BMW Z4 GT3: 22 общ успех за BMW след Spa-Francorchamps

Съдържание:

BMW Z4 GT3: 22 общ успех за BMW след Spa-Francorchamps
BMW Z4 GT3: 22 общ успех за BMW след Spa-Francorchamps
Anonim
BMW Z4 GT3
BMW Z4 GT3

BMW Z4 GT3: 22 общ успех за BMW след 50 години в Spa-Francorchamps и три BMW Z4 GT3 в челната десетка

BMW добави още една глава към своята успешна история в Spa-Francorchamps (BE): 50 години след първата си победа в класическите 24 часа, Nick Catsburg (NL), Lucas Luhr (DE) и Markus P alttala (FI)) BMW Sports Team Trophy Marc VDS взе 22-ата обща победа на производителя в това състезание.

След 536 обиколки на "Circuit de Spa-Francorchamps", BMW Z4 GT3 номер 46 пресече финалната линия първи след пробив в края на състезание номер 67 от маратона в Ардените.

Победата беше подходящо сбогуване за BMW Z4 GT3, което правеше последната си поява в едно от най-големите световни състезания за издръжливост. Успехът на BMW в Spa-Francorchamps се случи точно преди 50 години, през 1965 г., когато местните герои Паскал Икс (Белгия) и Жерар Ланглоа (Белгия) спечелиха състезанието с BMW 1800 TI / SA. Последната победа дойде благодарение на Ален Кудини (Франция), Марк Дуез (Белгия) и Ерик ван де Поеле (Белгия) с BMW 320i през 1998 г.

През последните години шофьорите на BMW, които са стигнали до подиума с BMW Z4 GT3 на няколко пъти:

през 2011 г. Клаудия Хюртген (DE), Едуард Сандстрьом (SE) и Дирк Вернер (DE) бяха финалисти за Schubert Motorsport.

Това беше последвано през 2012 г. от трето място за Франк Кечеле (DE), Грег Франки (BE) и Матиас Лауда (AT) от Vita4One Racing.

Миналата година BMW Sport Team Trophy Marc VDS изпусна победата само със 7,77 секунди в един от най-близките финали в историята на това класическо състезание.

След 527 обиколки на състезание, Лур, Палтала и Дирк Вернер взеха втория номер 77 BMW Z4 GT3, което му позволи да вземе първия подиум за BMW Sport Team Trophy Marc VDS в домашното си състезание в Ардените.

Пистата се намира само на 140 км от централата на отбора в Gosselies (BE).

Втората кола от BMW Sport Team Trophy Marc VDSнямаше голям късмет. BMW Z4 GT3 с номер 45 държеше удобна преднина за дълги участъци от състезанието. Той изглеждаше обречен на обща победа, докато технически проблем не доведе до повреда на двигателя в 399 обиколка, което унищожи надеждите за успех в домашното му състезание. От самото начало Дирк Вернер, Максим Мартин (Белгия) и Аугусто Фарфус (Бразилия) създадоха брилянтен сценарий за шофиране .

Многобройните проливни дъждове, които връхлетяха Spa-Francorchamp в събота, направиха условията изключително трудни на пистата от 7004 км. Въпреки това, стартерът Мартин не губи време да се възстанови от стартовата си позиция на десети и скоро влезе в контакт с лидерите.

На разсъмване Мартин, Фарфус и Вернер имаха преднина от 50 секунди пред останалата част от групата, докато не бяха засегнати от технически проблем. Другите отбори на BMW също впечатлиха всички с отличното си представяне на 24 часа Spa-Francorchamps.

Три BMW Z4 GT3 завършиха състезанието в челната десетка.

Ecurie Ecosse, с пилоти Александър Симс (GB), Alasdair McCaig (GB), Девън Модел (GB) и Оливър Брайънт (GB) направиха забележително завръщане. Симс започна състезанието от 20-то място в кола номер 79. Десет минути след състезанието той се изкачи до 12-то място .

Отборът премина през нощта невредим, проправи си път в челната десетка и успя да защити позицията си във финалната третина на състезанието.

Ecurie Ecosse най-накрая завърши на седмо място, което означава трето място в силно конкурентния Pro-Am клас. Те бяха последвани у дома на задната седалка на Team Russia от Barwell, който също се би брилянтно. Леонид Мачицки (RU), Джон Миншоу (GB), Джонатан Кокър (GB) и Фил Кийн (GB) започнаха маратона в Ардените от 30-о място. Безупречно състезание ги накара да се изкачат с 22 места, за да пресекат финалната линия на осмо място .

Алесандро Занарди (Италия), Тимо Глок (Германия) и Бруно Шпенглер (Калифорния) също направиха впечатляващо шоу при първото си излизане заедно с 24-часово състезание. Въпреки проливния дъжд, Шпенглер постави най-бързото време преди състезанието на9 BMW Z4 GT3 загрявка, която беше представена от ROAL MotorsportПрез нощта колата се изкачи до пето място няколко пъти. Zanardi, Glock и Spengler бяха централната точка на един много специален проект за Motorsport в Spa-Francorchamps: това беше първият път, когато Zanardi сподели с други пилоти. Инженерите на BMW Motorsport измислиха иновативни технически решения, за да модифицират BMW Z4 GT3 за това изключително събитие, невиждано досега .

С един оставащ час състезание, триото беше в челната десетка, докато Глок беше принуден да се оттегли поради технически отказ в обиколка 500.

BMW Sport Team Trophy Brazilзавърши отличен общ резултат за BMW в Spa-Francorchamps. Автомобил номер 77 със Серхио Хименес (Бразилия), Фелипе Фрага (Бразилия) и Кака Буено (Бразилия) се класира на 13-то място .

24-часовият маратон доведе до ранен край за общо шест отбора на BMW, включително автомобил BMW Sports Team Trophy Marc VDS номер 45 и автомобил ROAL Motorsport.

Boutsen / Ginionза BMW Z4 GT3 се пенсионира по време на наситена със събития стартова фаза .

Късно вечерта пилотът на Triple Eight ,Райън Ратклиф (Великобритания), беше замесен в инцидент, при който колата му беше толкова тежко повредена, че той и съотборниците му Джо Osborne (GB), Lee Mowle (GB) и Dirk Müller (DE) не можаха да продължат. Мюлер беше добавил значителния си богат опит към отбора Triple Eight Racing в това състезание за издръжливост. Рано сутринта BMW Z4 GT3, управлявано от Classic & Modern Racing се пенсионира. Отборът TDS Racing , който беше в контакт с първите десет от няколко часа, се оттегли още преди края на състезанието. Още едно BMW Z4 GT3 участва в 24-те часа на Spa-Francorchamps. BMW Z4 GT3 на екипа “ Marc VDS & Friends race against cancer”стартира като набиране на средства за “Белгийската фондация за борба с рака”. Въпреки това, Жан-Мишел Мартин (Белгия), Паскал Витмер (Белгия), Ерик ван де Поеле (Белгия) и Марк Дуез (Белгия) проведоха своя собствена версия на 24-часовото състезание - с четири 24-минутни стинта. Общо240 BMW Z4 GT3 направи 42 обиколки за добрата кауза .

Реакциите след 24 часа спа

Йенс Марквард (BMW Motorsport Director):

„Това е фантастичен резултат за Marc VDS Racing, BMW Z4 GT3 и BMW Motorsport. Поздравления за екипа на Марк ван дер Стратен и Бас Лейндерс за тази дългоочаквана и напълно заслужена победа. Спечелването на домашното състезание в Спа-Франкоршамп е основната цел на целия отбор от няколко години. Marc VDS се представя брилянтно от години и винаги е успявал да се състезава за най-добри резултати. Единственото нещо, което бяха загубили - понякога на косъм - беше победата. Изключително съм доволен, че вече постигнахме това заедно.

И последно голямо състезание за издръжливост на BMW Z4 GT3. Отново беше изключително вълнуващо, изключително трудно състезание в тази прекрасна верига: от първата до последната обиколка. Маркус Палтала, Ник Катсбърг и Лукас Лур бяха перфектни и се възползваха максимално от потенциала на BMW Z4 GT3 във всеки етап от състезанието. Ако всичко се прави в съгласие, имате шанс да спечелите - дори и в толкова трудно състезание. Другите екипи на BMW Sports Trophy също ни впечатлиха в Спа. За известно време имахме пет BMW Z4 GT3 в челната десетка.

Това показва колко конкурентен е нашият автомобил и как достига края на живота си с достойнство. Това беше много специално състезание за нас в много отношения. Първо, това е първата победа от 50 години, откакто BMW 1800 спечели първата от общо 22 победи на BMW. Второ, появата на Алекс Занарди, който сподели BMW Z4 GT3 с Бруно Шпенглер и Тимо Глок, беше абсолютен акцент за нас и за много фенове. Беше истински магнит за публиката. За съжаление, технически проблем в последния час от състезанието попречи на колата да продължи. Триото обаче беше много силно до този момент. Всички участници свършиха фантастична работа, с много страст и ангажираност. Въпреки че пенсионирането очевидно е голям срам, проектът все пак имаше голям успех. Получихме много много положителни отзиви. Много се гордея с целия отбор. Пускането на третия автомобил Marc VDS за благотворителност също беше голям успех. Феновете трябваше да почакат малко за победа на BMW на това събитие. Сега е време за празнуване.”

Бас Лейндерс (Ръководител на отбора, BMW Sport Team Trophy Марк VDS):

„Изключително съм горд, че най-накрая мога да отпразнувам тази победа. Ние участваме в това състезание с BMW от 2011 г. и толкова често се доближаваме. Въпреки това, поради различни причини, ние никога не сме печелили до днес. Ние сме много щастливи. Ние израснахме като екип през годините и винаги сме останали верни на нашите ценности. Осемдесет процента от участващите са част от нашия екип от пет години. Всички знаем много добре и сме като семейство. Това беше един от ключовете към този успех. Имахме и отлична пилотска линия – силна смесица от работни пилоти на BMW, заедно с Маркус Палтала и Ник Катсбърг. Всички свършиха отлична работа и бяхме наистина добър екип. Изминаха 50 години, откакто BMW постигна първата си победа в това състезание и нашият триумф сега ни връща в началото. Беше фантастична седмица и искам да благодаря на всеки един човек в екипа. Всички помогнаха това да стане възможно."

Лукас Лур (46 BMW Z4 GT3, BMW Sport Team Trophy Marc VDS):

„Толкова съм щастлив. BMW беше много близо до спечелването на толкова много състезания тук. И току-що ни изпревариха на Нюрбургринг тази година. Този път обаче дойде нашият ред. Изключително се гордея с целия екип и BMW Motorsport. Фантастично е да караш BMW Z4 GT3. Огромен комплимент за целия екип и, разбира се, за моите колеги пилоти Маркус Палтала и Ники Катсбърг. Всички свършиха фантастична работа тук."

Маркус Палтала (46 BMW Z4 GT3, BMW Sport Team Trophy Marc VDS):

„Аз съм абсолютно щастлив, въпреки че, тъй като съм финландец, не го гледам. Целият отбор работи усилено, за да спечели най-накрая това състезание. Това е шестият ми път в Спа с Marc VDS. Участвах в състезанието три пъти, но така и не успях да завърша работата. 24-те часа на Спа-Франкоршамп е нещо като домашно състезание за мен - живея само на 20 минути оттук. Така че съм щастлив, че съм на най-високото стъпало на подиума тук. Състезанието беше всичко друго, но не и разходка в парка за нас. Имахме редица проблеми, но нещата вървяха по-гладко след разсъмване. Хвърлихме всичко в надпреварата и тя излезе на върха. Мисля, че повече заслужаваме този успех."

Ник Катсбърг (46 BMW Z4 GT3, BMW Sport Team Trophy Marc VDS):

„Беше емоционално влакче в увеселителен парк. През нощта бях готов да хвърля кърпата, бяхме толкова далеч от върха. Но ние натискахме като луди и изведнъж се оказахме водещи в надпреварата. Аз съм напълно щастлив. Отборът опитва всичко, за да спечели тук от години. Фактът, че последното голямо представяне на BMW Z4 GT3 постигна тази цел, е просто фантастичен."

Алесандро Занарди (9 BMW Z4 GT3, ROAL Motorsport):

„Беше доста вълнуващо 24-часово състезание и страхотно преживяване за мен. Беше жалко, че трябваше да се оттеглим само с един час преди края, но такова нещо може да се случи в състезание като това. Що се отнася до представянето, на моменти бяхме най-бързата кола на пистата. Бих искал да благодаря на BMW Motorsport и момчетата от ROAL. Намерих двама нови приятели с Тимо Глок и Бруно Шпенглер, които са страхотни пилоти. BMW Z4 GT3 е фантастична кола. Ще ни липсва. Неговият наследник, BMW M6 GT3, несъмнено ще бъде още по-добър, иначе BMW нямаше да го пуснат в действие.”

Тимо Глок (9 BMW Z4 GT3, ROAL Motorsport):

„Беше трудно. Изпуснахме само час. Целият екип свърши фантастична работа. Всъщност всичко вървеше гладко - сутринта имахме само малък бъг, който успяхме да отстраним веднага. Колата изглеждаше странно преди пенсионирането - но не можех да направя нищо. Чувствам се особено зле за Алекс Занарди. Заслужаваше да завърши състезанието. Мисля, че беше фантастично преживяване за всички нас. Все още помня как се срещнахме за първи път на представянето. Имам чувството, че работим заедно от десет години. Всичко се получи чудесно."

Бруно Шпенглер (9 BMW Z4 GT3, ROAL Motorsport):

„Беше много забавно да споделям кола с Алекс Занарди и Тимо Глок. Бих искал да благодаря на BMW Motorsport за тази възможност. Ливреята също беше страхотна. Съжалявам за механиците, които работеха ден и нощ. Те наистина заслужаваха да ни видят да завършим състезанието. Подобно на състезателните пилоти, ние очевидно сме разочаровани, че не сме приключили. Въпреки това все още имаме опита и спомените, които всички споделяме .

Аугусто Фарфус (45 BMW Z4 GT3, BMW Sport Team Trophy Marc VDS):

„Спечелих първото 24-часово състезание с BMW Z4 GT3 в Дубай през 2011 г. и бих искал да завърша като финален победител за автомобила. Изглеждаше ни добре за дълги участъци. Имахме ритъм. След това започнахме да натискаме на разсъмване, за да отворим предимство пред втория в класирането на колите. Всичко вървеше по план. След това обаче дойде шоковото пенсиониране. След победата за Лукас, Ник и Маркъс, всички в Marc VDS имат всички основания да празнуват днес. Поздравления момчета, браво!"

BMW Z4 GT3
BMW Z4 GT3
Образ
Образ
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Препоръчано: