BMW M6 GTLM: 5-ти в класа си на 24 часа на Daytona

Съдържание:

BMW M6 GTLM: 5-ти в класа си на 24 часа на Daytona
BMW M6 GTLM: 5-ти в класа си на 24 часа на Daytona
Anonim
BMW M6 GTLM Daytona 2016 г

BMW M6 GTLM и BMW M6 GT3 доказаха своя потенциал в класическото 24-часово състезание за издръжливост Daytona, с BMW M6 GTLM 5-ти в своя клас

BMW M6 GTLM и BMW M6 GT3 демонстрираха своя обещаващ потенциал в първия кръг на IMSA WeatherTech SportsCar Championship: В класическото състезание 24 часа на Дейтона (САЩ), номер 25 BMW M6 GTLM пресече финалната линия на пето място място в категорията GTLM. Бил Оберлен (САЩ), Дирк Вернер (Германия), Аугусто Фарфус (Бразилия) и Бруно Шпенглер (Калифорния) се редуваха зад волана по време на състезанието от 721 обиколки.

В клас GTD,97 BMW M6 GT3 на Turner Motorsport, управлявано от Майкъл Марсал (САЩ), Маркус Палтала (FI), Максим Мартин (BE) и Джеси Крон (FI), завърши състезателния дебют на новото BMW M6 GT3 от BMW Motorsport на шесто място в своята категория. Сродната кола96 поднови състезанието след някои технически проблеми, завършвайки 17-и в категорията GTD.

Зора. 7:13 сутринта на Daytona International Speedway. Само BMW M6 GTLM се завърна от 24-те часа на Дейтона. Около четири часа по-рано, в обиколка 360, номер 100 BMW M6 GTLM, с Лукас Лур (Германия) на волана, претърпя инцидент на първия завой поради проблем със спирачките. Лур беше невредим, но повредата принуди отбора да се оттегли от състезанието. Лур споделя шофирането с Джон Едуардс (САЩ), Греъм Рахал (САЩ) и Куно Витмър (Калифорния).

Йенс Марквард (BMW Motorsport Director):

„След всичките тези месеци на интензивна развойна работа, безброй километри тестове и цялата страст, внесена от всички в BMW Motorsport и в нашия екип за разработване на нашите нови GT състезателни автомобили, нашата цел беше да завършим състезанието в Дайтона и ако е възможно, донесете добри резултати.Като цяло съм доволен от състезателния дебют на BMW M6 GTLM и BMW M6 GT3. Знаехме, че 24-те часа на Дейтона ще бъдат тежък тест още в началото на сезона. И точно това преживяхме този уикенд. В Дейтона с пето място в клас GTLM и шесто в категория GTD е добър резултат и хубава награда за целия отбор. Стартът на нашия юбилеен сезон по случай 100-годишнината на BMW със сигурност беше положително начало. С BMW M6 GTLM номер 100 трябваше да преживеем плашещ момент. За щастие Лукас Лур се размина с този инцидент без драскотина. За феновете беше много вълнуващо и забавно състезание. Много различни автомобили се бориха усилено и различните производители се бориха помежду си. Шампионатът IMSA WeatherTech SportsCar Championship обещава да бъде истинска тръпка през 2016 г. Видяхме, че основата на нашата новоразработена кола е много обещаваща.И съм убеден, че ще успеем да постигнем добри резултати през сезона.”

Боби Рахал (Ръководител на екипа, BMW Team RLL):

„Никога не знаеш как наистина да стигнеш до там, докато не стигнеш до първото състезание.100 BMW M6 GTLM направи страхотно състезание, така че беше жалко, че имахме проблем, който не виждаме много често. За съжаление отпаднахме от състезанието. Мисля, че представянето на BMW M6 GTLM беше доста добро и момчетата вършеха страхотна работа. Същото важи и за кола номер 25. Това е нова кола и мисля, че завършването на състезанието беше победа само по себе си. Разочароващо е, разбира се, че не спечели, но че много се искаше от тази кола по време на нейното първо пътуване. Corvette е добре доказана кола, Porsche е същото и мисля, че това е, което видяхме днес. Тъй като BMW M6 е изцяло нов автомобил, с чисто нови системи, фактът, че колата изкара всичките 24 часа без никакви проблеми, говори много.

Бил Оберлен (номер 25 BMW M6 GTLM, 5-то място):

„БМВ M6 GTLM номер 25 работи почти перфектно за 24 часа. Загубихме няколко километра в час по права линия от нашите конкуренти, но това ще бъде разрешено. След ден като днешния със сигурност можем да държим главите си изправени."

Дирк Вернер (брой 25 BMW M6 GTLM, 5-то място):

„Като цяло мисля, че всички могат да бъдат доста доволни от нашата кола. Имахме малки проблеми тук и там, но не непременно с колата. Състезанието беше трудно и понякога трябваше да се приземим на крака отново, след като се борихме малко. За първото състезание за BMW M6 GTLM мисля, че можем да сме доста доволни, защото имахме големи проблеми. Мисля, че всички тестове се изплатиха и съм много доволен. Очевидно това е напълно различна писта от другите десет, на които ще се състезаваме в тази серия; тъй като M6 ​​е нова кола, ние трябва да отидем на всяко състезание, сякаш започваме от чист лист хартия, да се настроим правилно и може би пилотите ще трябва да се адаптират малко към колата на различни писти.Но имаме добра група от хора и съм сигурен, че всеки прави своето."

Аугусто Фарфус (брой 25 BMW M6 GTLM, 5-то място):

„Бях много развълнуван да стигна до това състезание, тъй като бях видял какво може да направи новият M6 на Roar. Чувствах, че това ще бъде фантастична състезателна кола за Daytona и се оказа това, което е. Също така бях много щастлив да бъда пилотът, който изведе колата до финала. Да завършиш 24-часов пробег с нова кола без големи технически проблеми само по себе си е голямо постижение. Добре е, че може да имаме проблеми с максималната скорост и това ни ограничава да изпреварваме други коли, но знам, че BMW ще работи по това, което е само началото на проекта. Имах няколко много интензивни стинта и това рано сутринта беше като двойна квалификация, когато се опитвах да задоволя Поршетата и Корветите."

Бруно Шпенглер (брой 25 BMW M6 GTLM, 5-то място):

„През първите 24 часа BMW M6 се движи наистина добре. За пипане на желязо до сега не сме имали големи технически дефекти, ще видим. За съжаление ни липсва малко производителност в сравнение с останалите. Но това е млада кола и има още какво да уча. Това е добър старт за колата, но както казах преди, противниците бяха малко по-бързи през цялото състезание и беше трудно да се очаква повече от трето или четвърто място. Хубавото е, че нямахме големи технически проблеми и колата беше наред. Това е добре за бъдещето и трябва да продължим да работим и да се опитваме да направим колата още по-бърза.”

Максим Мартин (номер 97 BMW M6 GT3, 6-то място):

„Имахме добро състезание. Нямаше големи проблеми или дори малки грешки.За съжаление нямахме максималната скорост на нашите конкуренти. BMW M6 GT3 със сигурност има потенциал. Да завърши 6-ти в първото си състезание - 24-часово състезание - е отлично. След време знам, че BMW M6 GT3 ще може да демонстрира целия този потенциал."

Джеси Крон (номер 97 BMW M6 GT3, 6-то място):

„Състезанието в Дейтона винаги е било една от мечтите ми. Това е едно от най-важните състезания в света и аз израснах, гледайки тези състезания. Винаги съм искал да съм тук и сега имах възможност да участвам. BMW M6 GT3 е доста добър. Има много потенциал. Това е първото излизане на колата в състезателно състояние, така че начинът, по който успяхме да се състезаваме, беше впечатляващ. Доволен съм от целия екип на Turner Motorsport и от начина, по който работиха, как всичко е организирано и е истинско удоволствие да работя с тях."

Лукас Лур (номер 100 BMW M6 GTLM, DNF):

„Имаше някаква експлозия отпред вдясно, която накара капака да се вдигне, така че не можах да видя накъде отивам. Мисля, че беше проблем със спирачките. Имал съм два-три удара. Жалко е, защото бягахме добре и бяхме точно там около подиума. Жалко е и за всички момчета, които - с нова, добре работеща кола, за първи път в състезанието - не получихме правилната награда."

Шампионатът на IMSA WeatherTech SportsCar ще има следващата си спирка на 19 март 2016 г. с друго състезание за издръжливост: 12-те часа на Себринг (САЩ).

Популярна тема