P66 на BMW M4 DTM генерира около 480 к.с. с въздушния ограничител, посочен в техническите стандарти.

Състои се от 800 различни компонента, от общо 3900 отделни части. При проектирането на трансмисията за автомобила DTM, BMW Motorsport се възползва максимално от технологичното ноу-хау в рамките на BMW Group.

Високотехнологичната леярна, свързана с завода на BMW в Ландсхут, е флагманът за големи леярски части, като главата на цилиндъра и картера - какъвто е случаят с производството на шестцилиндровия двигател в линията за BMW M4 Купе

Отливките са покрити и готови за необходимата топлинна обработка, като същевременно се поддържат високите стандарти за качество на моделите на Munich Motorsport.

BMW V8 за DTM е едновременно спринтьор и маратонец. Той позволява на M4 да ускори от 0 до 100 км/ за около три секунди. Само десет двигателя са разрешени за всеки екипаж (общо осем) през целия сезон. Следователно надеждността е предпоставка за успех. Мощността на двигателя се предава чрез спортна шестстепенна секвенциална скоростна кутия, която се управлява пневматично и използва монтирани на волана контроли за превключване. Скоростната кутия е един от стандартните компоненти, които се използват от всички производители на DTM.

Разполага с 11 крайни предавателни числа, позволяващи на инженерите и шофьорите да реагират на съответните си схеми и характеристики на двигателя, когато настройват автомобила.

Технически данни
Шаси: монокок от въглеродни влакна с вграден резервоар и стоманен ролкейг; странични елементи против сблъсък от въглеродни влакна; елементи от карбонови влакна отпред и отзад
Дължина / ширина / височина: 4775 mm / 1950 mm / прибл. 1200 мм
Капацитет на резервоара: 120 литра
Двигател: 90-ти атмосферен V8 двигател, четири клапана на цилиндър, 2 x 28, 0 mm ограничители на въздуха (в съответствие с разпоредбите)
Капацитет: CCM 4000
Изход: около 480 HP (с ограничители на въздуха, в съответствие със закона)
Макс. Двойка: около 500 Nm

Управление на двигателя

Система:

Блок за управление на двигателя Bosch MS 5.1, с централен дисплей
Предаване: 6-степенна спортна секвенциална скоростна кутия, управлявана чрез монтирани на волана пневматични превключватели; Многодисков съединител (4 диска), предоставен от ZF от въглеродни влакна; регулируем самоблокиращ се многодисков диференциал
Образ
Образ

Препоръчано: