Чарли Лам става на 60: “ Не съжалявам нито за секунда от това, което преживях в моторните състезания. ”

Съдържание:

Чарли Лам става на 60: “ Не съжалявам нито за секунда от това, което преживях в моторните състезания. ”
Чарли Лам става на 60: “ Не съжалявам нито за секунда от това, което преживях в моторните състезания. ”
Anonim
Лам
Лам

Чарли Лам изглеждаше готов да последва старите си полубратя Йозеф и Хърбърт Шницер в моторния спорт. BMW и Schnitzer Motorsport се радват на успешно партньорство на пистата от 1960 г. Въпреки това, човекът, който сега ръководи BMW Team Schnitzer в DTM, пое по своя път. Воден от страст, педантичност и желание за откриване на света. Чарли Лам празнува своя 60-ти рожден ден днес.

Г-н Лам, можем да започнем, като ви попитаме за най-хубавите ви спомени. Но ние няма да го направим. Вместо това бихме искали да знаем дали е съжалявал, че се е включил в моторния спорт?

Чарли Лам: „Не съжалявам нито за секунда от това, което преживях в автомобилните състезания. Изобщо. Очевидно обаче имаше някои моменти, които бих предпочел да изиграя по различен начин. Когато бях на 14, ме наеха от екипа да върша цялата работа по почистването. По-специално, подготовката на магнезиевите състезателни колела беше невероятно досадна задача. Приятелите ми от училище играеха футбол, докато аз бях в гаража. Това обаче беше само за кратко време."

По-късно моторните спортове я представят на света …

Лам: „Точно така и тогава започва фантастичната страна на тази работа. Родният ни град Фрайласинг е тихо място. Скоро обаче стана ясно, че нашият състезателен екип ще ми предложи шанса да изляза, да открия нови места и да разширя хоризонта си. Тази перспектива наистина ме развълнува и доминира в ритъма на живота ми от младостта ми. Когато след това тичахме в Америка или Азия, често прекарвах още една седмица с раницата на гърба си, правейки някакво лично пътуване. Имах голям късмет в това отношение."

И така, дали моторните спортове са нещо повече от просто желание да изпъкнеш на най-високото стъпало на подиума?

Лам: „Единството и волята за победа са винаги налице и това е много централен тласък. Това важи и за механиците, инженерите и мен като мениджър на екип. Въпреки това винаги съм се опитвал да гледам на по-голямата картина. Може би защото първоначално не преминах обучението си като техник, но успях да внеса други силни страни в уравнението. Бих могъл да използвам познанията си по езици на пистата, способността си като времеизмервач или таланта си за организиране. Едва с годините придобих елементите на инженерство и поемане на отговорност. За моя брат близнак Дитер беше точно обратното: от самото начало той се интересуваше повече от ръчната и техническата страна на нещата. Винаги сме споделяли огромната радост от спечелването на състезание .

Кога постигнахте първата си победа като шеф на отбор?

Лам: „1976 г. в Световния шампионат за спортни автомобили с BMW 3.5 CSL Купе. Йозеф и Хърбърт бяха заети с Формула 2 и DRM, така че аз поех цялата отговорност за първи път в нашето състезание в Спилбърг. Имаше инцидент по време на първата свободна тренировка, след като екипът възстанови нашето BMW Coupe за две нощи, Дитер Куестър и Гунар Нилсон спечелиха.

Беше невероятно изживяване. Веднага разбрах: исках да изпитвам това чувство отново и отново."

Въпреки всички стресове на моторните спортове в ранните ви години, вие бяхте много добър ученик и успешно завършихте обучението си по индустриално инженерство. Интелектуалец ли си?

Лам: „Не, със сигурност не. Винаги обаче съм подхождал към нещата в живота си и с главата, и със сърцето си. Очевидно е необходимо да се използва главата в училище, в университета и на стената. Въпреки това винаги има нужда от голяма част от сърцето в моторния спорт. Тази смес е това, което наистина харесвам в работата си."

Можете ли да ни дадете пример кога да използваме сърцето?

Лам: „Моят начин да се справям с пилотите. Има някои, които казват, че отдавам твърде голямо значение на опитите да разбера и опозная по-добре техните специални нужди в пилотската кабина и тяхното мислене. Този подход обаче все още е валиден днес, дори в света на анализа на данни и симулацията. Като екип ние подготвяме кола, която трябва да бъде конкурентоспособна. Тогава шофьорът е решаващият фактор за постигане на успех с този автомобил. Ето защо тази връзка винаги е била и остава особено важна за мен."

И тук идва въпросът: кой е най-добрият ви спомен в моторния спорт?

Лам: „Има много спомени. Победа в Льо Ман с BMW V12 LMR, победи в класическите 24 часа на Нюрбургринг и Спа-Франкоршамп с BMW и разбира се нашите титли в DTM през 1989 и 2012 г. След това имаше и много успехи в индивидуалните състезания, които също направи ме много горд. Но първото ми пътуване до състезанието за туристически автомобили в Макао беше особено специално. Летях до Хонг Конг с товарен самолет със състезателни коли през 1980 г. Тогава спечелихме състезанието с Ханс-Йоахим Щук и група 5 с BMW 320. Беше просто невероятно. По-късно с настоящата ми съпруга пътувахме от Макао до Филипините, за да опознаем страната."

Защото понякога в живота има повече от победа …

Лам: “Точно така”

Препоръчано: