BMW M3 срещу Mercedes-AMG C63: кой l’ има трудности, печели

Съдържание:

BMW M3 срещу Mercedes-AMG C63: кой l’ има трудности, печели
BMW M3 срещу Mercedes-AMG C63: кой l’ има трудности, печели
Anonim
mercedes-amg-c63-срещу-bmw-m3-12
mercedes-amg-c63-срещу-bmw-m3-12

Automobilemag бие двата горчиви врагове par excellence в областта на спортния среден клас: BMW M3 срещу обновения Mercedes-AMG C63. Две различни философии за разбиране на автомобила с висока производителност и в същото време универсален и за семейно пътуване. Никога определението за Gran Turismo не е било по-подходящо. Нека разберем защо.

Числа

Ако се съсредоточим върху студените числа, бихме могли да кажем, че двата автомобила с висока производителност са еквивалентни, но Mercedes-AMG C63 и BMW M3 са толкова различни, колкото в момента има на пазара за „ядосани“седани

4,0 секунди за Mercedes-AMG C63 (което пада до 3,9 за по-производителния C63 S) и една десета по-малко за BMW M3 (3,9 секунди, точно), за да покрие класическия изстрел от място на 100 км / ч.

Максималната скорост е ограничена и за двата до 250 km / h (ca va sans dire, елиминируемо и за двата благодарение на Driver Packages, Ed). Малко по-лош разход на гориво за Mercedes-AMG C63 AMG от 8,4 литра / 100 км, докато BMW спира в комбиниран цикъл според стандарта EUCD от 8,3 литра / 100 км.

Цената е 81 340 € за седан Мюнхен, 81 700 € за седан Щутгарт. Край. Да, защото разликите започват да се установяват в личността на двете коли.

Mercedes решава да представи своя крайцер в Португалия, на същото място, където BMW представи своите BMW M3 и BMW M4.

Нещата бяха толкова смешни, че репортерите имаха BMW M3 Yas Marina Blue за сравнение. Mercedes, от друга страна, носи обичайната военна ливрея на AMG: сребриста.

Присъствието на сцената на седана от Щутгарт е впечатляващо: разширени арки на колелата с вентилационни отвори, за да се избегне аеродинамичното спиране около гумите, нови увеличени предни въздухозаборници, 19-инчови джанти, квадратни ауспухни тръби, всичко се върти около чисто новия V8 и обширната система за турбокомпресор, която наложи удължаването на носа на Mercedes-AMG с почти 3 сантиметра в сравнение с нормалната C-класа.

Разширенията

Кокпитът може да бъде направен по поръчка, точно както ако е малка S-класа, или като състезателна кола. Материалите, както и за базовата C-класа, са от най-висок стандарт, а формата и свързаното покритие са безупречни. Това, което не е на място, е тази "американска" идея за телематичната система, която прави всичко много изкуствено и не много спортно. Малко негативно в сравнение с всичко останало.

По отношение на възприеманото качество, BMW M3 изостава леко. Арматурното табло е смесица от повърхности на високо ниво, с приглушени падания, които не биха се очаквали от автомобил от този вид. Долната част на арматурното табло и някои гумени уплътнения показват слабо внимание към детайлите, а цялостната ергономичност не е много рационална (информацията изглежда разпръсната между селектора на скоростите, вторичните контроли, главните циферблати и iDrive).

Двигателят

BMW не се притесняваше да разработи двигателя на най-новото BMW M3, отново редови шестак, след предишно поколение V8. Новият 3,0-литров туин-турбо S55 на BMW M3 развива 431 к.с. и пее до 7600 об/мин, където се долавят изстрелите на седемстепенния автоматичен двоен съединител за включване на следващата предавка. Ние също оценяваме това, когато BMW M3 се управлява в ръчен режим. смяната превключва на най-високата възможна предавка, ако държите левия лост дръпнат. Докато не превключва нагоре, ако ограничителят на оборотите е достигнат.

Съперникът на Mercedes-AMG 4,0-литров туин-турбо V8 доставя 476 конски сили по забележимо по-линеен начин, до 7000 об./мин. Неговата седемстепенна трансмисия обаче е по-малко готова от 7-степенната на BMW-Getrag, но въпреки всичко това, да не говорим за недостатък от 80 кг, Benz се нарежда пред M3. Това е магията на въртящия момент, осигурен от AMG двигателя: 600 Nm, 50 повече от BMW M3. Пухтенето, отприщено от V8 на Mercedes-AMG C63, се усеща по-активно при ускоряване от 100 км/ч до 160 км/ч в сравнение с BMW M3.

И двата двигателя имат големи тонове, въпреки че звуковите инженери на Motorsport и AMG са използвали "фалшиви" системи за възпроизвеждане на звук. Има фалшиви пета-пръсти, фалшив блат-блат, когато достигнете ограничителя, фалшив шум от превключване на предавките на по-висока предавка, фалшив шум на празен ход.

За Mercedes-AMG можете да поръчате специфичен ауспух с три клапана, който звучи още по-бълбукащо и отвратително детински. По португалските селски пътища, които все още не са ремонтирани благодарение на фондовете на Европейския съюз, BMW M3 не се чувства спокойно. Задните колела ровят асфалта при всяко натискане на газта, дори ако сте надхвърлили 210 км/ч. Твърдото шаси на BMW M3 блести повече на пистата и гладките пътища от A-класа, но прекомерната твърдост има обратен ефект, когато пътната настилка е неравна.

Управляемост

C-класата има малко предимство при тези условия, но има и своите недостатъци.

Шофирането с ниска скорост е например разочароващо и крехко, а накланянето на каросерията понякога е проблем. И когато става въпрос за форсиране на темпото, C63 AMG винаги ще се опитва да накара вашето недозавиване да се появи в малък процент, така че да знаете кога сте в беда. Чрез същата поредица от завои, заснети при сравними скорости, душата на BMW M3 излиза наяве: всичко е направено перфектно: без прекомерно накланяне, без търкаляне. Колата е там, където я искате. И ако всички технически помощни средства отиват при малки момичета, M3 все още има старомодна ръчна спирачка, за да заключи всичко.

Mercedes е почти непобедим в две области: сцепление и забавяне.

Дори с контрол на стабилността в спортен режим и при ниски скорости, можете да натиснете педала на газта абсурдно рано, много преди да задействате презавиване.

Въпреки че контролът на стабилността се намесва, за да сложи край на вашето забавление и да коригира траекторията ви, това е механичният заден диференциал, който прави магията, доставяйки точното количество въртящ момент към всяко от задните колела точно в правилната посока време. По този начин помага за поддържане на правилния динамичен поток и проявява това, което най-добре може да се опише като сляп диалог между въвеждането на водача и реакцията на превозното средство.

M3 е, напротив, груб е, но е и по-забавен. (Допълнителен) електронно контролиран заден диференциал при C63, но стандартен при M3, има тенденция да помага на колата да върви по класическия зигзаг в тесни завои, редувайки режими без сцепление.

Не казваме, че има сцеплението на Porsche 911 Turbo от 1980 г. (производител на вдовици, Ед), но е разочарование в сравнение с C63, който не се притеснява от загубата на сцепление.

Има начин да отмените това поведение завинаги: задръжте бутона ESP натиснат за повече от 5 секунди, проверете вашия пейсмейкър за последен път и съборете всичко.

Спирачките

Освен това, BMW трябваше да има ясно предимство при спиране, тъй като е оборудвано с опционални карбоново-керамични дискове (също се предлагат на C63, но не са монтирани на нашия тестов автомобил). Въпреки това, той можеше да използва по-готини кънки. Избледняването не беше проблем, но очаквахме много повече първоначално захапване и по-незабавно действие, повече обратна връзка.

C63, със своите стандартни стоманени ротори, прави пълен кръг. Класическите закачени на спирачките са лесни за модулиране. Спряха ни без драма, колкото и късно да беше натиснат педала. Защото те забавят удара напред с такава чувствителност и настойчивост, че си позволяват лукса да забавят точката на атаката; спирачките са неразделна част от напълно съставения характер на C63. В края на участък от 23 мили, каран с ножа между зъбите си, левият педал се усети като удар на Mercedes и се нуждаеше от повече натиск, за да може да извърши същото спирачно действие. Но като цяло този арестор заслужава пет от пет звезди.

Воланът

Дните, когато кормилните системи бяха хидравлични, са история, но за щастие има по-добри дни и за нови електрически и електрохидравлични системи.

В BMW кормилното управление се настройва според скоростта и въз основа на избора, направен от водача чрез използване на три обичайни настройки, от които да избирате.

Дори в режим Комфорт, има успокояваща твърдост, която естествено следва ръцете ви, докато се прилагат към волана, но за разлика от M5, не е прекалено тежък.

Самоцентрирането е много фино, а предавката е идеална за бърз камшичен удар.

Особено в мъртвите ъгли.

Кормилната система на Mercedes с променливо управление е по-лека, по-близка и по-линейна. Оптимизиран е за безсмислени промени в посоката и това е напълно в съответствие с по-спокойния характер на колата, а не като пушката M3.

И двете коли бяха оборудвани с допълнителни 19-инчови джанти с гуми Michelin Super Sport, въпреки че Mercedes използваше по-тесни и различни смесени гуми. Що се отнася до сцеплението и сцеплението, победителят носи трилъчева звезда. (Заслужава да се спомене, че M3, доставен за сравнение, не е носил монтираните гуми за оригинално оборудване, ред.) Що се отнася до броя на глупавите усмивки на километър, и двете коли са много близки.

Смешно ли е?

M3 предлага по-старомодно забавление. Оказва се с пъргавина като език на хамелеон и виси като гущер, който се катери по вертикална стена, и оставя опашката си като ядосан крокодил. Mercedes-AMG, от друга страна, съчетава упорит захват със силна стабилност и се държи успокояващо и неутрално. Когато казваме неутрален, нямаме предвид скучен. Точно както може да се предизвика следа от недозавиване, възможно е да принудите Benz към лек или силен и дълъг дрифт, като контролът на стабилността е деактивиран.

Рядко е било по-трудно да се коронясва победител

Въпреки че двамата претенденти са родени на различни планети и въпреки факта, че имат различно разбиране за спортно майсторство, и двамата достигат подобни високи нива и двамата са адски смешни.

BMW M3 е по-спортен, по-груб, по-взискателен, по-открит по характер.

Това е, с други думи, това, което M3 винаги е бил.

Тези, които са обичали тази кола в миналото, все още ще я обичат.

Другият сос е ребро на SLS AMG GT, а Mercedes-AMG C63 със сигурност поддържа тази спортна традиция. Но не оставя своя отпечатък във всички важни области, а просто поставя точката „i“в някои от тях. В хода на своя редизайн, високопроизводителният модел на C-класата събра много свежи предимства. Шофира с повече ентусиазъм, спира с повече захапка, намалява сцеплението с повече решителност. И най-важното, той се справя с транеца с деликатна сладост, както никой от неговите предшественици не е правил. В сравнение с M3, новият C63 AMG е най-завършеният, кремав и по-композиционен, но също толкова динамичен. Ако искате глупави усмивки, без болки в гърба, Mercedes е за вас.

Чрез Automobile.mag

Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: