BMW i6: кросоувърът също ще бъде Range Extender

Съдържание:

BMW i6: кросоувърът също ще бъде Range Extender
BMW i6: кросоувърът също ще бъде Range Extender
Anonim
BMW i6

BMW i6, или вероятно i5, ще бъде третият модел на марката BMW i и според продуктовия мениджър ще се предлага и с режим Range Extender

BMW i6, или може би i5, ще бъде третият модел на марката BMW i и според продуктовия мениджър ще се предлага и с режим Range Extender. Хенрик Вендерс, продуктов мениджър на BMW i, хвърли малко светлина върху това какво може да бъде новото BMW i6 или i5.

Без да разкрива много подробности, Вендерс казва, че бъдещият модел ще се предлага с опцията за разширяване на обхвата.

Вендерс декларира на колата и шофьора:

„Удължителят на обхвата ще играе важна роля през следващите години, когато автономията остава ограничаващ фактор и източник на безпокойство. Разбира се, след като имаме пробег, който е по-скоро като този на двигател с вътрешно горене, самият REV ще стане остарял. Ето защо мога да кажа, че ще продължим да предлагаме разширителя на обхвата в бъдеще, като опция, за да отговорим на различни нужди на клиентите.”

Вендерс също говори за BMW i3, оборудвано с Range Extender, първият електрически автомобил на BMW.

"Първоначално продажбите на i3 с разширителя на обхвата бяха много повече, отколкото очаквахме. Повече от 60 процента. Но забелязахме, че само по-малко от 5% от потребителите действително използват Range Extender, когато използват своето BMW i3 за ежедневна мобилност.Това е просто психологически фактор."

Въпреки че BMW i3 все още е далеч от това да се превърне в основния автомобил в едно семейство, бъдещото BMW i6 вероятно ще бъде първата опция за семейни автомобили в гараж.

Wender продължава:

„Мислим за нов модел над BMW i3, който да се хареса на семействата, а това означава, че трябва да може да бъде първата кола в къщата. Все още работим много усилено върху концепцията за използване, но това трябва да бъде определено от пазара, а не от нас."

Новото BMW i6 вероятно ще бъде оборудвано с най-новата версия на технологията, разработена от BMW, включително шестото поколение на мултимедийната система iDrive, по-ефективни батерии и трета нова архитектура, този път за "модулни" електрически превозни средства.“. Новата архитектура на FSAR / платформа включва плосък под над сандвич секция, която се пълни с батерии.Той е замислен като модулна платформа, която ви позволява да удължавате или свивате в някои точки.

Големият въпрос остава около трансмисията, възможностите за избор са: електрическо превозно средство (BEV), хибрид или горивна клетка. За да достигне целта от 60 000 бройки годишно, BMW i6 вероятно ще трябва да се похвали с по-разнообразна смес от материали, включително въглеродни влакна.

Ръководителите на BMW казаха, че са в полза на нова литиево-полимерна батерия, която според съобщенията може да утрои енергийния капацитет до около 500 kWh, като същевременно намали разходите наполовина спрямо сегашните литиеви батерии. Тази технология, която се поддържа от ключови доставчици като Bosch, намалява теглото на батерията - необходимо за реален пробег от 300 мили (480 км) - от 600 на 200 кг. Мощността ще се предава на пътя от два или четири електродвигателя. Датата на издаване се очаква някъде през 2020 г.

Популярна тема