BMW Серия 1 F40: Ще бъде ли малкият хечбек от Мюнхен?

Съдържание:

BMW Серия 1 F40: Ще бъде ли малкият хечбек от Мюнхен?
BMW Серия 1 F40: Ще бъде ли малкият хечбек от Мюнхен?
Anonim
BMW Серия 1 F40 хечбек рендер
BMW Серия 1 F40 хечбек рендер

BMW Серия 1 F40: Как може да изглежда малкият мюнхенски хечбек? Нека го видим в тези първи реконструкции на Auto Motor und Sport

BMW Серия 1 F40: Как може да изглежда малкият мюнхенски хечбек? Нека го видим в тези ранни реконструкции на Auto Motor und Sport.

Както вече очаквахме, следващото BMW Серия 1 - вътрешен код F40 - ще бъде изградено върху платформата UKL2 с предно задвижване. Той няма да бъде наличен преди 2018 г., но много фенове и графични дизайнери в мрежата са отприщени да дадат своята интерпретация на „малкия“на Монако.

Сравнително малък, защото външните му размери ще растат, за да направят обитателите по-удобни за живеене. Към всичко това се добавя възможността за напречно позициониране на двигателя, предвид прехода от задно към предно задвижване, като по този начин допълнително се увеличава пространството на борда.

Линии от "Компактен седан"

Стилът на екстериора ще бъде много вдъхновен от този, очакван от компактния седан BMW Серия 1, предназначен за китайския пазар. Малко излишни украшения, по-скоро еволюционен, отколкото революционен стил дава възможност за поддържане на общ език, който не обърква крайния клиент.

Новото оформление със сигурност ще има отражение върху разпределението на теглото, което може да се движи към 59% отпред и 41% отзад (доста далеч от баланса 50-50, който сме свикнали да имаме в днешното BMW). Това ще гарантира, че ще имаме различно изживяване при шофиране, не непременно по-лошо, но със сигурност различно от автомобил с платформа със задно задвижване.

Сбогом на 6 цилиндъра?

Освен Volvo, едва ли някой производител на автомобили е позиционирал своите многоразделителни двигатели напречно, така че използването на 6-цилиндров всъщност може да бъде компрометирано.

Въпреки това, благодарение на технологията BMW TwinPowerTurbo и логиката за намаляване, наложена от строгите закони за замърсяване на околната среда, BMW е в състояние да покрие днешния диапазон на мощност с цяло семейство от 3 и 4 цилиндъра. Започва с 3-цилиндровия двигател 1.5 с мощност 95 к.с. - както дизелов, така и бензинов - до мощния 2,0-литров 4-цилиндров двигател с 330 к.с. на M140i. В последния случай най-добрият модел ще се предлага изключително с xDrive задвижване на четирите колела.

Препоръчано: