3D принтиране: използването им се разширява в рамките на BMW Group

Съдържание:

3D принтиране: използването им се разширява в рамките на BMW Group
3D принтиране: използването им се разширява в рамките на BMW Group
Anonim
3D принтиране - BMW процес на производство на добавки

3D принтиране: използването им се разширява в рамките на BMW Group. Използва се от 2012 г., дори при моделите на Rolls-Royce, използването на компоненти, направени с 3D печат, вече е реалност

3D принтиране: използването им се разширява в рамките на BMW Group. Използва се от 2012 г., дори при моделите на Rolls-Royce, използването на компоненти, направени с 3D печат, вече е реалност.

Компанията ще продължи да разширява тази пионерска роля в бъдеще. Производственият център се намира в компанията Център за изследвания и иновации (FIZ) и също така използва тези процеси на формоване, за да произвежда компоненти за новия Rolls-Royce Dawn от началото на годината.

BMW Group непрекъснато и упорито се развива чрез използването на съвременни методи за адитивно производство. Планарните 3D технологии за печат ще позволят много по-бързи и по-евтини времена за изпълнение в бъдеще.

Удо Хенле, ръководител на стратегията за производство и техническа интеграция:

„Добавъчните технологии ще бъдат един от основните производствени методи на бъдещето за BMW Group с обещаващ потенциал. Интегрирането на адитивно произведени компоненти, като например в серийното производство на Rolls-Royce, е друг важен етап за нас, който ни отвежда по пътя към използването на този метод в голям мащаб. Чрез използването на нови технологии ще можем да съкратим допълнително времето за производство и ще можем да използваме потенциала на методите за производство без инструменти."

Години опит - широка гама от приложения

BMW Group успешно използва технологиите за 3D печат повече от 25 години. Много области вече се радват на предимствата на компонентите, произведени с добавки. Класически примери за производство на компоненти, направени с тази техника, са тези, които са много сложни и в малки количества - особено при предварителна разработка, валидиране и тестване на превозни средства или за концептуални и шоу автомобили, но също и малки серии.

По този начин компанията непрекъснато работи за използване на нови методи за адитивни процеси за превозни средства: от прототипи до класически автомобили. Методите обаче се използват и за изработване на инструменти и производствено оборудване.

BMW Group отпразнува първото си успешно използване на тази технология в дребносерийно производство през 2010 г., с работното колело на водната помпа, монтирано на автомобили DTM.

Екипът на Центъра за производство на добавки във FIZ управлява близо 25 души.000 поръчки на прототипи всяка година и доставя повече от 100 000 части годишно за клиенти в рамките на BMW Group. Гамата варира от малки пластмасови стойки за дизайн на проби до компоненти на метална рамка за функционално тестване. В зависимост от използвания процес и размера на частите, компонентите често са налични в рамките на няколко дни.

Популярна тема