BMW ConnectedDrive: когато l’ взаимното свързване е всичко

Съдържание:

BMW ConnectedDrive: когато l’ взаимното свързване е всичко
BMW ConnectedDrive: когато l’ взаимното свързване е всичко
Anonim
BMW ConnectedDrive
BMW ConnectedDrive

BMW ConnectedDrive: когато взаимното свързване е всичко. BMW разширява своите телематични услуги към маркови автомобили и мотоциклети

BMW ConnectedDrive: когато взаимното свързване е всичко. BMW разширява своите телематични услуги към автомобилите и мотоциклетите на марката. Те използват интелигентна свързаност, за да увеличат удоволствието от шофирането и по този начин да повишат безопасността, благодарение на връзката към мощна мобилна телефонна мрежа, която се свързва с вградени SIM карти. Работейки с телекомуникационния гигант Deutsche Telekom, BMW представи това решение, използвайки високоскоростния LTE стандарт, Wi-Fi гореща точка и новата eSIM.

Wi-Fi гореща точка и eSIM

BMW използва Wi-Fi hotspot система, за да позволи супер бързо сърфиране в интернет. Тази гореща точка създава защитена с парола високоскоростна интернет връзка в автомобила за до десет устройства.

Високоскоростната LTE връзка се установява вътре в автомобила с помощта на новата eSIM. За разлика от конвенционалната SIM карта, eSIM може да бъде преконфигурирана, ако е необходимо, без да е необходимо да бъде заменена.

Wi-Fi горещата точка беше интегрирана за първи път в новото BMW Серия 7 през октомври 2015 г. и се предлага за много други модели на BMW от юли 2016 г.

eCall се предлага и за мотоциклети BMW

BMW Motorrad планира да разшири тези услуги с LTE клетъчен модул, предназначен основно за повишаване на безопасността по време на път. С поглед към бъдещето ще бъде възможно телематичните услуги да бъдат достъпни и чрез дисплей, използвайки новата система BMW Motorrad ConnectedRide.

Необходимите технологии за свързване са разработени съвместно с Deutsche Telekom. В бъдеще е възможно навигационните системи да позволяват показване на информация, свързана с безопасността, например когато наближава задръстване.

BMW Motorrad ще предложи система eCall (Интелигентно спешно повикване) за първи път от 2017 г. Както при леките автомобили на BMW, основните данни за спасителните служби могат да бъдат изпратени до BMW Call Center, за да започне необходимата процедура, в случай на злополука. В допълнение, гласова връзка с пилота ще позволи интегрирането на тази информация.

Популярна тема