Първото електрическо BMW: 1602e от 1972 г

Първото електрическо BMW: 1602e от 1972 г
Първото електрическо BMW: 1602e от 1972 г
Anonim
Image
Image

Всеки, който смята, че електрическите автомобили са модерни, греши. Те имат много по-"древен" произход, наистина са на същата възраст като първия осемтактов двигател от края на 1800 г. Проблемът винаги е един и същ: енергийна плътност.

Защото, ако с 2,8 кг (около 4 литра) безоловен бензин имате 36 kWh енергия, с литиево-йонна батерия, която доставя 24 kWh, ще имате маса от 300 kg. Не малко нещо. Но изследванията никога не са спирали, наистина винаги е имало стремеж към нови неща и иновации. В BMW всичко започна с BMW 1602e, прародител на i3, който дебютира на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. като помощни превозни средства за маратона и за транспорт на стюарди.

Историята започва три години по-рано, когато производителят от Мюнхен решава да проучи допълнително електрическата мобилност при ежедневно шофиране. Базата е предоставена от серия 02, която на практика е изкормена от "механиката" и на нейно място са поставени "батерия" и електрически мотор. По-конкретно, вместо скоростната кутия е вкаран двигател с постоянен ток с "шунтова намотка" с максимална мощност 32 kW, разработен от Bosch и тежащ добри 85 кг, чиято мощност се насочва към задните колела посредством междинни зъбни колела и задвижващия вал. Докато двигателното отделение съдържа 12 стандартни Varta 12 V оловно-киселинни батерии, разположени на палет. Удобен: само 350 кг тегло на предната ос, която е била подходящо подсилена.

140 W радиален вентилатор, управляван от термостат, осигурява охлаждане.

Предимството беше възможността за смяна: целият пакет батерии можеше да се сменя напълно като единична единица и подмяната беше "бърза" с презаредена група.

BMW 1602 Electric ускори от 0 до 50 км/ч за осем секунди и достигна максимална скорост от 100 км/ч. Обхватът му беше около 30 километра при шофиране из града, който се удвои при шофиране с постоянна скорост от 50 км/ч.

В допълнение, електрическият мотор служи и като генератор, позволявайки енергията, произведена по време на спиране, да се съхранява в батерията (регенеративна спирачка).

Накратко, истински предци на днешния KERS.

Очевидно технологията е била много незряла и напредъкът, който трябва да бъде постигнат, е също толкова значителен.

Следователно, BMW 1602 Electric се разглежда само като първи опит за развитие, а не като жизнеспособно решение.

Но BMW вярваше в електрическата мобилност и след тези два прототипа бяха направени LS Electric (1975), 325 Ix (1987), E1 (1991) и така нататък до настоящите BMW i3 и BMW i8.

Изображение
Изображение
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: