Alpina-BMW XD3: първият SUV на Alpina

Alpina-BMW XD3: първият SUV на Alpina
Alpina-BMW XD3: първият SUV на Alpina
Anonim
BMW ALPINA XD3 BITURBO 06
BMW ALPINA XD3 BITURBO 06

За някои може да звучи като богохулство, но ако Alpina е работила върху малкия SUV в Мюнхен, трябва да има причина. Беше автомобилното изложение в Женева през 2013 г., когато малкото ателие Buchloe представи Alpina XD3 Bi-Turbo.

Нека разберем как е и как върви?

Двигателят

Лъвският пай за Alpina винаги е двигателят: 3,0-литровият 6-цилиндров N57N е оптимизиран във всмукателните и изпускателните потоци благодарение на новите всмукателни канали, които имат значително по-големи диаметри и с оптимизирани радиуси на огъване, които гарантират 30% намаление на загубите на налягане. Това позволява на двигателя да диша по-свободно и ефективно, което води до подобрена производителност и по-жив характер.

В комбинация с малка корекция на налягането на усилване и впръскване, двигателят достига максимална мощност от 350hp (257kW) при 4000rpm и 700Nm въртящ момент между 1500 и 3000rpm.

Производителността и ефективността на цялата охладителна система има пряко влияние върху стабилността и изходните температури на турбокомпресорите, така че охладителната система в новия XD3 Bi-Turbo е от централно значение.

Голям междинен охладител с увеличен обем (+ 38%), с оптимизиран вход и изход в потоците, захранва двигателя с винаги свеж въздух. Два други отделни водни охладителя, които се намират пред кормилната кутия, канализират перфектно въздуха, който прониква вътре в бронята от предния спойлер, като гарантират, че всички средства за охлаждане (чрез топлообменници вода / масло) работят при оптимални температури, дори при максимално термодинамично натоварване.

Работните параметри и компонентите на охладителната система се управляват от контролен блок на охладителната система, който разполага с интелигентно управление на електрически вентилатор, което може директно да повлияе на производителността при пълно натоварване.

Изпускателен колектор, изработен от материал с висока якост, способен да издържи на изключително високи температури на отработените газове (+50 ° C), затваря цикъла.

От централния шумозаглушител до накрайниците на изпускателната система, всичко е направено от неръждаема стомана и завършва с две двустранни накрайници, носещи надпис ALPINA и Akrapovič. Звуковото инженерство и намаляването на обемите вътре в шумозаглушителя доведоха до промяна в звука на дизеловия двигател, придавайки по-"гърлени" и дълбоки характеристики, особено при високи обороти.

Характерът на задвижващия комплекс е необичайно жив за дизелов двигател, способен да работи гладко над 4500 об./мин. Въпреки високата специфична мощност на двигателя от 117 к.с. на литър, XD3 Bi-Turbo постига отлични резултати по отношение на ефективността: 6.8L / 100 km (41.5mpg) и 180g / km CO2 (комбинирани, измерени според стандарта ECE).

Предаване

Адаптирана и тествана в сътрудничество със ZF, усъвършенстваната 8-степенна SWITCH-TRONIC има специфични характеристики и хардуерни модификации, изисквани от високия въртящ момент, доставян от двигателя; тези промени включват нови мехатронни компоненти и подсилен конвертор на въртящия момент.

Инженерите на ALPINA прекараха много часове в тестване и разработка, работейки върху софтуера, за да се уверят, че задвижването осигурява безпрецедентни нива на комфорт и производителност.

При автоматичен режим (D) XD3 Bi-Turbo се отличава в souplesse of mercia при крейсерска скорост, осигуряваща минимална работна скорост, което е от полза както за консумацията, така и за комфорта.

Използвайки режим Sport (S), смяната на предавките става по-рязка и безпогрешно незабавна, бърза и се извършва при по-високи обороти.

Бутоните SWITCH-TRONIC ALPINA, които са ергономично и дискретно позиционирани в задната част на волана, позволяват активирането на ръчен режим (M), което позволява на водача да поеме пълен контрол върху трансмисията.

Системата също така позволява няколко превключвания надолу за милисекунди, в зависимост от натоварването на двигателя и оборотите.

В комбинация със спортната настройка на Performance Control Drive, която допълнително изостря окачването и трансмисията, новото XD3 Bi-Turbo ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,9 секунди и достига максимална скорост от 253 км / ч (157 mph).

Шаси

За да отговори на новите динамични изисквания, XD3 Bi-Turbo е оборудван с нови електронно контролирани амортисьори. Тази система е свързана с други параметри като сервоусилвател на волана, доставен въртящ момент и системата за динамичен контрол на стабилността.

Оборудван с блокове за контрол на производителността с програмиране Normal, Sport и Sport +, XD3 Bi-Turbo може без усилие да премине от изключителен лукс, способен да плава в пълен комфорт, към безкомпромисно спортно поведение. Лекото кормилно управление, удобното окачване, плавната трансмисия и отличната xDrive система за задвижване на четирите колела на BMW го правят идеален ежедневен партньор - при всякакви условия.

алпина bmw
алпина bmw
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: