BMW i8 печели l’ Награда за двигател на годината 2016

Съдържание:

BMW i8 печели l’ Награда за двигател на годината 2016
BMW i8 печели l’ Награда за двигател на годината 2016
Anonim
BMW i8 Red Protonic Red

BMW i8 печели наградата Двигател на годината 2016 и също така взима първата награда в категорията 1,4 - 1,8 литра

BMW i8 печели наградата Двигател на годината за 2016 г. и също така взима първата награда в категорията 1,4 - 1,8 литра. След последната си победа и две победи в класа на миналогодишните награди за Международен двигател на годината, задвижването, задвижващо BMW i8, отново триумфира в своя клас - категорията от 1,4 до 1,4 литра. 8 литра - тази година.

Успехът на BMW Group в Международните награди за двигател на годината за 2016 г. предоставя допълнително доказателство за потенциала за производителност на технологичния пакет Efficient Dynamics, който от 2007 г. позволява непрекъснато подобряване на удоволствието от шофирането, като в същото време намалява разхода на гориво консумация и емисии.

Международните награди за двигател на годината стартираха през 1999 г., което доведе до общо 67 победи в категории и глобални задвижвания, разработени за модели на BMW. Всяка година жури от експертни съдии, този път съставено от 63 специализирани журналисти от 31 държави, избира най-добрите примери в моторните спортове в множество категории.

Plug-in хибридното задвижване, което задвижва BMW i8, комбинира представянето на спортен автомобил с икономията на гориво на далеч по-нисък модел. Трицилиндровият двигател с вътрешно горене на BMW i8 развива 170 kW / 231 к.с. и задвижва задните колела, докато електрическият мотор с 96 kW / 131 к.с. черпи енергия от литиево-йонна батерия, която може да се зарежда от конвенционален електрически контакт и изпраща мощността му към предния мост. Разработена по този начин, plug-in хибридната система, разработена и произведена от BMW Group, позволява пробег до 37 км (23 мили) в тестовия цикъл на ЕС и максимална скорост от 120 км/ч (75 мили в час).) само с електрическия мотор, съчетан със задвижване на четирите колела, „залепено за пътя“изживяване при шофиране, подчертано от мощно ускорение и оптимално разпределение на мощността при завиване с технология при поискване.

Увеличеният въртящ момент се разпределя към задните колела и използва електрическата тяга от хибридната система, за да осигури максимално удоволствие от шофирането, като в същото време предлага иновативни нива на ефективност.

Спринтът от 0 до 100 км/ч (62 мили в час) се изминава само за 4,4 секунди, но комбинираният разход на гориво – както е изчислен в тестовия цикъл на ЕС за plug-in хибридни превозни средства – наистина възлиза на 2,1 литра на 100 километра (134,5 мили на галон имп) с консумация от 11,9 kWh електроенергия. Това се равнява на емисии на CO2 от 49 грама на километър.

BMW Group BMW i BMW i8 ефективна динамика bmw
BMW i8 Red Protonic Red

Популярна тема