Формула E: Как мина дебютът на BMW?

Съдържание:

Формула E: Как мина дебютът на BMW?
Формула E: Как мина дебютът на BMW?
Anonim
Формула E - MS-Amlin Andretti - Honk Kong ePrix 2016

Формула E: Как мина дебютът на BMW? Нека разберем защо баварският гигант е на път да стартира в тази шампионска формула

Формула E: Как мина дебютът на BMW? Нека разберем защо баварският гигант е на път да се включи в този шампионат на формулата. Вероятно - в момента - една от най-малко популярните и най-малко познатите форми на моторния спорт, Формула Е, е точно това, което звучи: Формула 1, но с електрически автомобили. Е, общо взето. Въпреки факта, че във Формула Е колите са невероятно мощни и много бързи, тя все още не вдига толкова много емоции, колкото би трябвало.Но много скоро трябва да започне да се променя.

Навлизайки в третия си сезон, първото състезание във Формула Е стартира в Хонг Конг, като отборът на Renault спечели първата си победа за годината. Формула Е трябва да започне да получава повече вълнение и така може да започне да привлича по-голяма публика. Един от най-интересните аспекти на Формула Е е фактът, че въпреки приликите, пилотите трябва да управляват колите си много по-различно, отколкото във Формула 1. Във F1 пилотите трябва да се тревожат за обичайното: гуми, спирачки и бензин. Пилотите от Формула Е обаче трябва да се тревожат за гумите и спирачките, както и за живота на батерията и регенеративното спиране.

Управлението на енергията на автомобила е ключът

Част от управлението на живота на батерията е свързано с електрическата верига. Всички състезания от Формула Е се провеждат на улични писти в големите градове.Причините за това са няколко. Основно е с рекламна цел, тъй като води до по-голяма аудитория и предизвиква местна интрига. Все пак има отношение и към колите. Уличните вериги са по-малки и по-тесни, с повече остри ъгли и спирачни зони. Това улеснява водачите да управляват батериите и спирачните зони, като по този начин имат по-добро регенеративно спиране.

От писта до път и обратно

За да добавим към интригата, има допълнителна полза от технологиите и иновациите от участващите производители на автомобили. Производители на автомобили като BMW, Jaguar и сега Audi навлизат в този изцяло електрически спорт със свои собствени технологии и иновации. Това е не само за създаване на по-вълнуващи коли и, от своя страна, по-вълнуващи състезателни автомобили, но и за подпомагане на тези производители на автомобили от опита на света на Формула Е. Това също може да доведе до по-голям интерес към електрическите и хибридни автомобили, като превозни средства от подразделение i на BMW.

Компании като NextEV и Faraday Future, двама нови производители на електрически автомобили, се присъединиха към Формула Е и ще донесат своите иновации. Това може да помогне да се привлече вниманието към автомобилите и пътните технологии на тези компании.

Концентрат от технология и време

Друг аспект на Формула Е, който я прави забавна за гледане, е нейната продължителност. Благодарение на батериите, които не трябва да гарантират голям пробег, средната продължителност на състезание във Формула Е е само около 50 минути, в сравнение с няколко часа за F1. Това го прави по-лесно за гледане и потенциално по-приятно.

Въпреки че Формула Е не е популярен спорт в момента, ние смятаме, че има потенциал да нарасне значително през следващите няколко сезона. Не само, че се изгражда в големи градове като Хонконг, Ню Йорк и Монреал, но ще има по-голяма връзка между електрическите автомобили и моторните спортове, което ще направи електрическите превозни средства по-интересни.

[Източник: The Verge]

Популярна тема