BMW Z5: Пет причини, поради които ще бъде по-добър от BMW Z4

Съдържание:

BMW Z5: Пет причини, поради които ще бъде по-добър от BMW Z4
BMW Z5: Пет причини, поради които ще бъде по-добър от BMW Z4
Anonim
BMW Z5 G29

BMW Z5: Ето пет причини, поради които ще бъде по-добър от BMW Z4 E89, който ще замени. Малкият паяк, направен в сътрудничество с Toyota, ще пристигне през 2018 г

BMW Z5: Ето пет причини, поради които ще бъде по-добър от BMW Z4 E89, който ще замени. Малкият паяк, направен в сътрудничество с Toyota, ще пристигне през 2018 г.

Сегашното BMW Z4 е "най-старият" модел в категорията роудстър и тежестта на годините започва да се усеща. Не се отчайвайте, ние не казваме, че е за изхвърляне, но трябва да бъде заменено.

Следващото поколение роудстър, BMW Z5, ще бъде направено в сътрудничество с Toyota, която ще има възможността да създаде своята нова Toyota Supra. Знаем, че новото BMW Z5 (вътрешен код G29) ще използва новите модулни двигатели на BMW, а именно 4-цилиндровия B48 и 6-цилиндровия B58. Не може да се изключи вариант на M40i.

Освен това, радост за пуристите на открито, той ще има платнена горна част, като по този начин ще намали килограмите, дадени от сгъваемия метален покрив. Нямаме потвърждение за вариант M.

Какво ни очаква тогава?

Теглото

Първо, следващото BMW Z5 трябва да бъде много по-леко от настоящата кола. В най-леката си конфигурация Z4 sDrive20i с ръчна скоростна кутия тежи около 1470 кг. По-голямата част от този недостатък на теглото се дължи на сгъваемия твърд покрив на Z4.

Чувствителност на кормилното управление

При автомобили като BMW Серия 3 и BMW Серия 5 нямат кой знае какъв проблем със сравнително нечувствително кормилно управление, защото те все още са много точни коли и им е предназначено да бъдат доста масови, така че по-лекото управление е издирва се.Въпреки това, автомобил като BMW Z4 е предназначен да бъде спортен автомобил и просто спортен автомобил. Не купувайте кола с компромиси като Z4, освен ако не искате да се наслаждавате на шофирането, така че моля, BMW, отново директно кормилно управление на следващото BMW Z5 G29.

Ръчна скоростна кутия за всички двигатели

Разбира се, когато BMW пусна BMW Z4 E89, всеки двигател имаше избор между автоматична и ръчна скоростна кутия. През последните няколко години обаче само 2,0-литровият четирицилиндров двигател с турбокомпресор се предлага и с ръчна скоростна кутия. Z4 sDrive35i се предлага изключително с двоен съединител DKG. Очаква се предстоящото BMW Z5 G29 да предлага ръчна скоростна кутия за всеки двигател.

Повече място за багаж

Човек би си помислил по логичен начин, че чрез загубата на твърдия метален покрив обемът на багажното отделение може да се увеличи. Разбира се, никой не очаква двуместен роудстър да се използва за големи пътувания, но автомобили като Z4 - и бъдещото BMW Z5 - трябва поне да гарантират място за уикенда на двойка.

По-добра звукоизолация

Дори и с твърд покрив, BMW Z4 E89 няма шумоизолация. Широки аеродинамични шумоли и течения надничат в купето. Бъдещото BMW Z5, с платнения покрив, въпреки че - на хартия - може да има недостатъци в това, то със сигурност ще подобри този проблем, който не може да възникне при роудстър от това ниво. Дори автомобили като Audi TT и Porsche Boxster, които са оборудвани с мек покрив, имат по-добра шумоизолация и е нещо, което следващото BMW Z5 със сигурност трябва да подобри.

Популярна тема