BMW Motorrad International GS Trophy Югоизточна Азия: Ден 2

Съдържание:

BMW Motorrad International GS Trophy Югоизточна Азия: Ден 2
BMW Motorrad International GS Trophy Югоизточна Азия: Ден 2
Anonim
BMW Motorrad

BMW Motorrad International GS Trophy Югоизточна Азия: ден 2. Какво предизвикателство

BMW Motorrad International GS Trophy Югоизточна Азия: ден 2. Какво предизвикателство! Екипните състезатели изпитаха пълния ефект от GS Trophy днес. Ако първият ден беше сладко въведение, това беше вкус на суровата реалност, която ще бъде сервирана следващата седмица. Цялостното разстояние щеше да е твърде кратко, само със 170 км, но интензивността на теста означаваше, че всеки километър "кърви".

Наречен „Хеликоптерна пътека“, днешното трасе започва леко, виждайки състезатели да се скитат из спокойни селски села, минавайки по вековни пътеки между оризовите полета, преди да се изкачат в планините.Най-високата точка се намира на 1686 метра, белязана от останките на катастрофирал военен хеликоптер „Huey“, дал името си днес, близо до границата с Мианмар.

Спускането се оказа връхната точка на шофирането, като пътеката става все по-стръмна и технична, стеснява се до едно платно, след което се разширява малко над ширината на една гума Metzeler през по-критичните участъци. Не всички състезатели преминаха през трасето невредими, но никой не беше ранен. Беше интензивна и все по-гореща работа с температури, повишаващи се от 20 ° C на върха до 32 ° C в долините.

Първият специален етап за деня, „Mai Daeng“, изискваше състезателите да победят часовника, докато караха по насип, след това под моста, покрай скалиста река, преди да преследват зигзагообразно трасе от противоположната страна на Долината. Подобно на специален етап в рали, това беше въпрос на скорост, агресия и малко пресмятане, необходимо на отборите да докарат и трите мотоциклета до финала без инцидент; тъй като се случи падане, ще трябва да се натрупат 30 секунди наказание.Отборът на Южна Африка излезе начело.

Образ Образ Образ
BMW Motorrad

Популярна тема