Rolls-Royce: проектът Cullinan за SUV е в ход

Съдържание:

Rolls-Royce: проектът Cullinan за SUV е в ход
Rolls-Royce: проектът Cullinan за SUV е в ход
Anonim
Реконструиране на възможен SUV Rolls-Royce
Реконструиране на възможен SUV Rolls-Royce

В отворено писмо, публикувано на 18 февруари, президентът на Rolls-Royce Peter Schwarzenbauer и главният изпълнителен директор Torsten Müller-Ötvös потвърдиха разработването на чисто нов модел Rolls-Royce с изключително присъствие, елегантност и гъвкавост: SUV.

Нова еволюция на алуминиевата архитектура на P35U на BMW, която ще роди първия екстра-луксозен SUV на пазара след Queen Range Rover и новия Bentley Bentayga, които ще бъдат пуснати на пазара през пролетта на 2016 г. Две години по-късно ще бъде време за модела с "Духа на екстаза."

SUV от Rolls-Royce: проект Cullinan

Кодово име Cullinan - от името на най-големия диамант, намиран някога - до новото превозно средство с висока проходимост, което отбелязва пристигането на третия модел RR.

„Загрижен съм да отбележа, че няма да произлезе от който и да е съществуващ модел на BMW X. Ние подготвяме специално превозно средство, което съчетава безпогрешния дизайн на марката с изключителната грижа и майсторството на ателието на Rolls, като същевременно поддържа изживяване при шофиране. несравнимо.”

Клаус Фрьолих, новоназначен член на борда на групата, отговарящ за отдела за научноизследователска и развойна дейност

Подобно на Rolls-Royce Ghost и Phantom, окончателното сглобяване на все още неназования SUV (надяваме се по-добър от Bentayga) ще се проведе в Гудууд, в зеления Съсекс в Западна Англия.

За да се освободи място за допълнителен продукт, капацитетът на основния завод, в който работят над 1500 работници, ще бъде разширен, без да се увеличава площта му.

През 2014 г. Rolls-Royce продаде малко над 4000 коли.

SUV се очаква да увеличи производството с 6000 или 7000 единици. Това е подобна възможност, която Ferrari има за Италия и би представлявала рекордната стойност за Rolls.

„Но този бизнес не е свързан с обем“, посочва Мюлер-Ötvös.

„За производител на луксозни стоки като нас увеличаването на звука всъщност може да бъде контрапродуктивно. Ето защо би било стратегически погрешно да се стремим към пет цифри."

Защо задвижването на четирите колела може да се превърне в норма на Rolls

Cullinan ще бъде първият Rolls със задвижване на четирите колела, но няма да е последният. Базиран е на нова архитектура на алуминиева рамка, различна от SUV на BMW.

Този подход беше използван за улесняване на малки производства и еднократни, малки модификации и ясно разграничаване от предстоящите BMW Серия 7 G01 и X7.

Това ще бъде огромен SUV, дълъг 5500 mm и пътуващ на 22 ″ колела.

И все пак висши служители на BMW уверяват, че ще има 90% от офроуд способностите на Range Rover.

Когато колата бъде налична в края на 2018 г. или началото на 2019 г., единственият двигател, способен да поддържа родословие и да гарантира управление на 360 °, ще бъде класическият V12 (N74), който BMW поддържа чрез актуализиране почти изключително за своята луксозна марка.

За разлика от Ghost и Wraith, които в хода на курса получиха еволюция на огромния 6,6-литров V12 до 517 kW / 703 к.с., пищният офроудър вероятно ще разполага с версия с 467 kW / 635 к.с. произвежда до 1000 Nm въртящ момент - който ще бъде оборудван с най-новата еволюция (по отношение на техниката и издръжливостта) на всепризнатата осемстепенна автоматична трансмисия на ZF (ZF8HP90, изд.).

Препоръчано: