BMW Z5: пристигат снимки на интериора

Съдържание:

BMW Z5: пристигат снимки на интериора
BMW Z5: пристигат снимки на интериора
Anonim
BMW Z5 G29 шпионин

BMW Z5: ето окончателните снимки на интериора на новия мюнхенски роудстър, разработен в сътрудничество с Toyota

BMW Z5: ето окончателните снимки на интериора на новия мюнхенски роудстър, разработен в сътрудничество с Toyota.

BMW не са мислили много за пускането на новото BMW Z5, но колата е разработена в сътрудничество с Toyota. Въпреки че споделят една и съща платформа, BMW Z5 и неговият вариант на Toyota няма да имат много общо, тъй като и двата ще имат напълно различен екстериорен и вътрешен стил.

Засега нямаме слухове относно двигателите и трансмисиите, но не се очаква да се отклоняват много от настоящите, включително новите модулни B48 и B58, които включват 2,0-литровия четирицилиндров турбо и мощния 6-цилиндров турбо.

Място и за M40i и хибридни варианти

Имаше и слухове за хибриден вариант и високопроизводителен вариант M, който ще "заеме" двигателя S55 на BMW M3 и BMW M4, който е в състояние да достави 431 к.с. мощност.

Точките, в които ще се намесим, ще бъдат масата, кормилното управление, връщането към ръчна скоростна кутия за всички версии и повече пространство на борда.

Теглото

Първо, следващото BMW Z5 трябва да бъде много по-леко от настоящата кола. В най-леката си конфигурация Z4 sDrive20i с ръчна скоростна кутия тежи около 1470 кг.По-голямата част от този недостатък на теглото се дължи на сгъваемия твърд покрив на Z4.

Чувствителност на волана

При автомобили като BMW Серия 3 и BMW Серия 5 нямат кой знае какъв проблем със сравнително нечувствително кормилно управление, защото те все още са много точни коли и им е предназначено да бъдат доста масови, така че по-лекото управление е издирва се. Въпреки това, автомобил като BMW Z4 е предназначен да бъде спортен автомобил и просто спортен автомобил. Не купувайте кола с компромиси като Z4, освен ако не искате да се наслаждавате на шофирането, така че моля, BMW, отново директно кормилно управление на следващото BMW Z5 G29.

Ръчна скоростна кутия за всички двигатели

Разбира се, когато BMW пусна BMW Z4 E89, имаше избор между автоматична и ръчна скоростна кутия за всеки двигател. През последните няколко години обаче само 2,0-литровият четирицилиндров двигател с турбокомпресор се предлага и с ръчна скоростна кутия.Z4 sDrive35i се предлага изключително с двоен съединител DKG. Очаква се предстоящото BMW Z5 G29 да предлага ръчна скоростна кутия за всеки двигател.

Повече място за багаж

Човек би си помислил по логичен начин, че чрез загубата на твърдия метален покрив обемът на багажното отделение може да се увеличи. Разбира се, никой не очаква двуместен роудстър да се използва за големи пътувания, но автомобили като Z4 - и бъдещото BMW Z5 - трябва поне да гарантират място за уикенда на двойка.

По-добра звукоизолация

Дори и с твърд покрив, BMW Z4 E89 няма шумоизолация. Широки аеродинамични шумоли и течения надничат в купето. Бъдещото BMW Z5, с платнения покрив, въпреки че - на хартия - може да има недостатъци в това, то със сигурност ще подобри този проблем, който не може да възникне при роудстър от това ниво. Дори автомобили като Audi TT и Porsche Boxster, които са оборудвани с брезентов покрив, имат по-добра звукоизолация и е нещо, което предстоящото BMW Z5 със сигурност трябва да подобри.

Образ BMW Z5 G29 шпионин Образ
Образ

Популярна тема