Директно впръскване на вода на BMW Серия 1: каква мощност

Съдържание:

Директно впръскване на вода на BMW Серия 1: каква мощност
Директно впръскване на вода на BMW Серия 1: каква мощност
Anonim
Директно впръскване на вода
Директно впръскване на вода

Директно впръскване на вода: през следващите няколко години BMW планира да пусне сериен автомобил със системата за директно впръскване на вода, която инженерите от Мюнхен индустриализираха в голям мащаб

Директно впръскване на вода: През следващите няколко години BMW планира да пусне сериен автомобил със системата за директно впръскване на вода, разработена от базираните в Мюнхен инженери. Първото споменаване на технологията за водно впръскване се появи по-рано тази година, когато BMW представи накратко BMW M4 MotoGP Safety Car с новата система, предназначена да увеличи производителността и да намали консумацията на двигатели с вътрешно горене.

Производственият автомобил, който ще получи системата за директно впръскване на вода, е предстоящото BMW M4 GTS, но преди да бъде представен всемогъщият спортен автомобил, BMW се опита да тества иновативната технология в прототип от серията BMW.1 Хечбек с 1.5 -литров трицилиндров двигател B38.

Лудите учени на BMW работят усърдно върху новата система за директно впръскване на вода, която по същество ще поддържа двигателите охладени, като по този начин ще увеличи ефективността и мощността.

Но, както казахме преди, директното впръскване на вода не е съвсем ново за BMW, тъй като беше използвано в колата за безопасност BMW M4 от MotoGP.

Основно реакцията на системата е да пръска вода под високо налягане във всмукателния колектор в точното време. Това охлажда горивната камера, намалявайки температурата на горене и избягвайки феномена на чукване на двигателя. Това е особено ефективно при двигатели с компресор, тъй като по-високото налягане на форсиране от атмосферното налягане повишава температурите в края на цикъла до по-високи нива, генерирайки възможния феномен на "детониране" и лишавайки двигателя от висока производителност и ефективност. Директното впръскване на вода може да увеличи ефективността с 3-8 процента във всеки цикъл на шофиране.

Възможно е да се намали консумацията чрез внедряване на по-високо съотношение на компресия, което обикновено би довело до неконтролирано изгаряне и, следователно, детонация на двигателя. С модула B38 компресията е увеличена до 11,0: 1 благодарение на впръскването на вода, като се започне от оригиналните 9,5: 1 без никакъв отрицателен ефект върху комфорта и мекотата.

По-високото съотношение на компресия на свой ред води до повече мощност, поради което приблизително 218PS могат безопасно да бъдат генерирани от този 1,5-литров прототип на двигател.

Интересна идея е да се инжектира вода, за да се увеличи ефективността на горенето, тъй като водата обикновено се използва за гасене на пожари.

Водата се съхранява в 5-литров резервоар, който след това се изпраща през филтър и след това в горивната помпа с високо налягане, където се смесва с горивото. Сензор, който следи скоростта и температурата на двигателя, прави останалото, за да определи правилното количество вода за текущото състояние на двигателя. При високи скорости и обороти горивото може да се смеси до 30 процента с вода. След това тази смес се впръсква директно в горивната камера в точното време. Това позволява на камерата да се охлади драстично преди следващия цикъл на горене.

Ако си мислите, че това е просто още една течност, с която собствениците да се справят, помислете отново. BMW твърди, че собствениците трябва много рядко, ако изобщо, трябва да проверяват или допълват нивото на водата в системата за впръскване на вода.

Освен това, през топлите месеци, когато често се използва климатик, системата взема назаем конденза, който обикновено капе върху настилката от климатика, за да го постави отново в резервоара.

Така през лятото резервоарът за вода винаги ще остане пълен. Очевидно през зимните месеци директното впръскване на вода е много по-малко необходимо, тъй като студеният въздух и междинният охладител поддържат горивните камери достатъчно охладени, така че системата за впръскване на вода може да се използва рядко, намалявайки нуждата от поддръжка. BMW твърди, че 5 литра трябва да издържат около година без интензивна употреба на климатика.

През тези зимни месеци може да се тревожите за замръзване на водата, но BMW са помислили и за това. Докато двигателят се изключва, помпата за високо налягане изпразва веригата, като изпраща течността обратно от системата в резервоара, за да предотврати замръзване на водата вътре. Водата все още може да блокира вътре в резервоара, но когато колата тръгне, всичко се стопява в резервоара, преди течността да достигне двигателя.

Инженер на BMW се присъедини към нас за обиколка около частната писта Miramas, където тествахме системата за директно впръскване на вода при различни натоварвания и скорости; от 80 км/ч (нормално шофиране) до 130 км/ч (скорост по пътя) и 180 км/ч (на писта или шофиране по аутобан).

В края на нашия пробег iPad, инсталиран в нашия прототип, показа полза от среден разход на гориво от 4,1 литра на 100 км (57,3 mpg) или 20,9 процента.

В друга обиколка средният разход на гориво беше 2,82 л / 100 км (112 мили на галон) или 18,4 процента.

Консумацията на вода варира между 0,09-0,11 литра, докато натрупването на вода на час е 1,7 до 1,9 литра.

Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: