Ръчната трансмисия не работи? Не, това е само в процес на революция

Съдържание:

Ръчната трансмисия не работи? Не, това е само в процес на революция
Ръчната трансмисия не работи? Не, това е само в процес на революция
Anonim
Ръчна скоростна кутия - Schaeffler 2015 E-Clutch
Ръчна скоростна кутия - Schaeffler 2015 E-Clutch

Ръчна скоростна кутия, емблема на абсолютно спортно майсторство, не е мъртва! Той е само във фазата на пълно завъртане, започвайки с новите електрозадвижвани съединители

Ръчната скоростна кутия, емблема на абсолютния спортен дух, не е мъртва! Той е само във фаза на пълни обороти, започвайки с новите електрозадвижвани съединители. От години слушаме за ръчната скоростна кутия, тъй като тя бавно намалява присъствието си в автомобилната история. Всъщност при градските автомобили и магистралните круизъри все по-рядко се среща ръчна скоростна кутия.

Но има ниша на пазара, където се възстановява: спортни автомобили. Докато BMW измисля всякакви извинения, за да премахне ръчните трансмисии от двигателите, където няма голямо търсене, други производители финансират тяхното развитие. Скорошен пример е чисто новото Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, където за първи път беше представено с 6-степенна механична скоростна кутия и впоследствие към него се присъедини 8-степенна автоматична трансмисия ZF. Надяваме се, че BMW също ще продължи да предлага ръчни трансмисии на някои нишови модели.

Един от ключовите доставчици на BMW и MINI, Schaeffler, в момента работи върху няколко подобрения на ръчните трансмисии, започвайки с това, което се счита за E-Clutch.

Идеята възникна от необходимостта да се увеличи ефективността на трансмисионния сектор и да се подобри неговият комфорт и „използваемост“. Но нека да вървим по ред:

Електронно поддържащ съединител

В зависимост от партньора, новата система E-Clutch може да контролира съединителя в специфични ситуации на шофиране или напълно да автоматизира действието. За първи път това може да доведе до стратегии за интегриране на икономия на гориво, като шофиране с платно или просто електронно подпомаган съединител за ръчно превключване. Накратко, отваря се пътят за хибридизацията на ръчните скоростни кутии - от съществено значение за тяхната поддръжка на пазара в свят на строги екологични разпоредби.

Интелигентен педал на съединителя

В концепцията clutch-by-wire механичната или хидравлична връзка между педала и системата за освобождаване на съединителя е напълно заменена. Противоположната сила върху педала на системата за освобождаване на съединителя, която вече не е необходима, сега се генерира от нова настройка на силата, която ще бъде приложена към педала, разработен от Schaeffler.

Това съдържа допълнителен сензор, който изпраща сигнал за позиция на педала към задвижващия механизъм на съединителя. Следователно водачът не усеща веднага електронната връзка, но продължава да шофира нормално с ръчна скоростна кутия. Скорошна разработка, чрез интелигентен задвижващ механизъм, включва ефективното отваряне и затваряне на съединителя във всички ситуации на шофиране. Това е основен задвижващ механизъм, който включва цялата електроника, електронния двигател и червячно задвижване.

Връзката със задействането на съединителя е механична или хидравлична в зависимост от приложението. Модулната структура означава, че е универсално приложима, намалявайки времето за разработка и общите разходи за системата. Това е важен фактор за запазване на ценовите предимства на ръчните трансмисии пред автоматичните трансмисии.

Съединител без педали

Електронното управление на съединителя (ECM) е технически базирано на същата система като Clutch-by-wire, но без педал на съединителя. Сензор осигурява сигнал за изключване, когато водачът смени предавката. И автоматично включва отново съединителя, след като предавката е била включена от лоста за ръчна смяна. Високата степен на автоматизация в ECM осигурява добра основа за интегриране на електродвигател в задвижването. Чрез използване на подходяща батерия в бордова електрическа система от 48 V, тя може да се използва за задвижване на превозното средство, когато двигателят с вътрешно горене не работи, например при маневри за паркиране, задръстване или градско шофиране при ниска скорост.

"ECM осигурява елегантна и икономична техника за поддържане на нискохибридни инсталации, което не може да се постигне с автоматична скоростна кутия"

обяснява Kneissler.

Системата E-Clutch не само отваря нови перспективи за ръчни трансмисии, но тази конфигурация може да осигури достъп до нови пазари и пазарни сегменти за хибридни трансмисии.

Препоръчано: