Carbon Core: BMW ограничава l’ използване поради разходи

Съдържание:

Carbon Core: BMW ограничава l’ използване поради разходи
Carbon Core: BMW ограничава l’ използване поради разходи
Anonim
Карбоново ядро ​​- BMW Серия 7 G11

Carbon Core: BMW ограничава използването му поради разходи. Ще се използва само в големия сегмент на марката, докато няма да се предлага в малките

Carbon Core: BMW ограничава използването му поради разходи. Ще се използва само в големия сегмент на марката, докато в малките няма да се предлага. В момента BMW настоява за екстремно използване на въглеродни влакна. Вече знаехме, че баварците ще използват достатъчно количество въглеродни влакна в своите автомобили с марка BMW i, като i3 и i8.И двата автомобила са почти изцяло направени от този материал и това е една от причините за цената им. Но когато отворите вратата на новото BMW Серия 7, забелязвате малка емблема на B колоната, която казва „Carbon core“. Но това, което тази значка показва, е, че има някои компоненти на рамката, които са направени от въглеродни влакна, за да се намали теглото и да се увеличи структурната здравина. Те обаче не очакват скоро тази тенденция да продължи при моделите от нисък клас.

Разходи за въглеродни влакна

Въглеродните влакна, макар и много по-евтини днес, отколкото бяха дори преди десет години, все още са невероятно скъпи в сравнение със стоманата. Средната цена на въглеродни влакна в модерно BMW е около 16 евро на килограм, докато средната цена на обикновена стомана е под едно евро на килограм. Това е огромна разлика в цената и е трудно да се компенсира с по-достъпни коли.При автомобили с голям марж на печалба, като BMW Серия 7, не е трудно да се добавят въглеродни влакна към шасито, като същевременно се поддържат високи печалби.

Въпреки това, при автомобили с по-ниски маржове на печалба, като BMW Серия 3, които имат възвръщаемост въз основа на обема на продажбите, това е почти невъзможно. И затова, докато BMW може да работи върху разработването на въглеродни влакна на много по-ниска цена, няма да видим технологията "Carbon Core" в автомобили, по-малки от BMW Серия 7. Също така в скорошното BMW Серия 5 G30. рамката е базирана на по-скъпото BMW Серия 7, няма структурни вложки Carbon Core. Вместо въглеродни влакна, BMW използва магнезий и алуминий, за да намали собствената маса, тъй като е много по-евтино.

Изпълнителният директор на BMW Харалд Крюгер каза:

„Материалът все още е твърде скъп и използването му не може да бъде конкурентноспособно за по-малките сегменти.“

Така че не очаквайте някаква луксозна Light Series 3 скоро.

Популярна тема