BMW B58: 3,0-литров двигател сред 10-те най-добри в света

Съдържание:

BMW B58: 3,0-литров двигател сред 10-те най-добри в света
BMW B58: 3,0-литров двигател сред 10-те най-добри в света
Anonim
BMW B58

BMW B58: 3,0-литровият 6-цилиндров двигател в единичен турбо режим, който направи своя дебют в неотдавнашното BMW 340i LCI (фейслифт, Ed) беше обявен за един от 10-те най-добри двигателя в света според списание Ward's Auto

BMW B58: влиза в годишната класация на списание Ward's Auto, но настоящият процес на електрификация на конвенционалните двигатели е отразен - още веднъж - в топ 10 двигателя за обичайната класация за 2016 г. работен обем, двигатели с висока мощност към по-малки, повече ефективни и еднакво мощни двигатели, е дълъг процес през последните няколко години и новата класация на Ward подчертава това със забележки.За първи път в историята има три електрифицирани задвижвания, обединени от два V6 с атмосферно пълнене, редови шестцилиндров турбо (BMW B58), дизелов, V8 и четирицилиндров с турбо и компресор. Но да вървим по ред.

Дрю Уинтър, директор по съдържанието в Ward's Auto казва:

„Това е списък, пълен с иновации, от хибридни автомобили до мускулести автомобили. Имаме три иновативни електрифицирани трансмисии за първи път, всяка от които представлява различна технология: Prius Hybrid с бензиново-електрическа технология, plug-in хибрид Hyundai Sonata и електрически Volt с Range Extender.”

Освеженият 3,0-литров редови 6-цилиндров турбо двигател на BMW – открит в новото BMW 340i – попада в класацията. Задвижването на BMW N55 беше нещо легендарно. Той лесно може да се счита за един от най-добрите двигатели на пазара през целия му период на управление, независимо от това какво е присъствало на пазара по това време.Класически двигател с едно турбо, мощен и със страхотен звук. Това беше всичко, което можете да искате от редови шестак. Но, както всички негови достойнства, силовата установка N55 трябва да се пенсионира и това ще бъде значителна загуба. Някои обаче казват, че когато има загуба на добра жена, най-добрият начин да се преодолее това е да се намери по-добра жена (малко сексистко разсъждение и самоцел, но това е); точно това направи BMW.

Подобно на задвижващия агрегат N55, 3,0-литровият задвижващ агрегат BMW B58 (въпреки че технически е малко по-голям, с 2998 литра срещу 2979 литра) и използва турбокомпресор TwinPower Twin-Scroll, но BMW B48 също е малко по-голям, с 6 процента увеличение на размера на турбинното колело и 10 процента увеличение на диаметъра на колелото на компресора.

BMW B58 propuslore ще включва и повечето от двигателните технологии N55, като двойните системи Vanos и Valvetronic на BMW и системите за директно впръскване.

BMW също подчерта управлението на температурата в задвижването на BMW B58, което е оптимизирано в сравнение с N55. Новият двигател BMW B58 използва междинен охладител вода-въздух, интегриран във всмукателния пленум, като по този начин намалява обема на въздуха, който се зарежда между компресора и всмукателния отвор. Това повишава производителността, като същевременно поддържа по-ниски температури дори във всмукателния отвор. BMW също е включила монтирана на двигателя система за капсулиране, която позволява на самия двигател да задържа голяма част от топлината си до 36 часа, което спомага за намаляване на емисиите и износването по време на стартиране, особено в студен климат.

2016 Класация:

  • 3.0L Turbocharged DOHC I-6 (BMW 340i)
  • 3.6L DOHC V-6 (Chevrolet Camaro / Cadillac ATS)
  • 1.5L DOHC 4-цилиндров / 120-kW задвижващ мотор (Chevrolet Volt EREV)
  • 5.2L DOHC V-8 (Ford Shelby GT350 Mustang)
  • 2.0L DOHC 4-цилиндров / 50-kW задвижващ мотор (Hyundai Sonata PHEV)
  • 3.5L DOHC V-6 (Nissan Maxima)
  • 3.0L DOHC V-6 Turbodiesel (Ram 1500 EcoDiesel)
  • 2.0L DOHC с турбокомпресор 4-цил. Боксер (Subaru WRX)
  • 1.8L DOHC 4-цилиндров / 53-kW задвижващ мотор (Toyota Prius HEV)
  • 2.0L Turbo / DOHC 4-цил. (Volvo XC90)

Популярна тема