BMW M6 GT3 и BMW M6 GTLM: готови на пистата

Съдържание:

BMW M6 GT3 и BMW M6 GTLM: готови на пистата
BMW M6 GT3 и BMW M6 GTLM: готови на пистата
Anonim
BMW M6 GT3 и BMW M6 GTLM

BMW M6 GT3 и BMW M6 GTLM се подготвят за съответните си IMSA WeatherTech SportsCar Championship и GT3 клас шампионати

BMW M6 GT3 и BMW M6 GTLM три седмици преди състезателния си дебют в емблематичните 24 часа на Дейтона (САЩ), взеха участие в генерална репетиция на Daytona International Speedway този уикенд. Като част от тридневното събитие „Рев преди 24-те“, BMW Team RLL и Team Turner Motorsport се изправиха един срещу друг с преките си съперници в предстоящия сезон на IMSA WeatherTech SportsCar Championship (WTSCC).BMW Team RLL ще представи две BMW M6 GTLM в клас GTLM и ще имат номера 25 и 100. 100 е в чест на 100-годишнината, която BMW празнува през 2016 г.

По време на тестовите сесии осем пилота ще се редуват да управляват тази кола, включително: Джон Едуардс (САЩ), Лукас Лур (Германия), Куно Витмер (Калифорния) и Греъм Рахал (САЩ).

Междувременно Бил Оберлен (САЩ), Дирк Вернер (Германия), Аугусто Фарфус (Бразилия) и Бруно Шпенглер (Калифорния) ще се редуват зад волана на BMW M6 GTLM номер 25.

По време на първите два дни на тестове на Team BMW RLL, той направи добро впечатление за времената на обиколката, като беше най-бърз в три стартови сесии. Turner Motorsport подготвяше двете BMW M6 GT3 за техните излети в клас GTD. Фабричните пилоти на BMW Йенс Клингман (Германия), Брет Къртис (САЩ), Ашли Фрайберг (САЩ) и пилотът на BMW DTM Марко Витман (Германия) тестваха кола номер 96, докато Майкъл Марсал (САЩ), Маркус Палтала (Финляндия), BMW Motorsport Junior Джеси Крон (Fi) и пилотът на BMW DTM Максим Мартин (Белгия) си поделиха шофьорските задължения в номер 97 BMW M6 GT3.Съставът на пилотите ще остане същият за 24-часовото състезание, което ще се проведе на 30/31 януари

Три въпроса към … Боби Рахал (Ръководител на екипа, BMW Team RLL)

Боби, какви са впечатленията ти от новото BMW M6 GTLM?

Боби Рахал:

“Това е впечатляваща машина. Разбира се, той все още е нов за нас и BMW, но това, което виждаме е, че с цялата си електроника и турбокомпресор е по-усъвършенстван и сложен от BMW Z4 GTLM. По време на тренировките не измервахме времена за обиколки и не можем да кажем къде сме в сравнение с нашите конкуренти. За мен е по-важно какво казват шофьорите, когато слизат от колата и всички са много позитивни. Опознавате колата по-добре и се подобрявате с всяка тестова сесия и съм сигурен, че ще бъдем готови в деня на състезанието тук, в Дейтона.”

Колко важно е да имате опитен екип и в общи линии същите пилоти като миналата година, когато става въпрос за разработване на нов автомобил?

Рахал:

„Това е много важно, разбира се. Откакто започнахме да работим заедно с BMW през 2009 г., основно едни и същи момчета работят по колите. Така че нивото на опит е много високо, което се надяваме да помогне да отпразнуваме същия успех с новата кола, който имахме с нейните предшественици. BMW M6 GTLM е като диамант, който се опитваме да полираме в момента. Що се отнася до засегнатия пилотски състав, мисля, че нашите момчета са най-добрите в цялата серия. BMW винаги ни е давало страхотни шофьори."

Колко забавно е да работиш заедно със сина си Греъм тук, в Дейтона?

Рахал:

„Фантастично е. Това ще бъде третото му състезание 24 часа на Дайтона с нас и мисля, че се справя много добре досега. Иска ми се да можем да направим още повече заедно, но, разбира се, фокусът му е върху IndyCars в момента. Знам, че обича да работи с BMW."

Пълен комплект за медиите Откриване на BMW Motorsport

Образ

Популярна тема