Бащата на BMW M Йохен Неерпаш избира любимите си

Съдържание:

Бащата на BMW M Йохен Неерпаш избира любимите си
Бащата на BMW M Йохен Неерпаш избира любимите си
Anonim
Йохен Неерпаш BMW 3.0 CSL 1971 г

Йохен Неерпаш е човекът, отговорен за състезателния престиж на BMW през 70-те години и човекът зад най-големия суперавтомобил на BMW: M1. Нека видим кои са нейните любими

Йохен Неерпаш е човекът, отговорен за състезателния престиж на BMW през 70-те години и човекът зад най-големия суперавтомобил на BMW: M1. Нека видим кои са нейните любими!

Neerpasch започва с BMW през 1972 г. и създава BMW Motorsports GmbH.

С коли като BMW 3.0 CSL Coupè, новата спортна дивизия веднага стана лидер в европейския шампионат за туристически автомобили. Да се ​​каже, че Йохен Неерпаш е бащата на BMW M-Division е подценяване; не само оформи проблемното, но по-късно аплодирано BMW M1, но и вдъхна състезателен дух в сърцето на BMW.

Говорейки наскоро с ClassicDriver, Йохен Неерпаш сподели своите най-добри и любими BMW с читателите. Нека да разберем кои!

BMW 700

BMW 700 е малък автомобил със задно разположен двигател, произвеждан от BMW от август 1959 г. до септември 1965 г. на базата на BMW 600. BMW 700 е един от няколкото модела, на които се приписва, че са спасили BMW от ужасна съдба. До момента на излизане от производство са произведени 188 211 бройки, което е повече от пет пъти повече от броя, постигнат от предишния му модел.

Това безпрецедентно ниво на търговски успех позволи на малките акционери на компанията, подкрепени от основен акционер на име Хербърт Кванд, да блокират евентуално придобиване на марката BMW от Mercedes-Benz.

Neerpasch каза:

„Преди да се присъединя към BMW, бях на няколко пъти за Уили Мартини, тунер за автомобили, състезаващи се на Нюрбургринг, който се специализира в 1700 г. Те бяха малки, прости и изненадващо бързи."

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL е разработено от BMW Motorsport GmbH.

Производството на автомобила започва през 1971 г. в Karmann Werkes в Rheine, Германия. BMW 3.0 CSL беше високопроизводителният вариант на BMW 3.0 CS Coupe с две врати. Той принадлежеше към новата серия шест CS на BMW и включваше известния редови шестцилиндров двигател. Благодарение на използването на алуминий за конструкцията, а не на стомана, BMW 3.0 CSL тежи около 440 паунда по-малко от стандартното 3.0 CS. Следователно „L“в името означава „Leicht“, което на немски означава „Светлина“.

Йохен Неерпаш заявява за това:

„Първоначално избрахме да изградим M1 поради разходни причини. За да се хомологира BMW 3.0 CSL, трябваше да бъдат произведени 1000 автомобила. Решихме, че е по-евтино да построим състезателна кола за пътя. Например, в момента се състезавахме с BMW Серия 3 в Група 5, кола от 35 000 марки на улицата, но струваща 750 000 марки в състезанието.

С BMW M1, шосеен автомобил от 100 000 марки, имахме съответния 150 000 Mark ProCar в група 4".

BMW Art Car

Проектът BMW Art Car беше представен от френския състезател и аукционер Hervé Poulain, който искаше да покани художник да създаде платно върху кола. През 1975 г. Пулен възлага на американския художник и приятел Александър Калдър да нарисува първата кола BMW Art Car. Този първи пример може да бъде BMW 3.0 CSL, с което Пулен щеше да се състезава в състезанието за издръжливост на Льо Ман 24 часа през 1975 г.

Йохен Неерпаш продължава:

„Имахме нова цел за Льо Ман. Победата нямаше да бъде основен приоритет; но изкуството, което влиза в пистата, да. Беше фантастично да видя как художниците се разбират с инженерите. В онези дни никой не можеше да предвиди, че Art Car ще стане толкова важен, но сега това е област, в която BMW притежава еднолична собственост. Никой друг производител не може да поеме."

Откакто Калдър създаде Art Cars, много други известни художници по света са създали BMW Art, включително Дейвид Хокни, Джени Холцер, Рой Лихтенщайн, Робърт Раушенберг, Франк Стела и Анди Уорхол. Към днешна дата са създадени общо 17 BMW Art Cars, базирани на състезателни и редовно произвеждани автомобили.

BMW M4

Изненада на изненадите, любимата кола на Йохен Неерпаш от семейството M3 е BMW M4 Coupe, а не емблематичното BMW M3 E30.

„Трябва да кажа, че съм впечатлен от настоящото BMW M4. Това е вид кола, която можете да използвате всеки ден за нормални цели, след което през уикенда можете да я изкарате до абсолютния лимит за десет обиколки на Нюрбургринг, без да правите нито една промяна в колата."

Образ

Популярна тема