BMW M4 GTS: Sport Auto може да каже много добри неща

Съдържание:

BMW M4 GTS: Sport Auto може да каже много добри неща
BMW M4 GTS: Sport Auto може да каже много добри неща
Anonim
BMW M4 GTS
BMW M4 GTS

BMW M4 GTS: Sport Auto може да каже много положителни неща за лидера на мюнхенския автомобил. Комбинация от производителност и пъргавина, която малко коли в света притежават

BMW M4 GTS: Sport Auto може да каже много положителни неща за лидера на мюнхенския автомобил. Комбинация от производителност и пъргавина, която малко коли в света притежават. Попитайте автомобилен ентусиаст каква е неекстремната „готова за писта“кола, която планира да купи, и отговорът му може да бъде единодушно Porsche 911 GT3 RS. Тя е най-известната, най-романтизираната и, в зависимост от това кого питат, най-добрата от всички. BMW обаче има какво да каже по въпроса: новото BMW M4 GTS е отговорът на баварците на автомобила Pronto corsa от Цуфенхаузен.

В по-голямата си част BMW M4 GTS не изглежда така, сякаш може да се справи с „прескачащата жаба“. Той беше толкова критикуван, колкото и възхваляван от медиите, тъй като това е автомобилът, който трябва да бъде разбран и научен да бъде оценен. И още повече, той може да изкара много хора от ума им, благодарение на лудия си стил и уличното си облекло. Но Кристиан Гебхард от германското списание Sport Auto всъщност много харесва по-твърдия вариант на BMW M4.

Защо BMW M4 GTS, а не Porsche 911 GT3 RS?

Като каза това обаче, Гебхард прави предпоставка: колата трябва да бъде настроена правилно. В типичния немски стил, за да работи BMW M4 GTS по най-добрия начин, колата трябва да бъде настроена точно за това, от което се нуждаете, дори да намалите налягането в гумите, ако е необходимо. Така че, ако сте на пистата, аеродинамиката, включително задното крило и предната устна, или необходимостта от правилно регулиране на окачването, са задължителни.

След като това бъде направено, което може да отнеме известно време за човъркане, за да се намери правилната настройка, BMW M4 GTS се утвърждава фантастично. Разбира се, не е лесно да се регулира и е нещо като трън в очите, тъй като трябва да се замислите как да настроите инструментите, да регулирате ръчно аерото, след това да повдигнете колата, за да регулирате окачването и да вземете колелата поотделно за ръчно регулиране на окачването. Не две секунди нещо в работата.

Защото това е оръжие …

Но веднъж направено, BMW M4 GTS е истинско оръжие. В ръцете на Гебхард, BMW M4 GTS успя да постигне впечатляващо време от 1:09.6 в Хокенхайм, същото време като Porsche 911 GT3 (макар и не RS), само две десети от секундата по-бавно от Audi R8 V10. Освен това и с четири десети по-бърз от Nissan GT-R. Ако BMW M4 GTS е истински спортен автомобил, няма значение, това е впечатляващо време. Въпреки това, той трябва да бъде настроен перфектно, за да направи това.

Но, както отбелязва Sport Auto, веднъж настроен правилно, M4 GTS е невероятно приятна кола за шофиране, невероятно забавна и една от най-бързите спортни коли на пазара днес.

Чрез Bimmerpost

Препоръчано: