BMW 507: първите 60 години

Съдържание:

BMW 507: първите 60 години
BMW 507: първите 60 години
Anonim
bmw 507
bmw 507

BMW 507: баварският производител празнува 60-ата годишнина на мюнхенския роудстър

BMW 507 Roadster: Със само 252 произведени от 1956 до 1959 г., той остава един от най-редките и най-скъпите BMW, правени някога. За да отпразнува своята 60-та годишнина, BMW ще открие изложба в музея в Мюнхен. Наречен „Family Affairs – Variations on a design icon“, посетителите на завода на BMW ще могат да покажат чертежите на проекта, за да позволят преглед на всички елементи, които изграждат тази кола. Концепцията на BMW 507, създадена от Michelotti, в ярко червено, може да се възхити на тази изложба. Джовани Микелоти е смятан за един от най-плодотворните и талантливи дизайнери на спортни автомобили на 20-ти век.

Новият роудстър на BMW беше набързо представен на автомобилното изложение във Франкфурт през есента на 1955 г., където беше представен пред ентусиазирана тълпа. Слуховете твърдят, че автомобилът, представен на изложението във Франкфурт, е имал чували цимент вместо истински двигател в двигателното отделение и че първата истинска кола е била показана - по-късно - на изложението в Париж.

BMW 507 Roadster е проектиран от граф Албрехт Гьорц, млад немски дизайнер по това време, който живее в Ню Йорк и по-късно е отговорен за друг красив автомобил: серията Datsun 240 Z.

Готово за производство BMW 507 също беше представено в хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк през 1955 г. и неговият дизайн впечатли всички. Колата се отличаваше с вече познатите пропорции на роудстър с къси надвеси и дълъг преден капак, емблематичната бъбрековидна решетка и динамична стойка.

Под капака дебютира нов 3,2-литров V8 двигател с двуцевни карбуратори Zenith, произвеждащ 150 конски сили. Четиристепенна скоростна кутия прехвърли мощността към задните колела. Спринтът от 0 до 100 км/ч е записан за около 10 секунди, докато максималната скорост е ограничена до 218 км/ч. Впечатляваща кола за 50-те години на миналия век.

Но това, което започна много обещаващо, по-късно се превърна във финансова катастрофа за BMW. Когато се появи на пазара, не само имаше солидна цена - 11 000 долара - поради принципите на BMW за прилягане и здравина, но беше толкова скъп, че дори милионерите, рядък вид в Германия след Втората световна война, нямаха. идеята да пропилеете толкова много пари за покупката на луксозна кола. Ако BMW беше в състояние да намали производствените разходи, нямаше съмнение, че екземплярите на BMW 507 Roadster щяха да скочат до небето.

Въпреки това, BMW 507 Roadster успя да привлече вниманието на определена американска звезда, която тогава беше разположена в Германия, името му беше Елвис Пресли и BMW наскоро взе колата на краля, за да я реставрира.

На скорошен търг BMW 507 Roadster беше продаден за 2,4 милиона долара. Това не е лоша инвестиция дори предвид инфлацията.

Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: