Vehicular CrowdCell: нов проект на BMWi

Съдържание:

Vehicular CrowdCell: нов проект на BMWi
Vehicular CrowdCell: нов проект на BMWi
Anonim
Vehicular CrowdCell

Vehicular CrowdCell: нов проект на BMWi, който ще бъде представен на Световния мобилен конгрес в Барселона на 22-25 февруари 2016 г

Vehicular CrowdCell: нов проект на BMWi, който ще бъде представен на Световния мобилен конгрес в Барселона на 22-25 февруари 2016 г.

Това изложение се присъединява към IFA в Берлин, както се вижда от най-важните мобилни комуникации в Европа и тук, BMW Group, разкри изследователския проект „Vehicular CrowdCell“. Този проект разширява концепцията на "Vehicular Small Cell", представена миналата година в Барселона.Докато "Vehicular Small Cell" е мобилна Fem-to-cell, която оптимизира приемането на мобилно радио в превозни средства, сега е в състояние също да подобри капацитета и покритието на мобилните телефонни мрежи. BMW Group си сътрудничи с PEIKER и Nash Technologies, за да представи прототип на „Vehicular CrowdCell“, интегриран в изследователски автомобил на BMW.

Бързото нарастване на мобилния трафик на данни, например, поради нарастващото използване на мултимедийни услуги като музика или видео поточно предаване с мобилни устройства, изисква и по-мощни мобилни радио мрежи в бъдеще. Една стратегия за увеличаване на капацитета и покритието на бъдещите мрежи е да се интегрират голям брой малки клетки и релета в допълнение към съществуващите базови станции.

През 2015 г. BMW Group, заедно със своите партньори PEIKER и Nash Technologies, представиха първия в света мобилен Fem-to-cell в автомобил. „Малката клетка за превозни средства“оптимизира приемането, достъпно за мобилни устройства в превозните средства чрез антената на превозното средство.Сега концепцията е разширена, за да създаде „Vehicular CrowdCell“. Въз основа на данни за трафик и заявки за покритие, мобилните телефони Fem-to-cell се активират динамично, подобрявайки локално мобилните телефонни мрежи.

Предимствата на Vehicular CrowdCell на практика

Едно възможно приложение на “Vehicular CrowdCell” са автопаркове за споделяне на автомобили - особено с електрически превозни средства. Тук голям брой превозни средства са разпръснати из градове и региони и могат да служат като местни радио връзки, когато са паркирани. Ако един или повече потребители са близо до Fem-to-cell, той се активира при поискване, за да се увеличи честотната лента или да се осигури допълнително мрежово покритие. По този начин производителността на съществуващата мрежа може да бъде динамично оптимизирана. Предимствата за потребителите на мобилни телефони в определени горещи точки означават, че те могат да обменят по-висока скорост на данни и липсата на бели петна за приемане - особено в райони, където покритието на сигнала е слабо.

Популярна тема