Алекс Занарди на класическите 24 часа на Spa-Francorchamps с BMW

Алекс Занарди на класическите 24 часа на Spa-Francorchamps с BMW
Алекс Занарди на класическите 24 часа на Spa-Francorchamps с BMW
Anonim

През 2015 г. Алесандро Занарди заедно с BMW Motorsport ще се изправят пред ново вълнуващо приключение. Посланикът на баварската марка ще участва в 24-те часа на Spa-Francorchamps, класическото състезание за издръжливост в Ардените. Официалното съобщение дойде вчера в Мюнхен на пресконференцията за годишните резултати на BMW Group за 2015 г. Събитието в BMW Welt, на което присъстваха членовете на борда на директорите на BMW AG и около 150 поканени представители на икономическите и финансови медии, видя като водещ посланика на марката BMW Алекс Занарди, който представи всички проекти, които ще бъдат предприети с BMW тази година.

67-ото издание на известното състезание на „Circuit de Spa-Francorchamps“, с дълга традиция, датираща от 1924 г., ще се проведе от 25 до 26 юли 2015 г.

Това ще бъде първото участие в 24-часово състезание за Занарди, който загуби двата си крака при сериозна катастрофа през 2001 г.

От 2003 до 2009 г. той успешно се състезава в Европейския шампионат на FIA за туристически автомобили (FIA ETCC) и Световния шампионат на FIA за туристически автомобили (FIA WTCC) с екипа на BMW Motorsport.

След четиригодишна пауза той се завърна към състезанията през 2014 г. с BMW и се състезава в сериите FIA GT с BMW Z4 GT3, модифициран за неговите специфични нужди.

Участието в по-високата категория на 24-те часа на Spa-Francorchamps обаче ще отбележи ново предизвикателство за Zanardi и BMW Motorsport: за първи път Zanardi ще сподели кокпита с други пилоти без увреждания.

Задачата на инженерите на BMW Motorsport беше да намерят решения за модифициране на BMW Z4 GT3, за да позволят смяна на водача в много кратък период от време.

По време на спиране в бокса колата трябва да бъде адаптирана към различните нужди на водач с крака и такъв без, възможно най-бързо. Поради тази причина BMW Motorsport разработва специални компоненти за ускоряване, спиране и превключване на скоростите. Занарди и неговите съотборници ще бъдат обявени на по-късна дата.

„Ние сме много развълнувани да се впуснем в това страхотно ново приключение с Алекс“, каза директорът на BMW Motorsport Йенс Марквард. „В сезона на неговото завръщане през 2014 г., с модификацията на BMW Z4 GT3, той отново доказа, че всичко е възможно, ако съчетаете решителност и техническо ноу-хау. Участието заедно в 24-те часа на Spa-Francorchamps е следващият крайъгълен камък в нашето дълго и ползотворно партньорство. Със сигурност не е лесна задача да се разработят модификациите, които са необходими, когато Алекс споделя пилотската кабина с други пилоти. Но това е голямо предизвикателство за нашите инженери на BMW Motorsport, пред което трябва да се изправим с много ентусиазъм. Очакваме с нетърпение да видим Алекс на стартовата решетка на това престижно състезание в нашето BMW Z4 GT3."

„Състезаването в 24-те часа на Спа-Франкоршамп със сигурност ще бъде следващият връх в моята кариера,“каза Занарди. „Мечтая да се състезавам с класическа издръжливост като тази от дълго време и е страхотно, че Йенс Марквард и BMW Motorsport успяха да сбъднат тази мечта. Ако се замислите, изглежда невъзможно човек без крак като мен да извърви същия път като „нормалните“състезатели в толкова силно конкурентно, тежко и престижно събитие. Но знам, че приятелите ми в BMW Motorsport имат всички технически умения и иновативни идеи, за да спечелят това предизвикателство.

Наистина искам да благодаря на всички за техните усилия и нямам търпение да започна това ново семейно приключение на BMW."

За да се подготви за състезанието за издръжливост, Zanardi ще участва в Blancpain Endurance Series на 19 и 20 юни на пистата "Пол Рикар" в Le Castellet (FR) и ще се присъедини към официалния тест за 24-те часа на Spa-Francorchamps 24 юни.

Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: