Горивна клетка: BMW от 2020 г. ще има седан с горивна клетка

Съдържание:

Горивна клетка: BMW от 2020 г. ще има седан с горивна клетка
Горивна клетка: BMW от 2020 г. ще има седан с горивна клетка
Anonim
Горивна клетка BMW

Горивна клетка: BMW е готово да пусне на пазара седан с горивна клетка след 2020 г

Горивна клетка: Германският гигант BMW даде интервю в сряда за Automotive News, където той твърди, че проектира превозно средство с горивни клетки - вероятно по-голям седан - което да бъде пуснато на пазара след 2020 г. Как знаем от скорошни споразумения с групата Toyota, колата е разработена в сътрудничество с японската група.

В рамките на партньорството си с Toyota, BMW разработва начин за компресиране на водород при ултра-ниски температури, за да увеличи обема на съхранението му, като използва за основа купчина горивни клетки, разработена от най-големия автомобилен производител на Япония.

Въпреки че Toyota Mirai може да има пробег от около 435 мили (700 километра) с едно зареждане с водород, BMW заяви, че разработва превозно средство с по-голям пробег, използвайки компресиран водород.

Мертен Юнг, ръководител на разработката на горивни клетки в BMW, каза пред Ройтерс в интервю на автомобилното изложение в Токио:

"Ще бъде едва след 2020 г. Все още нямаме модел, но характерът на нашата технология е в полза на по-големите коли, нашият модел вероятно ще бъде нещо като представителен седан, голям седан."

Водородният автомобил BMW вероятно ще бъде по-голям от средния автомобил, който е Toyota Mirai, и петместния модел Honda FC Clarity Fuel Cell, пуснат от Honda.

Юнг от BMW каза, че BMW и Toyota е малко вероятно да произвеждат кола с горивни клетки заедно, тъй като двете компании имат различни цели, сегменти и клиенти.

Юнг:

„Тъй като имаме две различни гледни точки, като компаниите, когато става въпрос за продукти на пазара, вероятно няма да имаме една и съща кола на пазара. В един момент трябва да има разлика между Toyota и BMW и където нещата трябва да са отделни, но до този момент всичко е възможно.”

BMW стартира автомобили, задвижвани с водород с BMW Hydrogen 7, през 2005 г., 7-серия, задвижвана от V12, задвижван с течен водород, съхраняван в криогенен резервоар, въпреки че самото BMW започна свой собствен път. водородни горивни клетки през 1999 г. През юли - в тяхното тестово съоръжение в Мирамас - BMW представи FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) превозно средство, задвижвано с водород. Превозното средство е базирано на BMW Серия 5 Gran Turismo и използва електрически двигател с високо напрежение, способен да достави 245 к.с., подобен на този, използван в моделите eDrive на BMW и Plug-in хибридните модели на марката BMW i.Между двете оси е монтиран резервоар-тунел, използван за съхранение на водород.

BMW използва 700 бара CGH2 резервоар за съхранение или патентован от BMW криогенен отсек за съхранение с 350 бара налягане. Криогенният резервоар позволява на BMW да съхранява водороден газ при ниски температури при 350 бара налягане, с обхват от 500 км (310 мили), което дава с по-малък резервоар пробег, подобен на бензинов автомобил.

Някои от основните предимства на тази технология с водородни горивни клетки (FCEV) са нейният размер и обхват. Чисто електрическите превозни средства обикновено имат сравнително малък резервоар за гориво, за да спестят тегло и да бъдат аеродинамични, но автомобилите, задвижвани с водород, не е задължително да бъдат. Те могат да бъдат големи луксозни автомобили като BMW Серия 5 GT, защото водородната горивна клетка може да се зареди за няколко минути на станция. Освен това, тъй като водородните горивни клетки могат да се презареждат толкова бързо и гарантират дълъг пробег, автомобилът, задвижван с водород, е чудесен за хубав автомобил за пътуване.

Водородните станции не са най-често срещаните неща там. Ние го знаем. Много рядко е да видите такъв във вашия град, но инфраструктурата се разраства и то много бързо. Страни като Съединените щати, Германия, Китай, Южна Корея и Япония ускоряват растежа на инфраструктурата за водородни горивни клетки за автомобилна употреба. Япония инвестира сериозно в инфраструктура, докато страната се подготвя за Олимпийските игри през 2020 г., в които те имат за цел да подчертаят напредъка на водородните горивни клетки; стратегия, която ще подчертае независимостта от конвенционалните горивни ресурси. В момента Германия има 50 станции за зареждане с водород, а до 2023 г. целта е да има поне 400.

Популярна тема