BMW M5 E39 Touring: ентусиаст го създава в САЩ

Съдържание:

BMW M5 E39 Touring: ентусиаст го създава в САЩ
BMW M5 E39 Touring: ентусиаст го създава в САЩ
Anonim
BMW M5 E39 Touring

BMW M5 E39 Touring: знаем, че вариантът 5 Series Touring в Motorsport никога не е съществувал официално, но този американски ентусиаст се опита да го направи вариант за движение. Резултатът? Преценете сами

BMW M5 E39 Touring: години наред химера за много по-големи ентусиасти, които искаха кола, която може да се изправи срещу Mercedes-Benz E55 AMG и Audi RS6 Avant. BMW винаги (или почти винаги) е имало удоволствието да редува своите модели Motorsport Touring между различните серии.

Имаме M5 Touring от E34, E61, но тези от F11 и E39 липсват. Любопитна игра, която тогавашният главен изпълнителен директор на BMW Бернд Пишетсридер наруши със създаването на два екземпляра от най-бързия и най-мощен Touring, правен някога: BMW M5 E39 Touring.

Знаем за съществуването му благодарение на отварянето на част от мазето на Motorsport, където се съхраняваше заедно с други усъвършенствания на експерименталния отдел в Мюнхен. Баварското комби беше оборудвано с първия V8 двигател, разработен от бронираната му ръка, вече използвана на седана: 4,9-литровият V8 беше в състояние да достави 400 конски сили и избута 1826 килограма на седана M5 до сто километра в час през само 4,8 секунди., спирайки инерцията си само защото е електрически ограничена до 250 км/ч.

Ако искате бърз Touring, BMW 540i Touring винаги е най-добрият ви залог. Освен това имаше голям V8 и се предлагаше с великолепна механична скоростна кутия; струваше си около 75 процента от доброто шофиране в сравнение с BMW M5. Но не беше същото и ако искахте тези допълнителни 25 процента с дълъг покрив, не можехте да ги имате.

Ентусиаст от Бронкс реши да поеме този риск. Това, което той направи, беше да купи BMW 540i Touring и да го превърне в BMW M5 E39 Touring и резултатите всъщност са доста впечатляващи.

Колата всъщност има прилична история. Имаше един собственик от Северна Каролина, от който беше закупен от този ентусиаст от Бронкс. Той продължи да сменя 4,4-литровия V8 на 540i с великолепния 4,7-литров S62 V8 на M5. Оттам той смени петстепенната механична скоростна кутия на 540i с по-подходящата и правилна шестстепенна скоростна кутия, заимствана от M5, и дори замени задния диференциал с този на тогавашния флагман на Motorsport. След като смени всички необходими части на задвижването, той премина към останалата част от колата.

Предното окачване е сменено, предните и задните седалки, воланът, броните и джантите също са променени, за да съответстват на официалните BMW M5 E39, така че да изглеждат по-близо до легитимно BMW M5 E39 Touring: резултатът изглежда фантастичен. Той също така има бутона Sport, включен в BMW M5, за който се твърди, че е напълно функционален.Той има персонализиран ауспух, който отваря байпасните клапани, за да направи V8 S62 по-добър рев. Какво липсва?

Което не е нищо повече от BMW Серия 5 E39 Touring с двигател на M5 E39.

Шасито е много различно. Беше направен с широко използване на алуминий, имаше няколко подрамки и втулки на подрамката и като цяло беше много различна машина за работа. Стандартното BMW 540i все още беше страхотна кола, но BMW M5 беше абсолютно зашеметяващо.

Освен това съществува фактът, че реализациите никога не са наистина добра идея. По някаква причина преобразуванията никога не работят правилно, както се очаква, независимо колко добре са направени. Отидете при който и да е реномиран тунер и ги помолете да направят смяна на двигател или трансмисия и те ще ви кажат, че вероятно е по-евтино и по-лесно да направите, да купите друга кола с този двигател или трансмисия, които вече са монтирани от фабриката.Освен това не знаем кой всъщност е извършил тези размени и каква е тяхната квалификация за автомобилите, така че тази кола може да е лотария.

Популярна тема