BMW M5 G-Power Ultimate: 740 к.с. достатъчни ли са?

BMW M5 G-Power Ultimate: 740 к.с. достатъчни ли са?
BMW M5 G-Power Ultimate: 740 к.с. достатъчни ли са?
Anonim
BMW M5 G-Power
BMW M5 G-Power

Седемстотин и четиридесет коня. Същата мощност като Ferrari F12. Не искаме да бъдем богохулни и да сравняваме Monaco Gran Turismo с чистото състезание Ferrari, но числата са направени за сравнение. Немският тунер G-Power не прави нищо друго освен фина настройка на мощния 4,4-литров V8 с BMW TwinPowerTurbo от технологията Motorsport. Двоен Vanos, VALVETRONIC, директно впръскване на бензин. С изключение на това, че благодарение на нов контролен блок и титаниева изпускателна система, той ви позволява да преминете от 560 к.с. и 680 Nm до 740 к.с. 350 км/ч самоограничен. Всичко това става възможно благодарение на новите G-Power Hurricane RR карбонови джанти, изковани в матово черно с гуми 255/30 Michelin SuperSport отпред и 295/25 отзад с 21-инчов диаметър, струващи 9100 евро. Картографирането, от друга страна, е само € 13 800.

Възстановяване на интервю с мениджъра по развитие и дизайн на двигатели на BMW, Юрген Погел, къдетоведнага подчертава предимствата на двигателя с компресор в сравнение със същия в аспириран режим: висок въртящ момент при малък брой обиколки.

Сравнението с предишния 5.0-литров V10 NA идва от само себе си. Новият V8 предлага почти 700 Nm въртящ момент при по-ниска скорост на двигателя от около 1500 об./мин. В допълнение, "старият" аспириран имаше почти 300 Nm по-малък въртящ момент.

Човек би си помислил, че целият този нисък въртящ момент не позволява на двигателя да достигне високи обороти. Нищо по-фалшиво. V8 TwinPowerTurbo, който оборудва M5 F10, е в състояние да има 680 Nm въртящ момент при 1 500, но също така да изрази 412 kW (560 к.с.) при 6 000 rpm и да се простира без проблеми до 7 200 обороти в минута

Стойности, които го доближават много до аспиратор с голям капацитет, въпреки че има по-голямо предимство по отношение на въртящия момент и наличност в средно ниските обороти.

Предимството се нарича Кръстосан изпускателен колекторТази система използва импулсните вълни, които са естествено генерирани от V8 архитектурата с плосък колянов вал (запалването в камерата е по-неправилно, но по-голяма реактивност при изкачване и спускане по работната дъга), оптимизиране на потоците и намаляване на падовете на налягането. Тази система е оптимална в случай на компресор чрез две отделни групи турбокомпресори.

Вземайки "тривиален" пример, използвайки единичен турбокомпресор със системата CBEM, ще имаме, че част от импулсните вълни също ще бъдат разпръснати в другите изпускателни канали, причинявайки течността да губи скорост и следователно намалява кинетичната енергия, която ще задвижва турбината. По този начин по-ниска производителност при същите гранични условия.

В двигателя S63TU не само имаме две отделни групи турбокомпресори, но те също са оборудвани с технология TwinScroll (следователно двойна степен), която позволява допълнително увеличаване на енергията, която може да бъде взета от развиващата се течност, допълнително намаляване на загубите натоварване и по този начин увеличаване на общата мощност.

Образ
Образ

Препоръчано: