BMW M4 GTS: Звук и ускорение в BMW M Studio

Съдържание:

BMW M4 GTS: Звук и ускорение в BMW M Studio
BMW M4 GTS: Звук и ускорение в BMW M Studio
Anonim
BMW M4 GTS

BMW M4 GTS усеща присъствието си по отношение на звук и ускорение в BMW M Studio в Гархинг

BMW M4 GTS е гост в BMW M Studio в Гархинг, което е единственото място, където всички фенове на BMW се чувстват като у дома си. Като дете в Дисниленд. Частното студио се намира в рамките на компанията Motorsport и приютява някои от най-ексклузивните М автомобили, правени някога. Съвсем наскоро студиото беше домакин на новото BMW M2.

Колегите от BMWBlog са имали уникалната възможност да посетят BMW M Studio няколко пъти в миналото, включително по време на доставката на тяхното BMW 1M през 2011 г., което, както четем, беше завладяващо изживяване.

BMW M4 GTS се присъединява към Garching в друга специална M кола и за първи път имаме възможността да чуем звука на двигателя и ауспуха.

Двигателят е сърцето на всеки модел BMW M.

Класическият 3000 cc редови шест цилиндъра на BMW M3 / M4 е монтиран в BMW M4 GTS, допълнен от иновативната техника на водно впръскване, която значително увеличава мощността му.

Благодарение на тази система, мощността на двигателя достига 368 kW / 500 к.с., докато максималният въртящ момент достига 600 Nm Много различни числа от оригиналната база, която осигурява 317 kW / 431 к.с. и 550 Nm на двойка. Стойности, които се връщат, ако системата за впръскване на вода не работи.BMW M4 GTS достига 100 км/ч при ускорение от място само след 3,8 секунди и достига максимална скорост от 305 км/ч (ограничена).

Лек дизайн също в детайлите

Благодарение на олекотения дизайн,инженерите на BMW M са успели да запазят собственото тегло по DIN до 1.510 килограма, собствено тегло ECE 1585 килограмаОтличнотосъотношение мощност/тегло от 3,0 kg/hpпредлага перфектните предпоставки за висока динамика. Съгласуваните интервенции за намаляване на теглото включват както вътрешната, така и външната структура.В купето седалките са от въглеродни влакна, централната конзола е с олекотен дизайн, подобен на тапицерията на зоната на задната пейка с преграда, която разделя багажника, вътрешните панели на вратите и страничните части са леки тегло, включително лентите за затваряне на вратите, които са заменили масивните дръжки - оттук многобройни видими елементи за постоянно намаляване на теглото.Но последователността, с която е приложен лекият дизайн, се проявява и в невидимите детайли. Подпорната тръба на арматурното табло е изработена от лек карбонОтвънпредният капак е проектиран от нулата, покривът и регулируемият преден сплитер са изградени от синтетичен материал, подсилен с въглеродни влакна (CFRP). Но също така регулируемото задно крило е направено от лек високотехнологичен материал с висока устойчивост.карбон, което отново потвърждава, че дори и най-малкият компонент може да допринесе за спестяване на тегло.В комбинация с дифузьора, поставен под задната броня, също изработен от карбон, задното крило подобрява въздушния поток, намалявайки повдигането на задния мост. Изпускателната система разполага с титаниева ауспухна тръба, която спестява 20 процента тегло в сравнение с традиционната конструкция вътре в колата и извън нея.

Да чуем как звучи!

Популярна тема