BMW M6 GTLM: страхотна кавга във VIR

Съдържание:

BMW M6 GTLM: страхотна кавга във VIR
BMW M6 GTLM: страхотна кавга във VIR
Anonim
BMW M6 GTLM VIR 2016г

BMW M6 GTLM: страхотна битка за грабване на добри позиции на VIRginia International Raceway. За тях 5-то и 8-мо място в надпреварата

BMW M6 GTLM: страхотна битка за грабване на добри позиции на VIRginia International Raceway. За тях 5-то и 8-мо място в надпреварата

В IMSA WeatherTech SportsCar Michelin Championship GT Challenge във VIR, двата BMW M6 GTLM на BMW Team RLL завършиха съответно на пето и осмо място в състезанието. BMW M6 GTLM25 на Бил Ауберлен и Дърк Вернер грабна пето място пред сестринската кола100 на Джон Едуардс и Лукас Лур.

Автомобилите, завършили 90 обиколки (3,27 мили всяка между 18-те завоя на Virginia International Raceway) в двучасово и четиридесет минути състезание, което се движи с много жълти знамена, включително „последните шест минути от карираното знаме. Победата в клас GTLM отиде при Corvette3.

Акцентът на състезанието е тук

От пето и шесто място на стартовата решетка, след чист старт, Вернер имаше по-доброто от откъсването и до края на първата обиколка той се придвижи пред Едуардс. След това във втората обиколка100 BMW M6 GTLM се спусна до седмо място и остана на тази позиция, докато в края на 13 обиколка след 22 минути състезание загуби дясното задно колело.

Едуардс успя да се върне в бокса, за да монтира четири нови гуми и да зареди с гориво, но след това получи неправилно спиране в бокса, което направи в края на 15-та обиколка и това го накара да се спусне на 18-то място общо място и девето в клас GTLM.

Това също предизвика принудителна промяна на стратегията от две на три спирания. В този момент кола № 25, която имаше една обиколка напред, беше на трето място с 3,8 секунди зад първата.

Обрат

На 40-ата минута и след 23 обиколки Вернер все още беше трети, а Едуардс се бореше за позиции. В 25-та обиколка Вернер имаше кратко изкачване извън пистата и се изплъзна до седмичната позиция и 15-и в класа. В края на първата сесия от 30 обиколки, Вернер предаде волана на Ауберлен, след като колата спря в бокса. Вместо това Едуардс смени гумите и зареди гориво в 41-ва обиколка, а Лур пое управлението на болид № 100. Оберлен беше осми на половината път с 44 завършени обиколки.

След един час и след 56 обиколки, Auberlen беше седми, а Luhr девети в класа GTLM.25 BMW M6 GTLM направи второто си спиране в края на 61-ва обиколка за гориво, гуми и смяна на пилота: Вернер.

Идват жълти знамена

Последната спирка за кола № 100 беше в края на 66-та обиколка и след 42 минути до края на състезанието. След това Едуардс пое управлението на колата и се върна на пистата, след като беше оборудвана с нови гуми и заредена с гориво. Само с шест минути до края на състезанието, след 88 обиколки, бяха показани жълтите знамена, които продължиха до малко по-малко от две минути от карирания флаг.

Инцидентът, който принуди маршалите да използват жълти знамена, включващ Corvette и след това друга кола между Porsche и Ferrari при рестартирането, означаваше, че в края на 90-та обиколка Вернер успя да завърши пети, докато Лур завърши бягането си на осма позиция с обиколка закъснение.

Образ

Популярна тема