Харалд Крюгер чертае средата на годината за BMW

Съдържание:

Харалд Крюгер чертае средата на годината за BMW
Харалд Крюгер чертае средата на годината за BMW
Anonim
Харалд Крюгер
Харалд Крюгер

Харалд Крюгер, председател на борда на директорите на BMW AG, разяснява някои ключови моменти в обичайния конферентен разговор за доклада в средата на годината

Харалд Крюгер очертава точката върху основните ключове на марката BMW в средата на календарната година. Нека чуем какво има да каже по петте основни теми:

  1. Развитието на пазарите в нашите основни региони;
  2. Нашите балансирани глобални продажби и балансирано глобално производство;
  3. Новите модели BMW и MINI;
  4. Нашите финансови показатели за първата половина на годината;
  5. Първи поглед върху нашата стратегия за процеси.

Преди да започнем, позволете ми да изразя някои първоначални мисли. Все още има много предизвикателства пред развитието на нашия бизнес. Многократно китайците преживяха бурни дни на континенталните фондови пазари. Ситуацията на пазарите на BRIKT като Русия и Бразилия остава напрегната. Освен това съществуват многобройни икономически и политически несигурности, които представляват риск за световната икономика и също така засягат автомобилната индустрия.

В допълнение, нашата индустрия трябва допълнително да намали въглеродните емисии, в съответствие с регулаторните изисквания, което означава допълнителна голяма финансова инвестиция.

Бъдете сигурни, нашите действия в BMW Group винаги ще се ръководят от фокус върху дългосрочната перспектива. И винаги е нашата цел да поставим компанията по правилния път за бъдещето.

Как можем да гарантираме успеха си в бъдеще? От какво се нуждаят и искат нашите клиенти? С какви иновации в продуктите и услугите можем да се разграничим от конкуренцията? Всички тези въпроси се преглеждат в настоящия ни стратегически процес.

Да преминем към първия основен аргумент

Как се представиха автомобилните пазари и нашите търговски компании в основните региони на света през първата половина на 2015 г.?

Първо: ЕвропаТенденцията при регистрациите като цяло е положителна. Пазари като Испания, Италия, Португалия и Ирландия също отбелязаха силен растеж през първите шест месеца. С около 44 процента от всички продадени превозни средства Европа все още остава най-големият ни пазар за продажби. С 488 000 доставени автомобила BMW Group отбеляза ръст от 9,5 процента в Европа през първата половина на годината .

Второ: Америка. В Америка нашите продажби са нараснали с 9,5 процента. В Съединените щати доставихме повече от 242 300 автомобила и продажбите на BMW Group нараснаха с 9,6%, което беше двойно повече от общия автомобилен пазар в САЩ. Като цяло положителното настроение сред потребителите в Съединените щати се отразява и на автомобилния пазар. В същото време конкуренцията става все по-интензивна. В момента много производители преместват производството си в Съединените щати, което оказва съответно влияние върху цените .

Трето: Азия и КитайВ Азия доставихме общо 337 000 автомобила, което е увеличение от 4,4 процента на годишна база. В Китай, от друга страна, се ускори развитието към нормализиране на растежа. Въпреки че развитието се ускорява, то се отразява и на изключително високите темпове на растеж на продажбите на автомобили през последните години. Винаги сме подчертавали, че това развитие може да бъде предвидено и сме предвидили тази ситуация в нашето планиране. През първите шест месеца на 2015 г. продадохме над 230 700 автомобила в Китай, което е увеличение с 2,3 процента в сравнение с шест месеца на предходната година. Китай остава важен пазар за нас с голям потенциал. Увеличаваме броя на местно произведените модели на BMW, за да приспособим нашата оферта още по-добре към нуждите на китайските клиенти .

BRIKT държави: ЧетвъртоВсе още има силна низходяща тенденция в продажбите на нови автомобили в някои развиващи се страни. Такъв е случаят с Бразилия и Русия. Въпреки това, данните за продажбите на BMW Group в Бразилия са се увеличили през последните три години. В Русия са намалели. Всичко това показва, че развитието на световните автомобилни пазари остава неравномерно. Разбира се, това означава, че все още има възможности, но има и предизвикателства .

И сега стигаме до втората основна тема

С разширяването на нашия обект в Спартанбург и новото ни съоръжение в Мексико, ние укрепваме и разширяваме нашата производствена база в Северна Америка. Това увеличение на капацитета е предпоставка за бъдещ растеж, както и начин за подобряване на нашето естествено покритие. Spartanburg получава инвестиция от един милиард долара между 2014 г. и 2016 г. До края на 2016 г. ще можем да произвеждаме над 450 000 автомобила годишно на мястото. В този момент Spartanburg ще бъде най-голямото съоръжение в нашата глобална производствена мрежа. Разширяването е и отговор на продължаващата тенденция към SUV. В момента гамата X представлява почти едно от всеки три продадени BMW. С нови модели като X7 сме на път да разширим нашето предложение „произведено в Спартанбург“ .

Новото ни съоръжение в Мексико е идеалното допълнение към съоръжението в САЩ. Очаква се производството да започне през 2019 г. с очакван капацитет от 150 000 единици годишно. В Сан Луис Потоси също ще инвестираме 1 милиард долара през следващите няколко години. По този начин ние засилваме присъствието си в региона на НАФТА, а Мексико с множеството си двустранни и регионални споразумения за свободна търговия е място с особено обещаващо бъдеще. Глобалният автомобилен пазар се очаква да нарасне през следващите години - от около 80 милиона нови регистрации през 2014 г. до над 90 за близо 100 милиона единици през 2020 г. Искаме да участваме в този бъдещ растеж и нашата голяма глобална гъвкавост. производствената мрежа осигурява основа за това.

Сега за нашата трета основна тема

Нашите силни и завладяващи марки са това, което прави нашите автомобили толкова привлекателни за клиентите по целия свят. Днес позиционирането на марката BMW е по-широко и по-разнообразно от всякога. Портфолиото варира от BMW i до основна марка BMW и BMW M. Нашите клиенти изискват устойчиви модели с висока производителност.

През първите шест месеца на 2015 г. продадохме 12 500 BMW i3s и BMW i8s; с други думи, продажбите са се увеличили повече от два пъти в сравнение със същия период на предходната година. През първата половина на годината доставихме и над 30 бр.500 BMW M Performance и M модели за клиенти. Общо доставихме над 1 099 000 автомобила BMW Group на клиентите през първата половина на 2015 г. Никога досега BMW Group не е продавала толкова много автомобили през първите шест месеца на годината Марките BMW и MINI достигнаха нови върхове за всички времена. Rolls-Royce отчете втори най-добър по продажби преди шест месеца до момента . BMW остава номер едно в премиум сегмента. BMW Motorrad постигна най-доброто първо полугодие от рекордната година с над 78 400 продадени бройки. За нашата основна марка BMW 2015 е под знамето на новото BMW Серия 7 .

Новото BMW Серия 2 Gran Tourer влезе в продажба през юни. Това е първото BMW в премиум компактния клас с до седем места. BMW Серия 3 е сърцето на марката BMW вече 40 години. Обновяването на моделите на BMW Серия 3 - състоящо се от седан, Touring и M3 - излезе в края на юли. Скоро ще бъде пуснато на пазара новото BMW X1 - с Head-up дисплей и допълнителни системи за подпомагане на водача. Това второ поколение на X1 е базирано на нашата архитектура за задвижване на предните колела. Друго представяне през есента ще бъде BMW X5 xDrive40e. Както и преди, този спортен автомобил съчетава задвижване на четирите колела с Plug-in хибридна архитектура. Това е първият от предстоящата широка гама модели на BMW Plug-in хибриди.

Марката MINI в момента има младо портфолио. Клиентите харесват MINI с 3 и 5 врати. Продажбите са се удвоили през първите шест месеца на 2015 г. в сравнение с предходната година. Само преди няколко седмици представихме новото MINI Clubmanна медиите. Със своя уникален силен характер, той е един от моделите, които ще определят MINI в бъдещето .

Като цяло, BMW и MINI пускат 15 нови модела и ревизии на модели тази година - почти толкова, колкото през 2014 г., нашата рекордна година на пускане на пазара. Силното търсене на нашите марки е и ще остане крайъгълният камък на нашия успех.

И сега към четвъртата основна точка

Нашите ключови финансови данни за първите шест месеца на текущата година са както следва: За първи път публикувахме приходи преди лихви и данъци от над 5 милиарда евро през първите шест месеца на годината. Резултатът на Групата преди данъци достигна повече от 4,8 милиарда евро, малко над нивото от съответния период на предходната година. Нетната печалба на Групата за разглеждания период възлиза на 3 200 000 000 €. При 8,9 процента маржът на EBIT на автомобилния сегмент беше в рамките на очаквания диапазон на рентабилност. Така че сме на път да постигнем целите си за цялата година. По-конкретно: солидно увеличение на продажбите на Групата. Солиден ръст в резултата на групата преди данъци. Марж на EBIT на автомобилния сегмент в референтния диапазон от 8 до 10 процента. Нашата прогноза се основава на предположението, че общите пазарни и политически условия в нашата бизнес среда няма да се влошат. Д-р Eichiner ще говори повече за нашата прогноза след малко.

Решаващият въпрос, който ръководи нашите действия, е: какво общество искаме да бъдем в бъдеще и как можем да положим правилната основа? През есента на 2007 г. ние приехме нашата Стратегия номер ЕДНО, която ни води през 2020 г. Оттогава много тенденции се засилиха или ускориха драматично.

Преди всичко дигитализацията и свързаните с нея технически възможности ще променят автомобила и неговата основна роля в нашето общество. Новото BMW Серия 7 с неговите авангардни иновации е идеалният пример за това. Цифровизацията също ще промени целия процес на индустриализация в нашия сектор. Колата може да се разглежда като най-голямото мобилно хранилище за данни и ще бъде съществен елемент от „Интернет на нещата“. След технологичния преход към устойчива мобилност, това е следващата радикална промяна за нашата индустрия.

Ние разглеждаме новите технологични тенденции преди всичко с новите възможности - за автомобила, нашата индустрия и клиентите. Въз основа на това в момента извършваме пълна актуализация на нашата стратегия. На този етап все още е твърде рано да навлизаме в повече подробности. За нас „бързината“е важна, но по-важно е да разгледаме възможните тенденции и да анализираме внимателно както от качествена, така и от количествена гледна точка. Целта е да приведем нашата стратегия в съответствие с бъдещите предизвикателства до 2025 г. и след това.

С ConnectedDrive, Future Sell retail, DriveNow и цифрови услуги, ние предлагаме на клиентите широка гама от услуги и свързаност. Дълго време бяхме нещо повече от производител на превозни средства.

Придобиването на бизнеса на Nokia с услуги за картографиране и местоположение, HERE Maps, от трите германски автомобилни компании е друга стратегическа стъпка. Придобиването има за цел да гарантира дългосрочната наличност на продуктите и услугите на „тук“като независима и нормална платформа за създаване на стойност за базирани на облак карти и други услуги за мобилност. Тази платформа е и ще бъде достъпна за всички клиенти в автомобилната и други индустрии.

Тук Maps ще играе ключова роля в революцията в дигиталната мобилност, комбинирайки карти с висока разделителна способност и данни за превозни средства, за да направи пътуването по-безопасно и по-лесно за всички.

Тук Maps ще постави основата за следващото поколение базирани на местоположението и услуги за мобилност. За автомобилната индустрия това е основата за нови системи за подпомагане и, в крайна сметка, напълно автономно шофиране.

Както можете да видите: Ние вземаме стратегически решения с дългосрочна перспектива Ние привеждаме нашия бизнес модел в съответствие със сложните предизвикателства на днешния и утрешния ден. Ние също така продължаваме да инвестираме в компанията - в нашите продукти и марки, нови услуги и нашите производствени обекти по целия свят.

Ще продължим да адаптираме BMW Group към бъдещите предизвикателства. И нашата компания ще засили допълнително позицията си на индивидуален доставчик на мобилност в премиум сегмента. В тази област ние също възнамеряваме да бъдем лидери.

Благодаря за вниманието!

Препоръчано: