BMW M5 xDrive: нови потвърждения за задвижване на четирите колела

Съдържание:

BMW M5 xDrive: нови потвърждения за задвижване на четирите колела
BMW M5 xDrive: нови потвърждения за задвижване на четирите колела
Anonim
BMW M5 S63TU

BMW M5 xDrive: нови потвърждения за задвижване на всички колела за следващото BMW M5 F90, което ще генерира около 610 HP и над 700 Nm въртящ момент

BMW M5 xDrive: нови потвърждения за задвижване на четирите колела за следващото BMW M5 F90, което ще генерира около 610 к.с. и над 700 Nm въртящ момент.

Говорейки ексклузивно в GoAuto в Мелбърн, при разкриването на седмото поколение BMW Серия 5, продуктовият експерт на BMW Мюнхен - Свен Аренс - потвърди, че новото BMW M5 ще приеме и системата за задвижване xDrive. преобладаване на сцеплението на задния мост, за да можете лесно да управлявате увеличаването на цялостната производителност на автомобила.

„Да, задвижване на всички колела. 20:80 [чифт] Разделяне, каза той.

Променлива xDrive според нуждите

Въпреки че новата кола вероятно ще може да променя съотношението на разделяне на въртящия момент в зависимост от сцеплението, новото BMW M5 ще бъде първата M кола (с изключение на SUV) в историята със задвижване на четирите колела. и също така посочва къде бъдещите BMW M2, BMW M3, BMW M4 и BMW M8 ще излязат.

Въпреки че пуристите може да се оплакват от преминаването от задвижване на задните колела към задвижване на четирите колела за автомобили за моторни спортове, г-н Аренс оправда, че въвеждането на технологията xDrive е необходимо, тъй като BMW просто е достигнало границите на производителността. колела

„Двигателите станаха толкова мощни. За разумен седан границата е 700 Nm въртящ момент при задвижване на двете колела. С настоящото BMW M5 ние сме на 680 Nm и благодарение на факта, че използваме гуми Michelin Pilot Super Sport, може да се постигне, че цялото сцепление на автомобила може да бъде изхвърлено към земята.Ако увеличаваме мощността до 600 к.с., това означава, че ще надхвърлим максималния въртящ момент от 700 Nm; и използването само на две гуми за този въртящ момент става изключително сложно. Всичко това все още е възможно, но това означава, че крайният клиент се нуждае от нови гуми на всеки 5000 км."

Предизвикателство до трима с Mercedes-AMG E63S и Audi RS6 Avant

Срещу BMW M5 F90 ще бъде следващото Audi RS6 и новопредставеният Mercedes-AMG E63S 4Matic +. Тези най-нови модели могат да разчитат на задвижване на четирите колела. Г-н Аренс говори за моделите на Mercedes-AMG, способни да генерират до 1000 Nm въртящ момент и за превозни средства като Dodge Charger и Challenger SRT Hellcat, които достигат 880 Nm. Въпреки че са автомобили със задно задвижване, те не могат ефективно да капитализират властта си напълно на място.

„Вижте какво правят Mercedes, в техните автомобили, които имат 1000 Nm, тази стойност на въртящия момент е достъпна само от 4-та предавка, докато 1-ва, 2-ра и 3-та предавка са ограничени до 700 Nm.Затова е необходимо да отрежете двойката, защото в противен случай всичко се превръща в пушек. Вижте Hellcat, ако изключи системата за контрол на сцеплението, щеше да стои на място. Стигнахме до точка, с две задвижващи колела, където границата е достигната, следващата стъпка трябва да бъде със задвижване на четирите колела."

Двигателят? Но V8 TwinTurbo, разбира се

Г-н Аренс разказа и за двигателя, който задвижва предстоящото M5, потвърждавайки различни доклади и слухове за осемцилиндров двигател.

"Това ще бъде V8, очевидно, TwinTurbo с около 600hp (447kW)".

Двигателят вероятно ще бъде директна еволюция на S63T2, който вече дебютира на BMW M5 "30 Jahre Edition" и използва 4-литров V8 с двойно турбо, способен да произвежда до 423 kW мощност и 690 Nm въртящ момент. Очевидно ще се занимава с управлението на двигателя, охлаждането и доработката на турбо групата.Всичко това, за да можете да намалите класическите 0-100 км/ч до цифри, много по-ниски от 4,2 секунди на настоящото BMW M5. Очевидно е достатъчно да се отбележи, че BMW M550i xDrive достига онанистичния етап от 100 км/ч от място само за 4,0 секунди.

Популярна тема