BMW-Toyota: l’ алиансът ще извади наяве новия Z4 и новата Supra

BMW-Toyota: l’ алиансът ще извади наяве новия Z4 и новата Supra
BMW-Toyota: l’ алиансът ще извади наяве новия Z4 и новата Supra
Anonim
Toyota Supra - BMW Z4
Toyota Supra - BMW Z4

Беше 2012 г., когато BMW и Toyota обявиха партньорство за работа по следващо поколение спортни автомобили, които да заменят BMW Z4 spider и да възпроизведат легендарната Toyota Supra. Оттогава не са изтекли повече подробности. И всичко се движеше в ритъма на арктически ледник, въпреки че изглежда, че е имало размразяване между страните.

Според последните слухове, от източници на двете компании, ще има обща платформа, която ще даде живот на германските и японските спортни предложения. Платформата ще бъде модулна и ще може да създава два различни спортни автомобила в два различни сегмента.

"Единственото сигурно нещо е, че сега се нуждаем от платформа и за двете компании, която е напълно персонализирана", казва членът на Борда на директорите на BMW, Иън Робъртсън.

“Всъщност машините не трябва да се поставят на едно ниво. Платформата може да генерира две позиционирания на пазара, добави той.

Също така се казва, че BMW ще предостави своя опит в изграждането на компоненти от въглеродни влакна за тази съвместна разработка, подобно на това, което беше направено с BMW i3 и i8, както и с предстоящото BMW Серия 7.

Въпросната кола за BMW ще бъде "преобразяване" на BMW Z4 и най-вероятно ще използва четирицилиндров двигател с турбокомпресор. Все още обаче не са публикувани подробности за действителното развитие или спецификации. Двигателят на следващата Supra обаче не е непременно класически шестцилиндров редови битурбо, разработен от BMW. Ако идеята за Supra, задвижвана от двигател на BMW, винаги ви е вълнувала, не се притеснявайте, не сте сами.

Според Робъртсън не е имало изискване да има специфична механика за едно превозно средство, но със сигурност ще има споделяне между двете. Само BMW или Toyota знаят дали разработката ще се извършва в Европа, САЩ или Япония.

И двете компании ще гледат повече към големите пазари, за да определят най-добрата позиция за развитие.

Друг интересен аспект на това съвместно предприятие е Lexus. Като част от групата Toyota, Lexus има достъп до платформите на Toyota и свързаните с тях части. Както е сега, Lexus няма достъп до тази програма за съвместно предприятие, но европейският шеф на Lexus Ален Утенховен изглежда смята, че това може да е възможност за бъдещето. „Ние сме компания и нашият ръководител е Акио Тойода. В момента нямаме планове да имаме обща платформа между BMW и Lexus. Чисто казано обаче, ние имаме достъп до всичко, което е Toyota“, добави той.

Това очевидно BMW вече са взели под внимание, тъй като е сигурно, че в Бавария не желаят да доставят платформа от въглеродни влакна на прекия си конкурент. С IS и RC F, Lexus е по-близо от всякога до това да се превърне в заплаха за BMW, така че не е вероятно BMW да не е наясно с възможността Lexus да използва една от неговите платформи.

Идеята на BMW и Toyota да се обединят, за да създадат платформа за спортна кола, е интересна. И двете компании се отличиха през годините с производството на платформи със задно задвижване, а наскоро Toyota разработи нов под в сътрудничество със Subaru. BMW също има богат опит в двигателите и ги е доставило за други автомобили с висока производителност, като например McLaren F1. Идеята за Supra-BMW е невероятна и ако Toyota може да помогне на BMW да намали цената на своите хибридни технологии, правейки автомобили като i3 и i8 още по-достъпни за производство, тогава има спектър на Lexus. Но това изглежда по-скоро като печелившо за BMW, Toyota и автомобилните ентусиасти по целия свят.

Препоръчано: