BMW Creative LAB 2016: към идеи

Съдържание:

BMW Creative LAB 2016: към идеи
BMW Creative LAB 2016: към идеи
Anonim
BMW Creative LAB

BMW Creative LAB 2016. BMW Italia стартира третото издание на BMW Creative Lab, инициатива, създадена в сътрудничество с Designworks (студио в Мюнхен) и Stone Island

BMW Creative Lab тази година има за цел да се справи с нови проблеми благодарение на партньорството със Stone Island, известната марка за неофициално облекло, родена през 1982 г. и призната за символ на екстремни изследвания на влакна и тъкани, приложени към дизайна иновативни, които обръщат голямо внимание на функцията на употреба в конструкцията на техните облекла.

Темата, избрана за това издание, е „Природа и изкуство: дизайн в епохата на трансформация“

Целта на инициативата е да повиши осведомеността на обществото за днешните предизвикателства в продуктовия дизайн. Всяка трансформация е резултат от човешко действие, а природата е резултат от нашия начин на "изкуство". Важно е всеки „куратор“да има истинска и съзнателна връзка със своите вещи, независимо дали става дума за дрехи, транспортни средства или друг предмет.

Соня Шифер, директор на мюнхенското студио на BMW Group Designworks - каза:

„Креативната лаборатория е родена от желанието да разкаже както хоризонтите, така и възможностите, които възникват от френетичното развитие на потребителските навици, както новите технологии, така и иновативните материали. Насочването на младите ученици да се изправят пред тези сценарии и работата с тях за дестилиране на решенията, които се открояват като уникални, представлява за нас не само награда, но и истинско откровение.

Карло Ривети, творчески директор и президент на Stone Island - подчертано:

„За мен е голямо удоволствие да работя с високотехнологична и дизайнерска компания като BMW и е още по-добре, казвам това като професор в Политехниката на Милано, да включвам млади талантливи висшисти. Нещо повече, този проект е точно в струните на Stone Island, който прави изследванията, технологиите и връзките с младите хора своя силна страна!"

Стефано Ронцони, директор на BMW Motorrad:

"BMW Motorrad избра тази година да подкрепи BMW Creative Lab, защото е все по-чувствителен към темата за трансформацията. Карането на мотоциклет BMW означава да изживеете уникално изживяване, но също така да се отличавате със стил и индивидуалност. Ето защо нашата марка през последните години започна път на промяна, отваряйки се все повече и повече към света на начина на живот и към трансформации и персонализации, превръщайки се в плодородна почва за творчески експерименти.

Творческата лаборатория на BMW, създадена през 2012 г., е инициатива, предназначена да идентифицира талантливи млади италианци и чужденци, учещи в Италия, разработена от BMW Italia заедно с Designworks, представлявана от нейния офис в Мюнхен, и реализирана в сътрудничество с италиански партньорска компания, която се променя всяка година. По-специално, първото издание беше осъществено в партньорство с Fratelli Guzzini, а второто с Napapjiri, които наградиха съответно талантите на Attila Veress, млад унгарски дизайнер, и Serena Bonomi.

Целта е да се идентифицират и подкрепят млади студенти, които са на път да навлязат в света на работата и да се популяризира стойността на дизайна за BMW Group не само от индустриална гледна точка, но и от културна. Следователно проектът има за цел да разгледа дизайна от глобална гледна точка, която надхвърля автомобилния сектор и отваря за цялостна дискусия, фокусирана върху темите за мобилност, устойчивост и стил.

Дизайнери, фази и процеси на проекта

Пет таланта, идентифицирани за новото издание на BMW Creative Lab: Лука Мазон (Италия) IED Милано, Алиша Пикни (САЩ) Domus Academy, Кристиян Терзеиев (България), Каримян Азари Никоо (Иран) и Лука Мушатели (Италия) на Politecnico di Milano Младите дизайнери, избрани да участват в инициативата, получиха брифинг, споделен от компаниите партньори на инициативата. Всеки от тях ще идентифицира и предложи специфични и оригинални дизайнерски решения

Студентите ще бъдат следвани през целия курс от преподавател, професор Michele Capuani и от ръководството на BMW Italia, Designworks и Stone Island. Научната комисия на Creative Lab 2016 включва: Соня Шифер (директор на Мюнхенско студио Designworks), Карло Ривети (креативен директор и президент на Stone Island), Микеле Капуани (архитект), Морено Ферари (моден дизайнер), Алдо Колонети (философ), Роберто Оливи (директор институционални връзки и комуникации на BMW Group Italia) и Стефано Ронцони (генерален мениджър на BMW Motorrad Italia).Победителят в BMW Creative Lab 2016 ще получи 12-месечен стаж в двете компании (6 месеца в Designworks Munich Studio и 6 месеца в Stone Island).

Темата: "Природа и изкуство: дизайн в епохата на трансформация"

Светът около нас се променя бързо и сред ключовите думи в Интернет има две концепции, които не са нови, но придобиват различно значение: персонализиране и споделяне. Цифровата икономика, освен че ни прави по-информирани и осъзнати, ни позволява да закупуваме продукти, които са по-близки до нашите нужди.

Колкото по-високо е технологичното ниво, толкова по-интересна е възможността.

Всеки компютърен учен предпочита да изгради своя компютър с най-добрите компоненти, вместо да купува предварително сглобен хардуер. Същото важи и за всички професионални технологии, където всеки компонент трябва да бъде избран, тъй като цялостното качество е дъщеря на съвършенството на неговите части.Модният свят също върви в тази посока. Много изискан общ външен вид не работи.

Клиентите са склонни да смесват продукти от различни източници, за да придадат на външния си вид различна и разпознаваема индивидуалност.

Тези възможности за персонализиране бяха разширени само от интернет, който също се превърна в място за споделяне на нашите избори. От една страна, преди да купите, можете да получите информация от първа ръка от потребители, които са преминали през същите преживявания. От друга страна, възможно е да бъдем разпознаваеми в дадена общност според оригиналността на нашите избори.

Този "еволюирал" потребител се грижи за собствения си имидж, сглобява парчета по различни критерии, когато се облича сутрин, когато пренарежда бюрото си, когато си купува кола или мотоциклет. Усъвършенстването продължава с течение на времето и този подход е в ход не толкова поради необходимост, а като удоволствие за споделяне с приятели.

Проектът

Проектът ще се занимава с въпроса за "трансформацията" на продукта, според нуждите и изискванията на всеки от "кураторите" или отделни потребители. Общата идея е "природа и изкуство", в смисъла на Джило Дорфлес. Всяка трансформация е резултат от човешко действие, а природата е резултат от нашия начин на "изкуство". Важно е всеки „куратор“да има истинска и съзнателна връзка със своите вещи, независимо дали става дума за дрехи, транспортни средства или друг предмет.

Критерии за избор

Представените за оценка проекти ще бъдат оценявани от научната комисия по четири основни специфични критерия. Иновация: представеният проект трябва да представлява значително подобрение в сравнение със стандарта, наличен на пазара днес. Емблематичност: предложението трябва да се характеризира с разпознаваема и привлекателна форма, дължаща се на неговата функция, лесна за използване.Осъществимост: проектът трябва да бъде осъществим с технологии/материали, познати в областта на модата и/или автомобилостроенето, налични на разумна цена. Цена: идеалният проект изисква разумни инвестиции и производствени разходи и цена за крайния клиент в съответствие с продукта и представените марки.

Пълен комплект за пресата

BMW Creative LAB

Популярна тема