BMW Motorsport в Spa 24h със Zanardi, Glock и Spengler

Съдържание:

BMW Motorsport в Spa 24h със Zanardi, Glock и Spengler
BMW Motorsport в Spa 24h със Zanardi, Glock и Spengler
Anonim
Образ
Образ

Екипът на BMW Motorsport, който ще участва в следващото SPA 24h, беше обявен днес: фабричният пилот на BMW Алесандро Занарди (Италия) ще се състезава в Spa-Francorchamps (BE) 24 часа заедно с пилотите на BMW DTM Тимо Глок (DE) и Бруно Шпенглер (Калифорния).

67-ият маратон на “Circuit de Spa-Francorchamps” ще се проведе на 25/26 юли 2015 г.

Zanardi, Glock и Spengler ще споделят кокпита на специално модифицирано BMW Z4 GT3. И тримата пилоти имат огромен рекорд в международния моторен спорт и в продължение на много години празнуват огромните успехи, събрани в различни състезателни серии.

Spa-Francorchamps ще отбележи първия път, когато триото се събира за голямото предизвикателство на 24-часово състезание. Колата ще се управлява от екипа на ROAL Motorsport, с който Занарди направи всеизвестното си завръщане в състезанията през 2003 г.

Инженерите на BMW Motorsport разработват нови технически решения за този уникален проект. За първи път посланикът на марката BMW Занарди, който загуби двата си крака при инцидент през 2001 г., ще може да смени местата си зад волана на BMW Z4 GT3 с напълно способни шофьори. Различните модификации на автомобила позволяват извършването на смяна на водача между Zanardi, Glock и Spengler за възможно най-кратко време. Инженерите на BMW Motorsport също работят заедно с водачите, за да гарантират, че воланът, седалката и педалите са перфектно позиционирани.

"В BMW Motorsport обикновено избягваме да използваме суперлативи, но този проект в тази уникална форма е много специален за нас", каза директорът на BMW Motorsport Йенс Марквард. „Успяхме да превърнем няколко желания в реалност. Мечтата на Алекс да участва в 24-часово състезание ще се сбъдне. А Тимо и Бруно чакат да се състезават в класика като 24-те часа на Спа-Франкоршамп. Фактът, че можете да направите това заедно с Алекс - като част от този уникален проект - е истинско привличане и за двама ни. И тримата имат богат опит в различни сфери. Ще бъде наистина вълнуващо да ги видите заедно в BMW Z4 GT3.

Нашите инженери на BMW Motorsport също са очаровани от този необичаен проект.

Наистина съм развълнуван да работя с пилотите, за да намерим оптималните технически решения.

Ние сме уверени, че ще имаме страхотно 24-часово състезание с това уникално трио от пилоти и нашето BMW Z4 GT3."

"Тимо и Бруно са двама страхотни хора, страхотни момчета и страхотни шофьори", каза Занарди.

„Мисля, че ще направим наистина силен отбор. Всички в семейството на BMW Motorsport имат много близки отношения. Едно нещо обаче наистина ме трогна: когато започнахме да планираме 24-часовото състезание, всички веднага се закачиха. Това ме прави много горд, тъй като те са истински шофьори, които искат да бъдат успешни. Това ми показа, че всички вярват в мен и ми се довериха да бъда достатъчно конкурентен. Те не само гледат на това като на приключение да карат с мен в това състезание за издръжливост, но също така вярват, че имат добри шансове да постигнат добър резултат за BMW. Определено към това се стремим."

„Когато BMW ме попита дали искам да се включа в този проект, не се поколебах нито секунда“, каза Глок.

„Алекс вече ми каза през зимата, че всъщност иска да участва в 24-часово състезание в някакъв момент от живота си. Затова му казах, че със сигурност ще се кача на борда, ако BMW се впусне в такова фантастично начинание. И сега възможността се превърна в реалност. Това е невероятно вълнуващ проект. Изисква съвсем различен подход от обичайния. Това също е много вълнуващ проект за мен, тъй като винаги съм следвал Алекс Занарди, откакто се състезаваше във Формула 1 и Champ Car. Фантастично е да споделяш кола с него."

"Очаквам с нетърпение 24-часовото състезание Spa-Francorchamps", каза Шпенглер. „Карах 24-те часа на Daytona през януари и бяхме наистина доволни. Но фактът, че BMW сега ми дава възможност да се състезавам заедно с Алекс в BMW Z4 GT3, е невероятен. За мен наистина е чест да бъда част от този отбор. Този проект ще бъде страхотно преживяване за мен и съм много мотивиран. Алекс, Тимо и аз сме добър екип и нямам търпение да се състезаваме заедно ".

В подготовка за класическата издръжливост, Zanardi, Glock и Spengler ще се състезават в Blancpain Endurance Series на “Circuit Paul Ricard” в Le Castellet (FR) на 19 и 20 юни. Тримата пилоти на BMW ще участват в официалния тест за 24-те часа на Spa-Francorchamps на 24 юни.

Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Факти и цифри

Алесандро Занарди

Дата на раждане: 23 октомври 1966 г.

Място на раждане: Болоня (IT)

Резиденция: Падуа (IT)

Семейно положение: женен, едно дете

Състезателна кариера

2014 FIA GT Series с BMW

2004-2009 FIA Световен шампионат за туристически автомобили с BMW (четири победи)

2003 Завръщане с BMW в европейския шампионат на FIA за туристически автомобили

2001 CART Championship, сериозен инцидент на 15 септември на Lausitzring, при който той губи двата си крака

1999 Формула 1

1997/1998 CART World Series (2 пъти шампион)

1996 IndyCar World Series

1993-1994 Формула 1

Тимо Глок

Дата на раждане: 18 март 1982 г.

Място на раждане: Lindenfels (DE)

Резиденция: Landschlacht (CH)

Семейно положение: женен, едно дете

Състезателна кариера

от 2013 г. BMW работи като пилот в DTM

2008-2012 Формула 1

2007 1-во място GP2 Championship, Формула 1 тест пилот за BMW Sauber F1 Team

2005 Champ Car World Series, Новобранец на годината

2004 Формула 1

2001 1-во място Формула BMW ADAC шампионат

2000 1-во място BMW ADAC Formula Junior Cup

Бруно Шпенглер

Дата на раждане: 23 август 1983 г.

Място на раждане: Schiltigheim (FR)

Резиденция: Möhlin (CH)

Семейно положение: Неженен

Състезателна кариера

от 2012 г. BMW работи като пилот в DTM, DTM шампион през 2012 г. с BMW M3 DTM

2005-2011 DTM

2002 1-во място Формула Рено Северна Америка, 2-ро място Формула Рено Германия

Препоръчано: