BMW M2 Gran Coupe’ и BMW 2 Series Gran Coupe’: готово през 2019 г

Съдържание:

BMW M2 Gran Coupe’ и BMW 2 Series Gran Coupe’: готово през 2019 г
BMW M2 Gran Coupe’ и BMW 2 Series Gran Coupe’: готово през 2019 г
Anonim
BMW M2 Gran Coupe - BMW M2 GC
BMW M2 Gran Coupe - BMW M2 GC

BMW M2 Gran Coupe 'и BMW Серия 2 Gran Coupe': те ще бъдат готови през 2019 г. Платформата ще бъде KKL +, тоест все още със задно задвижване

BMW M2 Gran Coupe и BMW Серия 2 Gran Coupe: те ще бъдат готови през 2019 г. Платформата ще бъде KKL + или все още със задвижване на задните колела. Прясно след представянето на BMW M2 Coupé, M2 Gran Coupé ще бъде проектирано да поеме предизвикателството на предстоящите седани Audi RS3 и Mercedes-AMG CLA 45 в това, което обещава да бъде интересна битка за надмощие между трите водещи немски премиум марки.

Въпреки че двата основни конкурента на BMW използват напречно разположени двигатели и задвижване на четирите колела, BMW M2 Gran Coupe ще разполага с надлъжен двигател и вечно зелено задвижване на задните колела. Намерението на BMW е тази конфигурация да помогне за осигуряването на новия M автомобил с по-голямо потапящо удоволствие от шофирането в сравнение с конкурентите му Audi и Mercedes-AMG – ход, който вече направи с BMW M2 Coupe, постигайки голям успех сред страстните пилоти.

С новото поколение на BMW Серия 3 (G20), което ще расте по размер, BMW вярва, че има достатъчно място в бъдещата си гама, за да побере допълнителен модел на широко използваната си задна платформа и по този начин представяне на Серия 2 Gran Coupé.

Тайната обгръща външния скелет на новото BMW, което се очаква да се произвежда заедно с BMW Серия 2 Купе и Кабриолет в завода на германския производител в Лайпциг.

Доскоро висшите служители на BMW не бяха решени дали да следват посоката, която вече е поета с BMW Серия 4 Гран Купе „и BMW Серия 6 Гран Купе“, или да предпочетат по-радикално предложение за лифтбек с пет врати за BMW 2 Series Gran Coupe '.

Инсайдери, близки до отдела за научноизследователска и развойна дейност на BMW, ръководен от Клаус Фрьолих, признават, че вариантът с четири врати би бил най-добрият избор за структурна твърдост. Въпреки това, вариантът с висок покрив все още е добър вариант, което предполага, че щеше да осигури на новото BMW повече практичност от неговите конкуренти. Необходимостта от поставяне на две конвенционални предни задни врати и достатъчно място отзад за краката на седалката води до желанието да се създаде автомобил с междуосие, което е по средата между 2690 мм на BMW Серия 2 Купе и 2810 мм на съществуващ седан BMW Серия 3.

Серия 2 Gran Coupe ще доведе до ново вътрешно оформление, което също ще бъде възприето от наследниците на днешните BMW Серия 2 Купе и Кабриолет, които ще пристигнат през 2020 г.

Решението за придвижване напред на BMW Серия 2 Гран Купе следва решението на президента на BMW Харалд Крюгер да не предлага производствена версия с предно задвижване на компактния седан - известен още като BMW Серия 1 Седан - извън Китай, на поне в краткосрочен план.

Тази кола, която беше представена на автомобилното изложение в Гуанджоу миналата година, ще бъде произведена в Китай в съвместно предприятие с партньора на BMW Brilliance.

Три- и четирицилиндровите двигатели с турбокомпресор за BMW Серия 2 Гран Купе ще отразяват настоящите, които задвижват BMW Серия 2 Купе и Кабриолет. Що се отнася до бензиновите двигатели, 1,5-литровият трицилиндров двигател със 100 kW / 136 к.с. се очаква в 218i Gran Coupe, заедно със 135 kW / 184 к.с. и 190 kW / 245 к.с. на 2,0-литровия четирицилиндров двигател в BMW 220i модели от среден клас и BMW 225i Gran Coupe; до мощността от 250 kW / 340 к.с. на 3,0-литровия шестцилиндров двигател в BMW 240i Гран Купе.

Сред дизелите ще бъдат моделите със 110 kW / 150 на 218d, 140 kW / 190 к.с. на 220d и 170 kW / 231 к.с. на 225d Gran Coupé.

Както при брата с две врати на BMW Серия 2 Гран Купе, купувачите ще имат избор между стандартна шестстепенна механична или осемстепенна автоматична трансмисия, както и стандартно задвижване на задните колела или опционално пълно предаване задвижване на колелата xDrive.

Задвижването на четирите колела обаче ще се предлага само в комбинация с ограничена гама двигатели. Акцентът в новата гама обаче ще бъде BMW M2 Gran Coupe. Готов за лансиране през 2019 г., новият M автомобил ще използва същия 3,0-литров редови шестцилиндров двигател, силен с 272 kW / 370 к.с., като неговата малка сестра с две врати. Той ще се предлага в комбинация с шестстепенна механична скоростна кутия (стандартно) или седемстепенна скоростна кутия с двоен съединител. Въпреки че все още е рано, двигателят S55B30 се очаква да осигури същата производителност на BMW M2 Gran Coupé като BMW M2 Coupé, което има официално време за спринт 0-100 км/ч от 4.5 s (с механична скоростна кутия) и самоограничена скорост от 250 km / h. Под въпрос е и Plug-in хибридът BMW Series 2 Gran Coupe. Предвижда се използването на 1,5-литров турбокомпресор, 3-цилиндров бензинов двигател на BMW и електрически мотор, монтиран в 8-степенната автоматична трансмисия. В комбинация с литиево-йонна батерия, разположена под пода на багажника, това ще даде началото на новото BMW 225e Гран Купе с електрически пробег до 50 км.

Популярна тема