BMW 30 CSL Hommage R. Перфектното сливане на шофьор и кола

Съдържание:

BMW 30 CSL Hommage R. Перфектното сливане на шофьор и кола
BMW 30 CSL Hommage R. Перфектното сливане на шофьор и кола
Anonim
BMW 30 CSL Hommage R
BMW 30 CSL Hommage R

BMW 30 CSL Hommage R. Всяка година през август автомобилни ентусиасти от цял свят се събират за Pebble Beach Concours d'Elegance, за да се потопят в очарованието както на автомобилните съкровища от минали години, така и на проучвания, водещи пътя за предстоящите времена

BMW Group излезе с нещо много специално тази година със световната премиера на BMW 30 CSL Hommage R - кола, която празнува 40-годишнината на BMW в Северна Америка и главоломния успех на BMW в състезания. 3.0 CSL през 1975 г.

1975 е годината, в която баварският производител основава BMW в Северна Америка, първата си официална компания за продажби извън Европа. Това беше и годината, в която BMW Motorsport направи своя дебют в автомобилните състезания в Щатите - в серията IMSA - със специално модифицирано BMW 3.0 CSL. Само няколко седмици по-късно BMW записа първия си исторически триумф в 12-те часа на Себринг. Това беше последвано от поредица от победи, включително една в Лагуна Сека, само на 15 мили от Пебъл Бийч. Нова година за BMW надлежно кулминира с бялото BMW 3.0 CSL, украсено с привличаща вниманието ливрея на BMW Motorsport, спечелвайки шампионата при конструкторите от първия опит. Този успех, съчетан с поразителния дизайн на автомобила и легендата "Bavarian Motor Works", изписана върху слънцезащитния филм на предното и задното стъкло, възвестява пристигането на марката BMW в състезанията в Северна Америка с гръм и трясък.

„Автомобилите са свързани със способността на автомобилите да хипнотизират и да предават необузданата радост от шофирането“, обяснява Адриан ван Хойдонк, старши вицепрезидент на BMW Group Design.

“И като такъв той представлява сърдечния ритъм на BMW. През 1975 г., както и днес, победата в състезания е вълнуваща както за човека, така и за колата, която кара. Техническите иновации издигнаха ефективността на това партньорство до най-високи нива. А с BMW 30 CSL Hommage R ние целим да покажем колко могат да растат шофьорът и автомобилът в бъдеще."

Ново ниво на внимание между пилота и интериора

Като се има предвид целта за постигане на възможно най-доброто сливане между водача и автомобила, водачът беше логичната отправна точка за дизайна на BMW 30 CSL Hommage R. За безпроблемното интегриране на водача в автомобила, дизайнерите са екстраполирали принципа на пилота за концентрация отвъд геометричната форма на интериора. В BMW 3.0 CSL Hommage R идеята за фокусиране на вниманието върху водача започва с неговата вътрешна среда. Този нов подход накара дизайнерите първо да проектират каската, състезателния костюм на водача и седалката, преди да преминат към вътрешните линии и повърхности.

Този начин на правене на нещата променя природата на конвенционалните вътрешни функции. Тъй като нивото на взаимодействие е най-близо до водача, визьорът на каската поема функциите на дисплей и прожектира важна информация като скорост на автомобила, включена предавка и обороти на двигателя в директното зрително поле на водача. По този начин BMW 3.0 CSL Hommage R подобрява директното възприятие на водача. Идеята на Head-Up дисплея, която вече е доказала своята ефективност в серийните модели на BMW, предоставя информация, свързана с шофирането, без да разсейва водача, и следователно е изразена по напълно нов начин. „Очите на пътя, ръцете на волана“е името на играта – позволявайки на водача да се концентрира напълно върху работата по управлението на автомобила.

Освен че му помага да си върши работата, костюмът на водача (класически дизайн от Puma®) визуално изразява връзката между водача и колата. Ако ръцете на водача са на волана, оптичното влакно, интегрирано в ръкавите на костюма, показва движението на информацията - от дисплея до козирката на водача

Страничният дизайн на частта от големите черупки на седалката от въглеродни влакна отразява анатомията на седналия водач, като по този начин осигурява максимална опора във всяка ситуация на шофиране. В същото време седалките осигуряват на тялото на водача възможно най-добрата връзка с автомобила, давайки му физическо усещане с почти цялото тяло, във всяка ситуация, и по този начин му позволяват да реагира по-бързо и по-ефективно. Черупките на седалките следват диагонално издигаща се назад линия, удължена зад седалките в задната част от структурен елемент от въглеродни влакна, който увеличава устойчивостта на усукване на BMW 3.0 CSL Hommage R.

Ангажимент за лекота и техническа изтънченост

В зоната около седалката на водача, дизайнерите нарисуваха малки, леки дизайнерски ивици на BMW 3.0 CSL Hommage R и придадоха осезаема форма на състезателния му характер.

Карбонова ролка, интегрирана в покривната конструкция и страничните части на автомобила, формира основата за уникалната минималистична геометрия на интериора. Всички вътрешни елементи са абсолютно необходими; всеки компонент е проектиран с цел, функция, свързана директно със структурата на машината или процеса на шофиране. В интериор, направен почти изцяло от въглеродни влакна, единственото присъствие на дърво е представено от "таблото" - всъщност напречна греда и чисто конструктивен елемент.

Това е препратка към основен елемент от предишното BMW 3.0 CSL, при което състезателната версия също имаше отличително дървено табло в целия интериор. Особеност тук е допълнителната информация, осветена през дървото. Припомняйки победата на BMW 3.0 CSL в Laguna Seca през май 1975 г., BMW 3.0 CSL Hommage R показва коловоза и точките на спиране през дървената лента на арматурното табло.

Уникалната функция за „комфорт“са двата отвора отстрани на кормилната колона, които осигуряват на водача чист въздух при стайна температура. Малък дисплей на кормилната колона предоставя на водача вторична информация като времена за обиколка, общо време за състезание и позицията на автомобила на пистата, според изискванията. Други състезателни елементи на интериора включват червени анодизирани елементи за безопасност, като изходите за пожарогасителна пяна, самият пожарогасител и двата превключвателя на централната конзола за аварийно прихващане и противопожарния механизъм. Отзад има място само за две каски, интегрирани в централния тунел. Те се държат на място с каишка, когато не се използват. Под надлъжните клапи, стърчащи към задната част, са капаците за енергийните акумулатори Eboost.

Автомобилно състезание през и през - отвън

"Както отвътре, така и отвън, BMW 3.0 CSL Hommage R е преди всичко отражение на неговата функция," обяснява Карим Хабиб, ръководител на дизайна на BMW Automobiles.

“Дизайнът на екстериора и интериора се базира на изискванията на моторните спортове, що се отнася до колата и водача; аеродинамиката и динамиката на шофиране, от една страна, и най-пряката връзка между водача и автомобила, от друга. Според мен това е нещо, което машината Hommage изразява по много вълнуващ начин. В същото време всички детайли на BMW 3.0 CSL присъстват в модела Hommage. И всички те са там, за да ги откриете в оригиналната си форма. Това е лък за колата от 1975 г.”.

Екстериорният дизайн на BMW 3.0 CSL Hommage R е чисто изражение на моторните състезания.

Удължената каросерия е обрамчена от отличителни въздушни дефлектори, мощни калници и изпъкнал заден спойлер, които също цитират успешната състезателна версия IMSA на оригиналното BMW 3.0 CSL. Всеки детайл от автомобила Hommage води началото си от успешния състезателен автомобил от 1975 г., но оттогава всичко е актуализирано и технически интегрирано в модерен дизайнерски език. Използваните цветове и графики, да не говорим за добавянето на номер 25, се отнасят до рекорда за изключителен успех, постигнат от BMW 3.0 CSL през 1975 г. Всъщност BMW 3.0 CSL Hommage R съживява и детайли като „Bavarian Motor Works на предното и задното стъкло.

Хранене и атлетика - отпред

Предната част на BMW 3.0 CSL Hommage R има един от най-широките и най-ниските отвори от всички модели в семейството на BMW и излъчва мощност и атлетизъм. Потокът от повърхности и графичните акценти в предната престилка подчертават голямото и силно впечатление.

В центъра на предната част има по-голяма версия на подписа на BMW: двойният бъбрек; което се отнася за предпочитания от вас изправен модул в момента.

Познатият поглед с четири очи - със своята съвременна шестоъгълна интерпретация - подчертава спортното намерение на предницата. Лазерното осветление и LED технологията позволяват тънък, модерен дизайн, а тесните контури на фаровете придават на BMW концентрирания вид, типичен за автомобилите на марката. Стилизирана синя светлина и "X" вътре в светлините разделят светлинните функции една от друга и в същото време напомнят лентата в X-образния фар, използван за състезания за издръжливост.

Големият черен преден сплитер от въглеродни влакна и цветен акцент от BMW Motorsport запечатва предницата, докато се движи по улицата. Заедно с двойния бъбрек се създава голям стилистичен отвор, който осигурява визуален намек за мощност за производителността на двигателя.

Отстрани - спортен стил с нотка елегантност

Дългото междуосие и големият преден капак правят автомобила Hommage визуално впечатляващ и му придават нотка елегантност заедно с доминиращия му спортен характер. Линейните графики, познати отстрани на автомобила, допълнително подсилват това впечатление. Ексклузивният цвят на екстериора Brilliant White със своя фин метален ефект добавя блясък към повърхността и придава на мощните контури ярко скулптурно въздействие. Линейните графики в цветовете на BMW Motorsport улавят движенията на повърхността отпред, отзад и отстрани, като допълнително подчертават мускулестия вид на автомобила. Повърхностите от въглеродни влакна допълват хълбоците в долния им ръб и подчертават ангажимента към олекотен дизайн на оригиналното BMW 3.0 CSL.

21-инчови алуминиеви джанти с матово златно покритие и черни вложки добавят специален щрих.

Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
BMW 30 CSL Hommage R
BMW 30 CSL Hommage R
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: