BMW i8 от BR-Performance: 374 к.с. и 667 Nm въртящ момент

Съдържание:

BMW i8 от BR-Performance: 374 к.с. и 667 Nm въртящ момент
BMW i8 от BR-Performance: 374 к.с. и 667 Nm въртящ момент
Anonim
BMW i8 BR-Performance NL

BMW i8 от BR-Performance: витаминозното лечение на холандския тунер довежда малкия 1,5-литров трицилиндров двигател и електрическото отделение до 374 к.с. и 667 Nm въртящ момент

BMW i8 от BR-Performance: витаминозното лечение на холандския тунер довежда малкия 1,5-литров трицилиндров двигател и електрическото отделение до 374 к.с. и 667 Nm въртящ момент.

Тунингът на BMW i8 може да бъде рискован бизнес. Изключителната работа на инженерството е приятен баланс между топлинния и електрическия сектор, като например да даде на хибридния спортен автомобил BMW твърдо ядро ​​от фенове, които биха вирнали носове не само в промяната на естетическия му вид или пропулсивния му сектор.Въпреки това, много тунери са се заели с целта да придадат повече "топлинен" блясък на BMW i8, като по този начин покажат целия "бензинов" характер, който i8 притежава. Момчетата от BR-Performance Холандия са успели да изтръгнат малко повече мощност от хибридния спортен автомобил на BMW, което вероятно ще подобри неговите състезателни умения.

Основният проблем с BMW i8, когато става въпрос за неговата потенциална настройка, се крие в това, което го прави специален на първо място - задвижването. Състои се от 1,5-литров 3-цилиндров двигател с компресор и турбокомпресор, който задвижва задната ос, свързан към електрически мотор на предната ос; комбинацията от двете осигурява до максимум 362PS и 570Nm въртящ момент, когато работят заедно.

И докато електрическият мотор не може да бъде принуден да произвежда повече мощност, единственият възможен начин за подобряване на производителността на BMW i8 би бил да се работи с двигателя с вътрешно горене. За съжаление, 231 к.с. от 1,5-литров двигател вече е значителна стойност.

Момчетата от BR-Performance Холандия обаче твърдят, че са успели да получат около 14hp повече, което не е огромна разлика, но според нашите спомени това е първият път, когато тунер успява да даде BMW i8 повече мощност. В същото време имаме увеличение от 97 Nm (71 lb-ft) на въртящия момент, изстискан от 3-цилиндровия "бияч" и това става много по-интересно.

Общата мощност на автомобила вече е 375 к.с. и 667 Nm (492 lb-ft) максимален въртящ момент, цифри, които трябва да позволят на BMW i8 да стигне до територията на BMW M3 и BMW M4 по отношение на производителност в права линия и създава още повече главоболия на традиционните суперколи. Според тунера електрическото поле не се влияе от увеличаването на мощността.

BMW i8 BR-Performance NL

Популярна тема