BMW Motorrad: Лазерни фарове и каска с HUD

Съдържание:

BMW Motorrad: Лазерни фарове и каска с HUD
BMW Motorrad: Лазерни фарове и каска с HUD
Anonim
BMW Motorrad CES 2016

BMW Motorrad представя две концепции на CES в Лас Вегас 2016: BMW K 1600 GTL с лазерна технология за фаровете и нова каска с Head-Up дисплей

BMW Motorrad представя, по повод Consumer Electronic Show 2016 в Лас Вегас, две концепции, чиято основна цел е да повишат безопасността за тези, които изживяват света на BMW на две колела.

BMW K 1600 GTL, оборудван с новата патентована лазерна технология на BMW. Иновативната лазерна технология вече е налична в новото BMW Серия 7, както и в BMW i8.Сега BMW Motorrad адаптира тази футуристична технология към мотоциклетни приложения. Лазерните фарове не само генерират особено ярка и чиста светлина, но също така излъчват ослепителен лъч, който се простира на цели 600 метра, двойно повече от традиционните фарове. Следователно безопасността по време на нощно шофиране е значително повишена, не само за по-големия обхват, но и за прецизността на осветлението. В допълнение, лазерната технология гарантира дълъг експлоатационен живот, благодарение на компактната и здрава конструкция, която не изисква поддръжка.

Лазерните фарове BMW Motorrad са включени в BMW K 1600 GTL като тест за осъществимост.

Понастоящем тази технология все още е твърде скъпа, за да се използва в мотоциклети, но се очаква икономиите от мащаба в резултат на широкото използване в автомобилната индустрия да позволят ценова политика с ясна низходяща тенденция.

Каска с Head-Up дисплей: пътната информация е постоянно под контрол

Head-up дисплеят прожектира необходимата информация за трафика или превозното средство директно в зрителното поле на водача, което му позволява да поддържа ясна представа за движението по пътищата, без разсейване. Това е дори по-важно за мотоциклети, отколкото за автомобили, тъй като понякога кратко визуално разсейване може да бъде достатъчно, за да постави водача в критична пътна ситуация.

За да оборудва мотоциклетите на бъдещето с тази технология, BMW Motorrad проведе фаза на предварителна разработка, в която беше приложена новаторска функция на хед-ъп дисплей към нормалната каска, която позволява директно проектиране на данни в зрителното поле на водача, така че той вече не трябва да гледа към таблото и по този начин да може да се концентрира напълно и без разсейване върху движението по пътищата.

Всички дисплеи са свободно програмируеми. Въпреки това, за да се осигури най-добрата възможна подкрепа за безопасност, би било за предпочитане да се показва само информацията, която е полезна и подходяща за водача във всеки даден момент.

Информация за безопасност и комфорт за още по-завладяващо шофиране

Опциите на дисплея включват информация, свързана с безопасността: данни, свързани с техническото състояние на мотоциклета - като налягане в гумите - ниво на маслото и горивото, скорост, избрана предавка, ограничения на скоростта, разпознаване на знаци пътен трафик и предупреждение за непосредствени опасности

Чрез футуристичната комуникация V2V (превозно средство към превозно средство) може също да е възможно да видите информация в реално време, например за предупреждение за непосредствени опасности.

В допълнение, head-up дисплеят също така позволява показване на съдържание, предназначено да подобри комфорта на водача, като планирания маршрут заедно с навигационни съвети преди започване на пътуването.

Каската с проекционен дисплей също предлага интересни възможности, за да направи изживяването при каране на мотоциклет още по-интензивно и в същото време по-безопасно: обърната напред камера, поставена вътре в каската, може да записва пътуването на видео директно от каската.В бъдеще втора задна камера може да изпълнява функцията на цифрово огледало за обратно виждане. И не на последно място, тази технология също така позволява показването на други водачи в група мотоциклети, което позволява на водача да види къде са техните приятели във всеки един момент.

Каската - която също е оборудвана с мини-компютър и интегрирани високоговорители - се управлява чрез ръчните фитинги на кормилото от лявата страна, с мултиконтролерна система BMW Motorrad. В допълнение към работата с камерата, това позволява на ездача лесно да избере необходимата информация.

Технологията за показване на информация може да бъде интегрирана в съществуващи каски, без да се компрометира комфорта или безопасността на водача. Времето за работа на системата - оборудвана с две сменяеми батерии - е приблизително пет часа.

През следващите години BMW Motorrad възнамерява да развие тази иновативна технология по такъв начин, че да може да бъде адаптирана към серийно производство, като по този начин добави допълнителен елемент за безопасност към вече обширната гама от оборудване.

Пълен комплект за пресата CES 2016 Las Vegas LaserLight Bike Concept и HUD каска

Образ Образ Образ Образ Образ Образ BMW Motorrad CES 2016 Образ
Образ

Популярна тема