BMW 330e и BMW Power eDrive технология: напълно хибриден

BMW 330e и BMW Power eDrive технология: напълно хибриден
BMW 330e и BMW Power eDrive технология: напълно хибриден
Anonim
BMW-330e

Това е електрическа революция в BMW, където искането за намаляване на замърсяващите емисии става все по-належащо и където устойчивата мобилност вече не е химера. За тези, които все още не са наясно с потенциала на електричеството и не искат да изоставят „конвенционалния“топлинен двигател, те могат да се обърнат към бъдещата хибридна гама на BMW и свързаните с нея технологии. Не само активен хибрид, но и истинска кола, която може да се използва на 360 °.

Първото, което ще дебютира, ще бъде BMW 330e, което е свързано с BMW Серия 5 GranTurismo с технологията Power eDrive.

Да започнем с реда.

Предварителният автомобил е бъдещетоBMW Серия 3 LCI(Life Cycle Impulse), който официално ще дебютира през юли 2015 г., задвижван от новия 2-цилиндров B48 4-цилиндров.0 литра в тандем с хибридния модул, разработен от ZF за неговата 8-степенна автоматична скоростна кутия, и допълнителна батерия под багажното отделение.

Plug-in хибридната система (PHEV) развива обща мощност от приблизително 245 к.с. и комбиниран максимален въртящ момент от приблизително 400 нютон метра (295 lb-ft). Тези данни, заедно с допълнителното ускорение, предлагано от бустер функцията на електрическия мотор, носят усещане при шофиране, различно от днешните BMW. Средният разход на гориво и емисиите на CO2 са съответно около 2 литра/100 км (140 мили на галон) и 50 г/км. Свята ръка за всеки изпитателен цикъл.

В напълно електрически режим, прототипът е в състояние да развие максимална скорост от 120 km / h (74,5 mph) и има обхват от около 35 километра (22 мили).

По-конкретно, двигателят се захранва от литиево-йонна батерия, която, заедно със системата за управление на батерията и високоефективната система за директно охлаждане, представлява най-съвременната технология, използвана за марката "i ".

Батерията може да се презарежда във всеки домашен електрически контакт и е монтирана на особено безопасно място в случай на злополука: под товарното отделение.

Задвижващият момент от двигателя с вътрешно горене и електрическия мотор се изпраща към задните колела на BMW Серия 3 чрез 8-степенна трансмисия Steptronic, която - както при моделите на BMW с конвенционално задвижване - има свой собствен допълнителен принос към ефективността на системата.

Недостатъци? Има само минимално намаление на обема на багажника в BMW Серия 3 plug-in хибрид в сравнение с „конвенционалния“седан, докато възможностите за конфигурация на интериора - например със сгъваемата облегалка на задната седалка - остават непроменени. Простотата, с която 8-степенната трансмисия Steptronic може да бъде интегрирана в plug-in хибридната система, е допълнително предимство на тази гъвкавост. Всъщност електрическият мотор заема мястото на преобразувателя на въртящия момент, което прави възможно избягването на структурни промени в рамката.

Интелигентно управление на енергията с адаптивен контрол на задвижването

Подобно на произвежданите в момента модели, BMW Серия 3 Plug-in хибрид е оборудван с превключвател за управление на изживяването при шофиране, който е инсталиран на централната конзола. Това може да се използва за избор на различни настройки на автомобила, които да отговарят на различни нужди и ситуации. Налични са три различни режима: КОМФОРТ, СПОРТ и режим ECO PRO. Всяка селекция включва различни настройки на окачването, различни характеристики на превключване на 8-степенната трансмисия Steptronic и различна хибридна стратегия.

В режим КОМФОРТ стратегията за управление на електрическия мотор е насочена към спокоен и икономичен тип шофиране. Успоредно с това електрическият мотор и двигателят с вътрешно горене също могат да постигнат високи нива на мощност и производителност, когато е необходимо.

СПОРТният режим междувременно е насочен към максимизиране на производителността, като се възползва от комбинираната мощност на термичния и електрическия двигател.В този режим и двата тласкащи устройства работят през цялото време, осигурявайки незабавна реакция на всички тласкащи устройства. команди.

И накрая, в режим ECO PRO, акцентът е върху овладяването на потенциала за ефективност на електрификацията. Интелигентната хибридна функционалност позволява на електрическия мотор и двигателя с вътрешно горене да работят в тандем, за да увеличат максимално общата ефективност на системата. Ефективното управление на енергията е подсилено от променливия контрол на различните електрически комфортни функции като: климатик, отопление на седалките и отопление на външните огледала, които винаги работят на най-подходящото ниво на мощност. Това също така помага за максимизиране на обхвата на автомобила.

С натискането на един бутон водачът може да избира между няколко plug-in хибридни режима.

Режимът MAX eDrive осигурява изцяло електрическа мобилност с задвижване с нулеви емисии.

Избирането на режим SAVE поддържа батерията в постоянно състояние на заряд. Ако нивото на зареждане на батерията е по-малко от 50%, тя ще продължи, за да възстанови пълното зареждане. По този начин водачът може да гарантира, че разполага с достатъчно енергиен резерв, за да продължи да шофира в изцяло електрически режим на следващ градски участък в рамките на пътуването.

Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ

За разлика от това, тук е5 серия GranTurismo с технологията Power eDrive, където хибридната система се превръща в поддържаща функция за подобряване на производителността на автомобила, вместо да се отнася до широк спектър от сценарии.

Все още нямаме официални технически данни за автомобила, но предполагаме, че се задвижва от новия 3,0-литров бензинов двигател B58 с технология TwinPowerTurbo, способен да достави около 370 к.с., свързани с хибридния модул, разработен от ZF вътре в 8-степенната трансмисия, подпомагана от два електрически двигателя и относителна батерия от над 20 kWh. Общо имаме 670 к.с..

Популярна тема