Brabham BMW BT52: завръщане в Австрия

Съдържание:

Brabham BMW BT52: завръщане в Австрия
Brabham BMW BT52: завръщане в Австрия
Anonim
brabham bmw bt52 турбо
brabham bmw bt52 турбо

Brabham BMW BT52 ще играе почетна роля на следващото Гран при на Австрия

Brabham BMW BT52 ще играе почетна роля; историята на Формула 1 е пълна със завладяващи истории. Редица особено зрелищни епизоди ще бъдат пресъздадени в неделя, 21 юни 2015 г., като част от световния шампионат на Формула 1 на Гран при на Австрия.

Осем исторически превозни средства от най-високата състезателна дисциплина ще се подредят за парада на легендите на Red Bull Ring в Спилбърг с бивши пилоти от F1 зад волана - включително трикратния световен шампион от Формула 1 - Нелсън Пике. През 1983 г. бразилецът става първият пилот в историята на Формула 1, който печели световната титла със състезателна кола, задвижвана от турбо двигател: Brabham BMW BT52. На Парада на легендите в Спилбърг Пике отново ще бъде зад волана на своя автомобил, спечелил шампионата, който вече е част от колекцията BMW Group Classic.

Двигателят, който вдъхна легендарния статус на Brabham BMW BT52, е разработен от BMW Motorsport GmbH, под ръководството на тогавашния технически директор, Пол Роше. Неговият екип достави на британския отбор Brabham 1,5-литров четирицилиндров двигател с 16 клапана, турбокомпресор и - за първи път във Формула 1 - електронно управление на двигателя. Тази смес създаде чудовище с впечатляваща мощност, която според експерти достига до 1400 к.с.

Отговорът на Rosche на подобни спекулации обикновено беше подценен:

"Не знаем със сигурност, но тестовият уред не успя да открие повече от 1280 к.с.."

Турбодвигателят на BMW е използван за първи път в състезание от Формула 1 в началото на сезон 1982; 630 дни по-късно Нелсън Пике управлява Brabham BMW BT52 до победа в световния шампионат. Неговата победа за титлата отбеляза края на един особено вълнуващ сезон, в който Пике стартира от пол само веднъж, но записа най-бързата обиколка четири пъти и спечели три от 15 състезания. Той направи осем подиума, събирайки 59 точки от световния шампионат през сезона, за да вземе титлата от Световния шампионат при пилотите през 1983 г.

Състезателният автомобил, управляван от Пике по пътя към победата, продължава да учудва този състезателен уикенд със своя дизайн във формата на стрела в стил 1980 г. и мощността на своя изключителен двигател. Благодарение на екипа на BMW Group Classic, отговорен за историческия моторен спорт, Brabham BMW BT52 отново демонстрира своите умения на пистата.

През 2013 г., точно 30 години след триумфа на Нелсън Пике, пилотът беше събуден от пенсионирането си и отново отвори пистата. Множество механици, участвали в разработването му преди повече от три десетилетия, бяха наети за обширната му реставрация, включително Пол Роше. Резултатът беше забелязан за първи път на Фестивала на скоростта в Гудууд през юли 2013 г. Участието на Brabham BMW BT52 в Legends Parade в Австрия ще бъде третото му появяване след прераждането му.

Препоръчано: