BMW: 40 години Art Cars

BMW: 40 години Art Cars
BMW: 40 години Art Cars
Anonim
BMW Art Cars (5)
BMW Art Cars (5)

Уорхол, Кунс, Стела, Калдър, Раушенберг, Холцер, Елиасон, всички тези велики съвременни художници са дарили изкуството си на автомобил. В случая към BMW. BMW 3.0 CSL, рисуван от Александър Калдър, беше подреден за Le 24h на Льо Ман точно преди 40 години, колекцията BMW Art Car плени ентусиастите на дизайна, както и автомобилните ентусиасти с изкуство, предоставяйки нова технологична витрина - артистична по целия свят.

От изобретяването на автомобила художниците черпят вдъхновение от тръпката от скоростта, феномена на мобилността и състезателните коли като примери за съвременна скулптура.

От 1975 г. BMW Art Cars са централен елемент от тази история. Идеята зад BMW Art Cars е плод на въображението на френския шофьор и ентусиаст на изкуството Hervé Poulain: преди 40 години Poulain моли приятеля си художник Александър Калдер да приложи творческия си талант в неговата състезателна кола. Заедно с Йохен Неерпаш, тогавашен директор на BMW Motorsport, беше иницииран първият BMW Art Car и той бързо се превърна в любимата кола на тълпата на пистата. Оттогава нови автомобили се добавят към колекцията BMW Art Car през годините на нередовни интервали с уникални произведения на изкуството от художници като Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн, Дейвид Хокни и Джеф Кунс.

„BMW Art Cars осигуряват интересна отправна точка за интерфейс, където автомобили, технологии, дизайн, изкуство и спорт се срещат в едно моторно превозно средство“, отразява Масимилиано Шьоберл, старши корпоративен вицепрезидент по държавните въпроси на BMW Group.

"40-годишната история на нашите "движещи се скулптури" е толкова уникална, колкото и художниците, които са ги създали.

BMW Art Cars са съществен и отличителен елемент в сърцето на нашия глобален културен ангажимент."

Тържествата, които се проведоха с изложби в Хонг Конг, в Центъра Помпиду, Музея на BMW и Concorso d'Eleganza на езерото Комо, където първите четири BMW Art Cars от Александър Калдър, Франк Стела, Рой Лихтенщайн и Анди Уорхол, както и BMW M3 GT2, създадени от Джеф Кунс, всички бяха изложени. Допълнителни представяния ще последват по-късно през 2015 г. в Ню Йорк, Маями и Шанхай.

Ако искате да се полюбувате на автомобилите във видео, можете да кликнете върху тази връзка: https://www.press.bmwgroup.com/global/tvFootageTeaserList.html? Left_menu_item=node_9537

Групата от седемнадесет художници, които са проектирали модели на BMW досега от 1975 г. насам, е много международна и интересът към "търкалящите се скулптури" се разпространи по целия свят. Няколко автомобила обикновено са изложени в Музея на BMW в Мюнхен, домът на BMW Art Cars, като част от постоянната му колекция. Останалите BMW Art Cars пътуват по света - на панаири на изкуството в Лос Анджелис, Лондон и Хонконг, както и изложби в Лувъра, Гугенхайм и Шанхайския музей за съвременно изкуство.

Към днешна дата много от BMW Art Cars не само са привличали вниманието в музеите, но са го направили и в предишния си живот на пистата:

 • Александър Калдър (BMW 3.0 CSL, 1975)
 • Франк Стела (BMW 3.0 CSL, 1976)
 • Рой Лихтенщайн (BMW 320 Group 5, 1977)
 • Анди Уорхол (BMW M1 Group 4, 1979)
 • Ернст Фукс (BMW 635CSi, 1982)
 • Робърт Раушенберг (BMW 635CSi, 1986)
 • Майкъл Джагамара Нелсън (BMW M3 Group A, 1989)
 • Ken Done (BMW M3 Group A, 1989)
 • Matazo Kayama (BMW 535i, 1990)
 • Сезар Манрик (BMW 730i, 1990)
 • AR Penck (BMW Z1, 1991)
 • Естер Махлангу (BMW 525i 1991)
 • Сандро Чиа (BMW M3 GTR, 1992)
 • Дейвид Хокни (BMW 850CSi, 1995)
 • Джени Холцер (BMW V12 LMR, 1999)
 • Олафур Елиасон (BMW H2R, 2007)
 • Джеф Кунс (BMW M3 GT2, 2010).

BMW Group също би искала да представи 40-ата годишнина на BMW Art Car Collection в обществената сфера чрез социалните медии. Тъй като изследва визията на всеки художник за техните автомобили в каналите си в социалните медии, компанията също така иска да попита хората какво е означавало за тях „автомобилно изкуство“. За да следите съдържанието, което ще се споделя с хаштагBMWArtCar.

През 2014 г. Hatje Cantz пусна първата пълна публикация за BMW Art Cars. Книгата от 200 страници е богато илюстрирана и проследява историята на тази необикновена колекция от автомобили от нейното начало през 1975 г. Той използва портрети и интервюта, за да хвърли светлина върху темите и подходите на различни художници.

За допълнителна информация относно публикацията на BMW Art Cars, моля, вижте:

www.hatjecantz.de/bmw-art-cars-5319-1.html

Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: