BMW i3: 360 км с едно зареждане

Съдържание:

BMW i3: 360 км с едно зареждане
BMW i3: 360 км с едно зареждане
Anonim
BMW i3
BMW i3

Когато става дума за устойчива мобилност за групата BMW, човек не може да не мисли за гамата "i" от бяло-сини витлови автомобили.

Чието разпространение става все по-широко разпространено, започвайки да има справедлив дял от пазара за марката BMW и за цялата гама от електрически и хибридни автомобили. Дори хибриди, да. Тъй като BMW i3 може да бъде поръчан с термичен двигател, който действа като Range Extender, като по този начин трансформира автомобила от чисто електрически (EV) в хибрид (EREV). Малкият двуцилиндров двигател от 650 кубически сантиметра от Kymco гарантира допълнителен пробег от 190 км, които се добавят към 150 км, гарантирани от 20 kWh батерия. Нереални данни? Нека разберем!

Със своите нулеви емисии, гарантирани от електрическо задвижване, BMW i3 е специално разработено за използване в градска среда: то осигурява мощност от 125 kW / 170 к.с. и моментен въртящ момент от 250 Nm, разтоварен до земята през задните колела. Електрическият мотор, монтиран на задната ос, осигурява, заедно с малкия диаметър на завой, пъргаво и динамично шофиране. Това му позволява да ускорява от 0 до 60 км/ч за по-малко от четири секунди, а 100 км/ч се достига за по-малко от осем секунди. Максималната скорост е 150 км/ч. От съображения за ефективност, двигателят е ограничен до тази скорост, тъй като изискването за много висока енергия, необходимо за шофиране при по-високи скорости, би компрометирало обхвата, без да предоставя допълнителни предимства.

Благодарение на изместването на задвижващите компоненти в модула Drive, вече няма централен тунел, преминаващ през пилотската кабина. Двете предни седалки и двете задни седалки са свързани една с друга чрез непрекъсната повърхност, което ви позволява удобно да излезете от колата дори от страната на пътника или да паркирате дори покрай стени.

Благодарение на иновативната си LifeDrive архитектура с въглеродна пътническа клетка, BMW i3 съчетава изключително ниско тегло от 1.250 килограма, с отлична обитаемост и висока безопасност. Пътническото отделение побира 4 души и около 200 литра за багажното отделение.

Висока степен на ефективност и пробег се осигурява не само от електромотора, разработен вътрешно от BMW, и архитектурата LifeDrive, оптимизирана по отношение на олекотената конструкция: възможността за възстановяване на енергия по време на шофиране също увеличава обхвата, подобно на редица на специални функции, които поддържат оптимизация като режим ECO PRO. Когато този режим на шофиране е активиран, всички функции на автомобила работят възможно най-ефективно. Например, характерната линия на педала на газта е модифицирана, за да извика по-ниска мощност; функциите на климатика също работят с оптимизирана консумация на енергия. В допълнение, усъвършенстваната аеродинамика и тесните колела с оптимизирано съпротивление при търкаляне намаляват аеродинамичното съпротивление до минимум, което позволява реализирането на максимална автономност.

BMW "Усещане за един педал": спиране чрез ускорение

Изживяването при шофиране с BMW i3 се отличава не само с невероятно бърз старт, но и с възможността за забавяне с помощта на педала на газта. Когато водачът освободи педала на газта, електрическият мотор поема функцията на генератор, който възстановява тока, произведен от кинетичната енергия, и го изпраща към акумулатора на автомобила. В същото време се формира спирачен момент, който кара колата да забавя. С подходящ стил на шофиране около 75 процента от забавянията могат да бъдат направени в града без активиране на педала на спирачката. Интензивното използване на така нареченото възстановяване на енергията от двигателя също води до увеличаване на автономността с до 20 процента. Едва когато водачът поиска повече забавяне чрез натискане на педала на спирачката, се намесва и конвенционалната спирачна система на BMW i3. Това уникално усещане, наричано още "Усещане за един педал", което ви позволява да ускорявате и спирате с педала на газта, става още по-удобно чрез възможността за "плъзгане".

ТЕСТЪТ: 360 км с едно зареждане?

Според главния тест на Omniauto, BMW i3 успя да измине 153 км на чисто електричество и още 207 км с Range Extender, разположен под багажника, общо от 360 км автономия За постигане на подобен резултат е използван Eco Pro + режим и Рим- Форли със средна скорост от 71 км / ч (малко по-ниско от това на другите тестове Рим-Форли), най-вече поради факта, че по магистралата не се искаше да надвишава 100 км / ч, граница, след която консумацията на батерията става висока. Само една цифра е сравнима с тази на другите тествани автомобили: общата цена от 20, 49 евро , получена чрез добавяне на цената от 15,74 евро за 9-те литра бензин и 4,75 евро за пълното зареждане на батерията (19 kWh x 0,25 евро / kWh). При най-благоприятния маршрут и условия на трафик дори беше възможно да се достигнат 190 kmелектрически пробег (10 kWh / 100 km), докато хаотичният градски трафик налагаше спиране за зареждане почти на всеки 140 км. На каква цена?

41 150 евро основно за автомобил, който е уникален в света, но дълъг само 4 метра, с намален багажник и само четири места. Дори звездна е цената на тествания образец, оборудван с BMW Pro Navigator, изцяло LED фарове, 20 джанти, пакет Comfort и HI-FI система Harman Kardon, за общо смущаващо от 51 100 евро

Злато ли е всичко, което блести? №

Зареждането, ако използвате Wallbox Pure, отнема от 6 до 8 часа или при обществените колони Enel, с които BMW има търговско споразумение.

При тях времето за зареждане е около три часа, докато при 3 kW домашна система отнема около 9 часа и половина .

bmw i3
bmw i3
Колата на Apple - BMW i3
Колата на Apple - BMW i3
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: