BMW 501/2 бароковата страна на BMW

Съдържание:

BMW 501/2 бароковата страна на BMW
BMW 501/2 бароковата страна на BMW
Anonim
БМВ 501 (7)
БМВ 501 (7)

Класическа история, която преминава от дрипи към богатство, прераждането на марката BMW проследява следвоенните години на „икономическо чудо“в Германия с ярка прецизност.

Беше време, когато страната създаваше нова идентичност, основана на упорит труд. Всяка кола се надяваше да заеме ниша в този конкретен момент, където техническият прогрес е цар. Необходимо е да се предложи комфортът, който щеше да направи следващите години много по-лесни за забравяне, оставяйки войната зад гърба си, и в същото време да се основава на икономическите условия, в които се намира страната. BMW 501 - първата серия, произведена от BMW след края на войната - въплъщава тези характеристики.

Представен на автомобилното изложение във Франкфурт (IAA) през 1951 г., луксозният модел на BMW беше началният кон в това, което ще се превърне в запазена марка за немския гигант.

BMW 501 беше със задно задвижване и се задвижваше от редови шестцилиндров двигател с луксозни автомобилни интериори, като по този начин постави еталон за всички следващи премиум автомобили с динамични претенции - до сегашното BMW Серия 7.

1948: смутни времена, голям бизнес

Времената бяха трудни в Мюнхен-Милбертсхофен, но пролетта се завърна и там през 1948 г. С разработването на нов автомобил в бетонна форма, единствената фабрика, налична за строителство - повредена от бомбардировка - беше заводът в Мюнхен. Екипът от дизайнери и инженери на Алфред Бьонинг обаче имаше впечатляваща находчивост. Те скоро разбират, че само комбинация от традиционни предимства на BMW и иновативна автомобилна концепция ще изпрати желаното послание от германската автомобилна индустрия.

Шасито и скоростната кутия бяха взети от никога неродения модел BMW 332, докато BMW 326 допринесе за каросерията, а легендарният 2,0-литров редови шестцилиндров двигател, специално модифициран за новата кола, беше наблизо. но не. Впечатляващите 65 к.с. бяха налични на задната ос чрез напълно синхронизирана четиристепенна скоростна кутия.

1951: Тялото е единственото бароково нещо

Разкошните извивки на бедрата му, класическият бъбрек бъбрек на BMW и фарове, интегрирани в предните калници, скоро спечелиха на BMW 501 вече познатия прякор - "Бароков ангел" на автомобилното изложение във Франкфурт през април 1951 г.

Течната му форма е резултат от аеродинамични тестове, които му позволяват разумен разход на гориво. Поглед под кожата с метални нитове на BMW 501 разкрива изключително функционално предложение и по-специално то гарантира достатъчно място за пет или шест пътника (с любезното съдействие на пейка като предна седалка с пълна ширина), стартер и кормилно управление ключалка. Колата също беше достигнала стандартите за безопасност, които все още трябваше да бъдат санкционирани от всеки закон. Резервоарът за гориво беше поставен под задната седалка, а кормилната колона беше сгъваема, за да се предотврати нараняване. Тази изключителна инженерна работа, извършена в наскоро преустроения завод в Мюнхен, напусна индустриалната сцена неочаквано. Беше много приятно за дилърите на BMW, които отдавна бяха забелязали нарастващо търсене на луксозни автомобили, "произведени в Мюнхен" - дори ако това търсене щеше да изисква дарение от 15 000 марки за покупката.

1954: Първият немски V8 двигател и първият в света V8 двигател от лека сплав, произведени в големи количества в BMW 502

Три години след премиерата си, Baroque Angel пристигна на автомобилното изложение в Женева през 1954 г., въоръжен с няколко технически творения, които все още удивляват 60 години по-късно.

Новото BMW 502 беше първата кола, задвижвана от немски V8 двигател, който дотогава беше възможно да се намери само в големи автомобили, произведени в САЩ. Това беше и първият в света сериозен автомобил с алуминиев V8. С 1,3 тона на BMW 501 му липсва малко спортен дух – който характеризира BMW – затова за BMW 502 е разработен нов двигател.

Иновативният осемцилиндров двигател е проектиран, за да даде на Бароковия ангел правилния ентусиазъм. Той осигури качествен скок, предлагайки на клиентите двойните предимства на финес и спортен дух с кадифено представяне и позволявайки на BMW да прокара нов път в производството на двигатели за големи седани и спортни автомобили.

Влиятелно автомобилно списание по това време възхвалява V8 като "най-добрия синтез досега на изкусно изработената кола."

Външно BMW 502 беше почти близнак на BMW 501, но под предния капак се криеше 2,6-литров V8 с мощност от 100 к.с. при 4800 об./мин, докато вътре в купето луксът беше разширен до излишък. Дървените фурнири, изящните фини материали, предадоха много по-ясно неговата идея за лукс над BMW 501.

BMW 502 3.2 Super: 140hp го прави най-бързият немски туристически автомобил

Повишаването на престижа на BMW е огромно. В опит да разпространи емоциите сред по-широк кръг клиенти, V8 също се предлага от 1955 г. на BMW 501, но отслабена до 95 к.с. В същото време V8, монтиран на BMW 502, е с увеличен работен обем, достигайки 3,2 литра и способен да доставя 120 к.с. с максимална скорост от 170 км / ч.

По-нататъшно надграждане би увеличило тези цифри до 140 к.с. и 180 км / ч, достатъчно, за да спечелите правата за хвалене на BMW 502 3.2 Super, като най-мощния от всички немски туристически автомобили.

Поглеждайки назад, историческото значение на бароковите ангели е огромно.

С техните изключителни нива на комфорт, те са поставили ново ниво на премиум.

Техните V8 агрегати проправиха пътя за вида двигатели с голям обем, които всеки производител - подражавайки на BMW - след това монтира в своите престижни модели, гарантирайки въртящ момент и мощност, заедно с абсолютна финес.

Иновативното използване на алуминиеви сплави също се превърна в стандартна съставка в съвременната автомобилна конструкция, която позволи на производителите постоянно да подобряват ефективността през следващите десетилетия.

Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: