BMW K 1600 B шестцилиндров тръпка и чар в ексклузивен багер стил

Съдържание:

BMW K 1600 B шестцилиндров тръпка и чар в ексклузивен багер стил
BMW K 1600 B шестцилиндров тръпка и чар в ексклузивен багер стил
Anonim
BMW K 1600 B

BMW K 1600 B шестцилиндров тръпка и чар в ексклузивен стил на торбичка. От Concept 101 до Concorso d’Eleganza Villa d’Este през 2015 г. BMW Motorrad представя новото BMW K 1600 B

BMW K 1600 B шестцилиндров тръпка и чар в ексклузивен стил на торбичка. От Concept 101 до Concorso d'Eleganza Villa d'Este през 2015 г., BMW Motorrad представя новото BMW K 1600 B. Като изключителен и мощен мотоциклет със силен емоционален заряд, новият K 1600 B, оборудван с добре познатата шестцилиндров редови двигател с величествена мощност от 118 kW (160 к.с.), символизира, подобно на проучването „Concept 101“, мотото „Духът на отворения път“.K 1600 B е синоним на елегантност, сила и лукс на две колела и превръща всеки път, всяко каране и всеки момент в особено интензивно изживяване.

Характерно "рационализиране" с ниска опашка и динамична и спокойна елегантност

От гледна точка на формалния език, новият K 1600 B, боядисан изцяло в черно (blackstorm metallic / черно за компонентите на шасито и задвижването) изразява своята индивидуалност под маската на торба, следователно в ливреята на ексклузивен персонализиран велосипед, какъвто се намира главно в Съединените щати.

Характеристиките на багажниците са силуетът на сълза, чиято най-висока точка е предният обтекател, тънката линия, която се спуска към опашката и ниско монтираните странични кутии с интегрираните задни светлини, така че да бъдат част от „рационализирането”, в най-автентичния американски стил. Новите хромирани ауспухи, ориентирани успоредно на пътя, се интегрират много органично в дизайнерската линия на багажника.

BMW K 1600 B, получено от шестцилиндровото BMW K 1600 GT

Новият K 1600 B, който на техническо ниво е базиран на шестцилиндровия туристически мотоциклет BMW K 1600 GT, се отличава с ефектни линии, които се спускат към задната част по протежение на опашната част, напълно преработена. Багерът е не само особено нисък и тънък, но благодарение на новата задна рамка предлага и значително по-ниска височина на пътническата седалка.

Странични калъфи с нов разделен и прибиращ се заден калник за по-лесно сваляне на колелото

Новото подразделение на страничните кутии, с по-нисък капак и по-дълбоко тяло на касата, позволява особено удобно и ефективно товарене на багаж. Задният калник може да се повдигне, за да се улесни свалянето на задното колело.

Стандарт: Динамично ESA електронно контролирано окачване с автоматично адаптиране на амортисьорите

Благодарение на електронно контролираното окачване Dynamic ESA и режимите на настройка "Road" и "Cruise", новият K 1600 B съчетава комфорт, стабилност и динамика на шофиране във величествен стил, като по този начин осигурява изживяване от несравнимо шофиране. При стандартната настройка "Път" амортисьорите се регулират напълно автоматично, като по този начин се осигурява най-високо ниво на комфорт и възможно най-добро сцепление върху почти всички пътни настилки. В режим на омекотяване "Cruise", новият K 1600 B предлага много меко омекотяване, което при шофиране с ниска скорост се превръща в особено подчертано усещане за комфорт.

BMW K 1600 B Образ BMW K 1600 B
Образ

Популярна тема