BMW Vision NEXT 100: l’ самоуправляваща се кола според BMW

Съдържание:

BMW Vision NEXT 100: l’ самоуправляваща се кола според BMW
BMW Vision NEXT 100: l’ самоуправляваща се кола според BMW
Anonim
BMW Vision NEXT 100

BMW VISION NEXT 100: самоуправляващото се превозно средство според BMW

BMW Vision NEXT 100 е интелигентният автомобил на BMW за автономно шофиране, използващ двата режима на шофиране Ease и Boost.

  • Цифровата интелигентност трансформира водача в "Върховния водач".
  • "Живата геометрия" осигурява интуитивно взаимодействие между водача и автомобила.
  • Режимите Ease и Boost позволяват както самостоятелно, така и пилотирано шофиране.
  • Companion: интелигентният спътник, който свързва водача с колата му.
  • Типичен екстериорен дизайн на BMW.
  • Футуристични материали.

Цифровият интелект трансформира водача в най-добрия драйвер

В бъдеще шофьорите на BMW също ще искат да шофират предимно лично. В BMW VISION NEXT 100 водачът ще остане център на вниманието и в бъдеще. Постоянната взаимосвързаност, дигиталната интелигентност и най-съвременните технологии ще служат само за помощна функция. Благодарение на тях шофьорът ще се превърне в перфектния шофьор, в Ultimate Driver. Светът ще се промени, но удоволствието от шофирането ще остане - и ще бъде по-интензивно от всякога.

Началната точка на процеса на проектиране е интериорът. В бъдеще благосъстоянието на водача ще играе все по-важна роля. Целта ще бъде да му създадете впечатление, че седи в кола, специално проектирана за него, не само способна да шофира самостоятелно. Резултатът е архитектура, при която, в сравнение с общите размери на автомобила, интериорът е особено голям.В същото време, благодарение на развитието на линиите, BMW VISION NEXT 100 е ясно разпознаваем като BMW. Въпреки куполообразното купе, той е оборудван, подобно на модел BMW седан, с типичния спортен силует на BMW.

Интериорният дизайн предлага възможност за избор между различни режими на шофиране: лично шофиране, режим Boost и, за да бъдете напътствани, режим Ease. Когато избира режим Ease, водачът може да се отпусне и да делегира задачата за шофиране. Автомобилът се трансформира в убежище, предлагащо изобилие от пространство, осветление и приятни тактилни впечатления. В режим Boost водачът управлява сам. Автомобилът му помага по чувствителен и интуитивен начин. В същото време той научава все повече и повече за водача, подпомогнат от форма на сензорна и цифрова интелигентност, кръстена от BMW Group с името Companion. Companion може да учи и да помага на водача все по-добре и по-добре, така че BMW VISION NEXT 100 превръща водача в Ultimate Driver.

Особено важен компонент на визионерския автомобил е Alive Geometry, елемент, невиждан досега в автомобил. Alive Geometry е триизмерна скулптура, която развива своя ефект както отвътре, така и отвън.

Alive Geometry осигурява взаимодействие между водача и автомобила

„Живата геометрия“се състои от близо 800 подвижни триъгълника, вмъкнати в арматурното табло и в отделни секции на страничните панели. Триъгълниците образуват скулптура: докато се движат, те комуникират много директно с водача. Движението наподобява жест и няма гладката форма на дисплей. Шофьорът долавя и най-леките движения в границите на зрителното си поле. Заедно с Head-Up дисплея получаваме уникална комбинация от аналогово и цифрово представяне.

Движещите се триъгълници се движат заедно, като ято птици в полет, излъчвайки сигнали, които лесно се разбират от пътниците.В комбинация с цифровото представяне на аналоговия контактен head-up дисплей се получава форма на предсъзнателна комуникация. Възприемаме интуитивен сигнал, извлечен директно от реално събитие. Вече осъзнаваме, че това ще бъде възможно в бъдеще при текущите разработки.

Значението на темите за бързо създаване на прототипи и бързо производство нараства с всеки изминал ден. Проучванията показват, че тези технологии ще бъдат широко разпространени след 30 години. Днес все още е трудно да си представим как ще работи настройката на стотици малки триъгълници, но в бъдеще това вече няма да бъде пречка. Днешните техники за автомобилостроене вече няма да бъдат стандарт на бъдещето. Всъщност ще бъде възможно да се създават много по-сложни и гъвкави форми. В BMW VISION NEXT 100 BMW Group говори и за 4D принтиране, тъй като се извършва разширение до четвърто функционално ниво. Формованите компоненти поемат функции, които днес все още трябва да се проектират, произвеждат и добавят отделно.

В момента цифровият свят е свързан чрез дисплеите. Но тезата зад визионерския автомобил е да се създаде автомобил без дисплеи, защото те ще бъдат заменени от гигантски екран пред водача: предното стъкло, което ще действа изцяло като повърхност за наблюдение. В бъдеще ще имаме силно взаимодействие между цифровия и физическия свят. Това също намира израз в Alive Geometry, например във взаимодействието между аналоговото табло и цифровия Head-Up дисплей.

Режимите на шофиране Boost и Ease позволяват както лично, така и пилотирано шофиране

Както в режим Boost, така и в режим Ease, всички основни елементи и технологии на автомобила дават на водача шофиране с максимална интензивност или силно релаксиращо. Но също така преходът от един режим към друг се превръща в завладяващо изживяване. Alive Geometry също играе важна роля по отношение на режима на шофиране: в режим Boost, когато водачът е напълно концентриран върху пътя, той описва например идеалната линия, къде да завие в завой или издава предупредителен сигнал в случай на превозни средства които са на път да пресекат BMW.Основната цел не е да шофирате по-бързо, а по-добре. Интуитивните жестове също имат по-директен и по-личен ефект от гласа на робот или подканите на екрана. В режим Ease Alive Geometry той се движи по-резервирано и информира пътниците за различните ситуации, които възникват по време на шофиране, като направление на пътя, маневри за ускорение и спиране.

В режим Boost цялата кола е фокусирана върху водача и го подкрепя, като му предоставя своята интелигентност, за да увеличи максимално изживяването при шофиране. Освен позицията на водача и волана, варира и позицията на централната конзола, която е по-ориентирана към водача. Докато шофира, той може да взаимодейства с команди с жестове.

BMW Head-Up аналогов контактен дисплей на бъдещето ще използва цялата повърхност на предното стъкло, за да комуникира с водача. В режим Boost технологичната компетентност на BMW VISION NEXT 100 ще се фокусира само върху информация, която е наистина подходяща за водача.Например водачът ще види своята идеална линия, къде да завие при завой и оптималната скорост. Благодарение на широката взаимовръзка, интелигентните сензори и постоянния обмен на данни, Head-Up дисплеят ще генерира цифров образ на външната среда. Но дори и в случай на мъгла, водачът ще разполага с поредица от важна информация, преди тя да се появи в полезрението му, например автомобили, които ще пресича в близко бъдеще. Помощта на водача ще се извършва по изключително ограничен, поверителен и персонализиран начин. Системата постоянно ще се самооптимизира, научавайки все повече и повече подробности за водача. Приоритетът винаги ще остане евентуално персонализирано и интензивно шофиране.

Когато водачът превключи на режим Ease, атмосферата в купето ще се промени напълно: воланът и централната конзола ще се приберат, облегалките за глава ще се преместят настрани, създавайки спокойна и особено приветлива атмосфера.Седалките ще образуват едно цяло с вътрешните панели на вратите, така че водачът и пътникът да могат да седят един срещу друг. Тази спокойна позиция също ще ви позволи да общувате по по-приятен начин. Аналоговият контактен Head-Up дисплей ще предоставя на пътниците персонализирано съдържание, ще ги информира и забавлява според техните предпочитания.

Докато в режим Boost системата се фокусира върху основните аспекти за водача, в режим Ease вниманието се насочва, в зависимост от външната среда и моментното настроение на пътниците, например към завладяващ пейзаж.

Всеки, който излезе извън колата, разпознава дали колата в момента се движи в режим Boost или Ease: заедно с двойните кръгли фарове и L-образните задни светлини, типични за марката, характерният двоен бъбрек на BMW се трансформира в средство за комуникация. Режимът, в който се намира автомобилът в момента, се съобщава навън и чрез цвета на осветлението.

Companion: интелигентен спътник - интерфейсът между водача и автомобила

Малка скулптура символизира Companion, връзката между шофьор и кола. Скулптурата е оформена като голям скъпоценен камък и е монтирана централно на таблото, под предното стъкло. Companion представлява интелигентността, взаимосвързаността и услугите на BMW VISION NEXT 100, достъпни за водача. В същото време Companion е символ на постоянен обмен на данни. Благодарение на постоянно нови преживявания и научаване за навиците за мобилност на водача, системата непрекъснато се оптимизира. С течение на времето системата автоматично изпълнява ежедневни задачи и прави предложения за водача. Независимо от колата, тя става все по-ценна за собственика си.

Но също така и във фазата на преход от режим Boost към Ease Companion той играе важна роля в комуникацията.Когато в режим Boost пълната концентрация на водача е посветена на пътя, Companion остава в ниска позиция на арматурното табло. В момента, в който водачът делегира отговорността на BMW VISION NEXT 100 Companion, той се изправя и се свързва с предното стъкло. Светлинен сигнал информира водача, че автомобилът е готов за напълно автоматизирано шофиране. Companion също поема подобна функция за външната среда и другите автомобили. Другите превозни средства и пешеходците разпознават въз основа на осветлението, че автомобилът се движи в напълно автоматизиран режим. В определени пътни ситуации Companion излъчва визуален сигнал за обратна връзка, като например информира пешеходците чрез зелена светлинна лента в предния модул в каква посока могат безопасно да пресекат пътя.

Типичен екстериорен дизайн на BMW

Спортно купе и седан с динамични и елегантни линии: тази комбинация характеризира визионерския автомобил на BMW.За разлика от интериора, който има размерите на луксозен флагман на BMW, дължината от 4,40 метра и височината от 1,37 метра му придават компактни външни размери.

Големите колела, монтирани в краищата на купето, осигуряват динамичния образ на пътя, характерен за модел на BMW. Благодарение на Alive Geometry е постигнат оптимален ефект по отношение на аеродинамиката: тялото покрива джантите, като се адаптира по време на маневри на управление към движенията на колелата, като еластична кожа. Иновативният дизайн на автомобила води до изключително нисък аеродинамичен коефициент (cx стойност) от 0,18.

Външната боя на визионерския автомобил в меден цвят подчертава концепцията, че автомобилите на BMW на бъдещето ще бъдат високотехнологични, но също така ще предлагат топло посрещане. Това също така символизира тясната връзка между водача и автомобила.

Този отчет започва веднага щом водачът се приближи до превозното средство: благодарение на интелигентната сензорна технология вратите тип "крило на чайка" се отварят автоматично.За да се улесни достъпът и излизането, воланът е поставен наравно с арматурното табло. Шофьорът сяда и активира всички системи на автомобила чрез докосване на логото на BMW на арматурното табло. Вратата се затваря, воланът излиза автоматично и шофирането може да започне.

Материали на бъдещето

За BMW VISION NEXT 100 дизайнерите за предпочитане са използвали тъкани, направени от рециклирани материали или възобновяеми суровини. Всички видими и невидими въглеродни компоненти, като страничните облицовки, са направени от излишния материал от нормалното производство на въглерод. В бъдеще изборът на материал ще става все по-важен както в процесите на проектиране, така и в производствените процеси.

В производството ще бъдат използвани различни и нови материали. И това също ще промени формата на колите. От съображения за устойчивост и опазване на природните ресурси, използването на дърво и кожа ще бъде намалено, като постепенно ще бъдат заменени с нови материали и решения, налични за проектиране и производство.Висококачествените тъкани, лесно рециклируемите отделни материали и пълният отказ от кожа в интериора на BMW VISION NEXT 100 вече предусещат тенденцията.

Образ BMW Group BMW Vision NEXT 100 Concept Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ
BMW Vision NEXT 100

Популярна тема