BMW Motorrad: ето неговите “ small” на време

Съдържание:

BMW Motorrad: ето неговите “ small” на време
BMW Motorrad: ето неговите “ small” на време
Anonim
BMW Motorrad BMW R39

BMW Motorrad се готви да пусне своя нов BMW G310 R на пазара тази година. Но какви други „малки“мотоциклети е произвел BMW Motorrad с течение на времето?

BMW Motorrad се готви да пусне своя нов BMW G310 R на пазара тази година. Но какви други „малки“мотоциклети е произвел BMW Motorrad с течение на времето?

По днешните стандарти, първият мотоциклет на BMW беше малък мотоциклет за пътуване. Като компания, която днес се състезава в премиум сегмента над 500cc, нейният първи модел, BMW R32 и неговият 486cc двигател биха изглеждали доста неуместни сред настоящите предложения на марката.G 310 R ще бъде първото предложение на марката в премиум сегмента под 500 кубика в съвременните времена.

Въпреки това, R32 не беше мотоциклет от "начално ниво".

Първият опит на марката да произведе „бюджетен“модел беше 1925 R39, който имаше едноцилиндров двигател като BMW G310 R. Сигурен съм обаче, че баварците се надяват, че резултатите от продажбите на BMW G 310 R не е истинско копие на R39, който се продаваше много зле и беше спрян само две години по-късно.

Въпреки това, в момента провалът на R39 беше от малко значение за BMW Motorrad. След 1929 г. и икономическите сътресения, които я съпътстват, всичко се промени. Пазарът на първокласни мотоциклети беше до голяма степен пресъхнал, в резултат на което BMW беше принудена да създаде мотоциклет за пазарните маси.

Този път, въпреки че светът страдаше икономически, BMW имаше малко повече късмет. През 1931 г. BMW представя R2.Използвайки също едноцилиндров двигател, R2 имаше само 198 кубически сантиметра, което все още го прави най-малкият двигател, произвеждан някога от мотоциклет на BMW. В сравнение с останалите предложения на компанията, BMW R2 струва много малко - само 975 немски марки.

Цената не беше единственото привличане. Благодарение на изключително малкия му обем на двигателя, водачите могат да карат BMW R2 дори без да имат свидетелство за мотоциклет. BMW R2 също позволяваше на шофьорите да укриват пътния данък. BMW успя да продаде над 15 000 от R2, което го прави сравнително успешен модел в контекста на икономическия климат. Въпреки това, за допълнителен контекст, с подобряването на икономическите условия в Германия, BMW R12 с високата си цена и 750cc двигател катапултира продажбите на BMW до над 10 000 бройки за една година.

Бързо напред много години, до 1970 г. откриваме BMW Motorrad, който се готви да предложи нов мотоциклет от базово ниво.Производството на BMW R45 започва през 1978 г. и завършва през 1985 г. BMW R45 е критикувано, че не отговаря напълно на името на BMW и че е твърде слабо. По време на производството му са продадени малко над 28 000 бройки. Широко смятан за търговски провал, той не успя да се продаде по-добре от BMW R65. Отново за контекста, през 1982 г. компанията е продавала малко над 37 000 мотоциклета за една година.

Докато миналото не е непременно показателно за бъдещи събития, изглежда, че може би предстоящият дебют на BMW G 310 R би имал по-добри шансове за успех, ако беше пуснат на пазара през 2008 г., а не през 2016 г.

BMW Motorrad BMW R39 Образ
Образ

Популярна тема