BMW 507 Roadster: реставриран l’ пример за Елвис Пресли

Съдържание:

BMW 507 Roadster: реставриран l’ пример за Елвис Пресли
BMW 507 Roadster: реставриран l’ пример за Елвис Пресли
Anonim
BMW 507 Roadster - Елвис Пресли
BMW 507 Roadster - Елвис Пресли

BMW 507 Roadster: екземплярът, принадлежал на „Краля на рокендрола“Елвис Пресли, ще бъде изложен на 2016 Peeble Beach Concours d'Elegance, който ще се проведе на 18 август

BMW 507 Roadster: моделът, принадлежал на „краля на рокендрола“Елвис Пресли, ще бъде изложен на 2016 Peeble Beach Concours d'Elegance, който ще се проведе на 18 август.

След близо две години взискателна реставрационна работа, BMW Group Classic представя роудстъра за първи път на публично място. Възстановен в първоначалното си състояние, той ще бъде изложен на 18 август 2016 г. в Concours d'Elegance в Пебъл Бийч, Калифорния.

BMW 507 с номер на шасито 70079ще бъде изложено на посетителите на популярното шоу за класически автомобили точно както беше, когато Елвис Пресли беше в армията и получи доставката на колата на 20 декември 1958 г. с нейното външно покритие White Feather, алуминиев V8 двигател с мощност 150 к.с. под капака, джанти с една гайка, черен и бял интериор и радио Becker Mexico.

"Възможността да възстановим BMW 507 Roadster, собственост на" Краля на рокендрола "до предишната му слава от нас тук в Мюнхен с цел възстановяване в съответствие с желанията на предишния собственик, Джак Касторе, това беше сбъдната мечта за всички участници. Това беше изключително завладяващ проект. Резултатът не е просто въпрос на голяма гордост за нас. Джак несъмнено би бил възхитен от резултата."

Коментира Улрих Книпс, ръководител на BMW Group Classic.

През лятото на 2014 г. изложбата, откриваща нереставрирания екземпляр в музея на BMW, предизвика голям ентусиазъм сред ентусиастите на класическите автомобили, но също така породи много въпроси: наистина ли е BMW 507 на Елвис? Ще бъде ли възможно този роудстър да се превърне обратно в скъпоценен камък от 50-те години?

Проблемна история: от състезания, през двигателя на Chevrolet, до завръщането към произхода

Първоначално колата беше обявена за изчезнала от 50 години, но благодарение на архивите на BMW Group Classic и упоритостта на журналистката Джаки Журе, която работи за списание "Bimmer" в Калифорния, те успяха да реконструират историята на колата

Различни източници посочиха, че BMW 507 Roadster, доставен на Елвис Пресли в Германия, не е нов автомобил, а преди това е бил използван от състезателния пилот Ханс Щук. Между май и август 1958 г. състезателят, известен като „Шампионът по изкачване на хълмове“, печели серия от състезания по изкачване в Германия, Австрия и Швейцария, на борда на бяло BMW 507 с номер на шаси 70079 и регистрационен номер M-JX 800.

Това превозно средство е било внимателно поддържано от BMW след всяко състезание, двигателят е бил актуализиран и е монтирана нова скоростна кутия, когато състезателното му приключение приключи, пристигайки при дилър във Франкфурт през есента на 1958 г.

Младият американски войник Пресли беше на 23 по това време и след бърз тест драйв "Кралят" веднага беше впечатлен, достатъчно, за да купи колата. Снимките, направени на изложението, показват BMW 507 Roadster с вече поставени експортни табели.

Експертите от архива на BMW Group Classic бяха абсолютно сигурни за произхода му едва когато научиха за него чрез предложението за застраховка от декември 1958 г., което съдържаше номер на шаси 70079 заедно с регистрацията на собственика на превозното средство, като Елвис Арън Пресли.

От Германия до Съединените щати

"Кралят" имаше свои фенове, които винаги са го държали под око и често е бил нападан от тях. Боята на роудстъра често беше изцапана с изрисувани с червило любовни послания. Тези знаци на обожание бяха "практика" за една рок звезда, но те бяха смущение за Пресли, който тогава беше млад американски войник. Нова червена ливрея за автомобила реши проблема.

През март 1960 г. Елвис Пресли прекратява военната си служба в Германия. Връщайки се към американските магистрали, това трябва да му е попречило да се наслаждава на шофирането в BMW с отворен покрив, така че няколко месеца по-късно той продаде червеното шаси роудстър номер 70079 на представителство на Chrysler в Ню Йорк. Автокъщата, от своя страна, продаде колата на нищожната цена - от днешна гледна точка - от $ 4500 за радио коментатора Томи Чарлз.

Чарлз кара колата в родния си град Бирмингам, Алабама, където започва успешна кариера като състезателен пилот, въпреки че този ход е силно съмнителен, що се отнася до запазването на автентичността на колата. BMW 507 Roadster всъщност е оборудван със състезателен двигател на Chevrolet. Този „голям блок“трябваше да бъде монтиран в двигателното отделение на германеца, дотолкова, че части от двигателното отделение и цялата предна рамка трябваше да бъдат модифицирани.

Скоростната кутия и задния мост, както и арматурното табло са сменени

Чарлз спечели състезание в Дейтона Бийч / Флорида с радикално модифицирания роудстър и взе други подиуми в няколко други състезания, преди да продаде автомобила през 1963 г.

Връщане към произхода благодарение на Джак Кастор

Космическият инженер Джак Кастор купува колата през 1968 г. и от време на време я използва като малолитражка за ежедневна употреба, преди да реши да остави колата на склад за по-късна реставрация. Кастор беше запален колекционер на исторически велосипеди и през годините също натрупа впечатляваща колекция от ретро автомобили в залива Халф Муун, южно от Сан Франциско. Той е участвал в няколко клуба за класически автомобили и се е заровил в историята на превозните средства, които е придобил.

Кастор имаше яснотата да създаде пълно досие за своето BMW 507 Roadster. Междувременно инженерът се пенсионирал и един ден случайно видял статията в списание „Бимер“. Кастор пише на автора, където разказва за своето BMW 507 с номер на шаси 70079 и го кани да види автомобила.

Репортерът закара Джак Кастор до тиквеник, където червеното BMW 507 беше складирано заедно с други почтени превозни средства.

„Джак завърза капака на двигателя с въжета и мина известно време, докато отворим двигателното отделение и идентифицираме щампования VIN: 70079, Светия Граал сред номерата на BMW.“

Той напомни на репортера, когато си спомни момента на откритието.

Пъзелът оживява

Джак Кастор вече беше събрал голям брой внимателно опаковани части за планираното възстановяване на роудстъра до първоначалното му състояние. Това, което му липсваше, беше адекватен двигател и необходимото време за изпълнение на проекта. След това обаче нещата започнаха да се случват.

Jackie Jouret установи контакт с BMW Group Classic, където беше събрана нова информация за самоличността на BMW 507, използвано от Елвис Пресли в Германия. Джак Касторе не се интересуваше от неочакваната по-нататъшна известност на неговото BMW 507. Въпреки това контактът с BMW Group Classic беше засилен. След няколко години и поредица от дискусии с експертите за възстановяване на класически автомобили в BMW Group Classic, Клаус Kutscher и Axel Klinger-Köhnlein, беше постигнато споразумение.

В допълнение към закупуването на автомобила от BMW Group Classic, те включват, че автентичната реставрация на автомобила следва линиите, предвидени от Castor.

Възстановяването и забързаните фази

През пролетта на 2014 г. превозното средство е изпратено - заедно с всички резервни части, намерени от Кастор - в Германия. Превозното средство беше напълно разглобено, процес, който в конкретния случай отне цяла седмица, а не двата дни, които бяха първоначално планирани. Първоначално алуминиевият корпус беше отделен от подовия комплект от стоманена ламарина. Това беше единственият начин да се запази колкото се може повече от оригиналния материал. След това боята се отстранява от подовия възел в киселинна баня и от купето на автомобила в алкална баня. Двигателят вече беше премахнат и остатъците от интериора, които останаха, вече бяха оставени настрана.

Много части трябваше да бъдат възстановени от нулата, тъй като запасите от оригинални резервни части за BMW 507 също са ограничени до BMW Group Classic.

Таблото за управление е пресъздадено въз основа на оригинала. Кожената тапицерия е създадена специално, за да съответства точно на модела, показан на старите снимки и каталози.

Когато седалките бяха реконструирани, можеше да се използва оригиналната стоманена подрамка, след като цялата ръжда беше внимателно отстранена. След това беше постлана кокосова гумена постелка заедно с нови стоманени пружини, към които бяха добавени няколко слоя бельо, за да направи седалката по-удобна.

Лостовете на прозорците и дръжките на вратите са преработени чрез модерен усъвършенстван процес, 3D печат до оригинален размер. Тъй като този компонент, подобно на много други на BMW 507 Roadster, се е повредил поради разрухата на времето, е произведена малка серия. Това означава, че собствениците на Roadster вече могат лесно да ги намерят в магазина за резервни части BMW Group Classic.

Сърцето започва да бие отново

Но основната част от колата липсваше: нейната душа. Двигателят

3,2-литровият V8 двигател е обновен точно в съответствие с оригиналната спецификация на BMW 507 Roadster, но не е даден номер на двигателя, поради неизбежното - но необходимо - използване на стари и нови компоненти. Новата предна рамка, която беше изрязана на ранен етап, също трябваше да бъде възпроизведена в оригиналната си геометрия и интегрирана в подовия комплект. Дървената лента за заковаване за фиксиране на капака също е възпроизведена с помощта на материали и методи на обработка в съответствие с 50-те години на миналия век.

Максимална автентичност и за екстериора на автомобила. BMW 507 Roadster сега отново блести в бяло перо. Основният слой, пълнителят и горният слой не са нанасяни по обичайните днес методи. По-скоро те са били внедрени в процедура, която съответства на технологията, използвана преди около 60 години. Това направи възможно да се направи без прекомерен блясък на цветовете - който се счита за желателен в наши дни - но който не е подходящ за класически автомобили.

Подобно на реконструкцията на двигателя V8 и използването на оригинални части и свързаните производствени процеси, изборът на боя отговаря точно на условията, определени от Джак Кастор. От самото начало той искаше да възстанови роудстъра до първоначалното състояние, което ни даде през 1958 г. Стремежът му обаче беше да може да види BMW 507 през очите на „Краля“, който почина на 77-годишна възраст през ноември 2014 г.

След това BMW Classic ще пренесе паметта му в Pebble Beach.

BMW 507 Roadster - Елвис Пресли
BMW 507 Roadster - Елвис Пресли
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ
Образ

Препоръчано: